Skinuta cenzura sa predstave koja je zaintrigirala beočinsku publiku, ali i upravu

Adaptacija predstave "Heroj nacije" Ivana M. Lalića, koja nije mogla da dobije reprizni termin za izvođenje nakon vrlo uspešne premijere pred beočinskom publikom početkom marta, dobila je dugoočekivani termin nakon pisanja 021.
Reditelj komedije Sekula Petrović rekao je u izjavi za naš portal da je adaptacija dela naišla na negativne reakcije beočinske uprave, a sve zbog spominjanja nekoliko prezimena u scenariju. Među njima je prezime predsednika opštine Beočin Mitra Milinkovića.
 
Naime, adaptacija predstave izvedena je na način da su prezimena likova zamenjena najčešćim prezimenima u Beočinu, u nameri da se radnja lokalizuje i učini još zanimljivijom. Tako se u ovoj komediji i "multimedijalnom komadu za široke narodne mase", u kojem se ismevaju rijalitiji i šou-program na televiziji, pominju prezimena Prekogačić, Tresiglavić, ali i pomenuto prezime Milinković. 
 
Petrović je pojasnio za 021 da od premijere kultne predstave do sada nikako nije mogao da zakaže reprizni termin u Centru za kulturu, sport i turizam u Beočinu, zbog lažnog izgovora da slobodnih termina nema. On je ranije pojasnio da prezime predsednika opštine nije uzeto s namerom da se isti proziva, već je reč o jednom od najčešćih prezimena u Beočinu, poput drugih prezimena koja su takođe korišćena u scenariju. 
 
Nakon pisanja 021, Petrović navodi da je pozvan na razgovor u opštinu Beočin i u Centar za kulturu, sport i turizam, te da je konačno zakazano reprizno izvođenje - i to za utorak, 3. april u 19:30.
 
Predstavu izvodi kulturno-umetničko društvo "Brile" iz Beočina, sa svojim amaterskim, ali vrlo uspešnim, pozorištem. Ulaz na predstavu je slobodan.
 
KUD "Brile" je dobio poziv da sa ovom adaptacijom poznatog dela nastupa u Zaječaru, Bogatiću, pa čak i u Mađarskoj. Nakon predstojećih praznika, glumci će nastupati i u Irigu.
 
Kompletnu priču o ovom delu i o problemima koje je stvorilo u lokalnoj zajednici čitajte OVDE.
  • Filip

    30.10.2018 18:22
    A prezime?
    al mi jos ne znamo da li je prezime ostalo ili je to bio uslov da se skine cenzura?
  • sekula

    02.04.2018 23:04
    CENZURE JE IPAK BILO
    Reći danas u Beočinu da cenzure predstave "Heroj nacije" nije bilo je isto kao i reći da je miš najjača životinja na svetu... Ne valja vam posao Nataša. I vi to dobro znate! Ništa ja nisam zapeo niti želeo nikog da oteran - naročitio ne decu. Ima KUD "Brile" svoje termine - tri u nedelji pa su i oni bili problem. A cenzuru je skinuo lično predsednik opštine Beočin Mitar Milinković. U mom prisustvu je pozvao Sofiju Martinović i naredio joj šta da radi.. Sve ostalo je nebitno! U laži su kratke nogice Natašaaaaa...
  • Istina

    02.04.2018 08:34
    natasa.bozic@hotmail.com
    Kada ce novinari nauciti da prvo nesto provere pa objave? Cenzure NIJE bilo vec je reditelj zapeo da otme vec zakupljen termin plesne grupe, a sve sa ciljem da pobedi na smotri amaterskih predstava, jer je toboze cenzurisan. Prosle godine nije usao ni u uzi krug.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti