U Novom Sadu registrovanje stambenih zajednica i dalje slabo

Komunalni inspektori proteklih sedmica posećivali su stambene zajednice u Novom Sadu, u nameri da provere da li su upisane u registar.
U Novom Sadu registrovanje stambenih zajednica i dalje slabo
Foto: 021.rs
Registar stambenih zajednica je elektronska baza u kojoj su svi podaci o stambenim zajednicama u Srbiji, a vodi se i za svaki grad posebno. Oformljen je u junu, u skladu sa novim Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada.
 
Inspektori su tokom (savetodavnih) poseta pronalazili zgrade koje nisu imale registrovane stambene zajednice i izricali preporuku da se u roku od 15 dana registruju i da inspektora o tome obaveste pisanim putem. 
 
Reč je o savetodavnim posetama jer inspektori, ovom prilikom, nisu izricali nikakve mere ili izdavali prekršajne naloge. Međutim, nepostupanje po preporukama inspektora može da bude razlog za pokretanje inspekcijskog nadzora i prekršajnog postupka. 
 
Otkako su inspektori počeli da obilaze zgrade, stambene zajednice revnosnije se upisuju u registar. Prema jedinstvenoj evidenciji stambenih zajednica koju vodi Republički geodetski zavod, u Novom Sadu je trenutno registrovano 1.278 stambenih zajednica. Prve zajednice registrovane su u Mileve Marić, ulazi broj 16 i 18 i to 3. avgusta 2017. godine.
 
Procene su da u Novom Sadu postoji više od 4.300 stambenih zgrada, koje mogu na nivou cele zgrade ili ulaza da formiraju stambenu zajednicu. To znači da je u Novom Sadu upis i dalje vrlo slab i spor, uzimajući u obzir da jedna zgrada može da formira više stambenih zajednica.
 
Inače, zvaničan rok za upis u registar stambenih zajednica istekao je u decembru, ali je na nivou ministarstva odlučeno da se toleriše i upis nakon tog roka. Zgrade koje i u narednom periodu ne formiraju stambene zajednice i ne izaberu upravnika dobiće prinudnog upravnika, ali ne postoji precizno definisan rok kada će do sprovođenja ove mere doći.
 
U Privrednoj komori Srbije nedavno su naveli da su stanari većine stambenih zajednica odlučili da za upravnika zgrade odaberu komšiju - u čak 90 odsto slučajeva, dok je ostatak izabrao takozvanog profesionalnog upravnika. Detaljnije o ovoj temi čitajte OVDE.
 
Nedavno se oglasilo Udruženje profesionalnih licenciranih upravnika Novog Sada, koje traži dodatna regulisanja oblasti profesionalnog upravljanja zgradama. Konkretno, udruženje traži da se spreči mogući sukob interesa, koji preti ako isti ljudi budu odabrani da upravljaju zgradama i da ih održavaju. Detalje ove priče čitajte OVDE.
  • /

    20.03.2018 09:22
    /
    nisu jos obavili posete ni oni koji su vam poslali poruku da ces vas obici zbog podnetog zahteva za legalizaciju
  • stanar

    22.02.2018 03:26
    Naša zgrada je dobila opomenu iako smo predali zahtev još u decembru, koji je "naravno" još uvek u proceduri, evo sad će 4. mesec :/
  • Džoni

    21.02.2018 14:40
    da je sreće
    pa da pokažnjavaju ceo grad, pa da se ode na građansku neposlušnost da vidimo ko će da plaća te kazne, nema narod hleb da jede a ne da plaća upravnika zgrada

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti