Sud: Novosadski Pravni fakultet obavezan da organizuje prijemni na mađarskom jeziku

Novosadski Apelacioni sud presudom je obavezao Pravni fakultet da ubuduće mora da organizuje prijemni ispit i na jezicima nacionalnih manjina i naveo da je ta obrazovna ustanova, odbijajući da to učini, postupala diskriminatorski.
Sud: Novosadski Pravni fakultet obavezan da organizuje prijemni na mađarskom jeziku
Foto: 021.rs
"Pravnosnažnom presudom utvrđeno je da je Pravni fakultet u Novom Sadu postupao diskriminatorski prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine, jer im nije omogućio polaganje prijemnog ispita na mađarskom jeziku za prethodne tri školske godine, pod uslovima i na način propisan Pokrajinskom skupštinskom odlukom o polaganju prijemnog ispita na visokoškolsku ustanovu čiji je osnivač AP Vojvodina, na jezicima nacionalnih manjina", navodi se u saopštenju.  
 
Advokatska kancelarija Beljanski, u svojstvu zastupnika Saveza mađarskih učenika Vojvodine kao tužioca u sporu protiv Pravnog fakulteta, saopštila je još da je fakultet obavezan da za školsku 2018/19. godinu i ubuduće, pod pretnjom izvršenja, omogući polaganje prijemnog ispita i na mađarskom jeziku, i da u roku od 15 dana, o svom trošku, objavi presudu u dnevnim listovima "Dnevnik" i "Mađar so".
 
Dodaje se da je Apelacioni sud preinačio presudu Višeg suda, koji je prethodno odbio tužbeni zahtev Saveza mađarskih učenika Vojvodine.  
  • markoni

    20.04.2018 14:32
    D
    Baš se pitam da li i u Nemačkoj polažeš kako ti se ćefne,ili samo Nemački pa ko hoće hoće,ko neće aufiderzen !
  • nsdanas

    20.04.2018 07:49
    ne razumem
    Zašto neko želi da polaže prijemni na jeziku na kojem se nastava ne odvija,Kako misli da sluša predavanja,koristi skripte,brani radove i još puno toga što se kroz školovanje ovog ranga mora proći?
    Sećam se davih 80-tih, na elektro faklultetu,na jednom od usmenih ispita student je pitao profesora da li može da odgovara na madjarskom.Profesor je rekao"naravno kolega".Mirno slušao,zajedno sa nama svima, dosta opširno izlaganje (o pitanjima koja bila na srpskom!) i isto tako mirno saopštio "na žalost kolega,ja Vas nisam ništa razumeo.Vidimo se u sledećem roku".
    I šta je bilo dalje,prepostavljate.
    I još ne razumem kako neko može da ograniči sebe ili svoje dete da ne zna većinski jezik sredine u kojoj živi???Govori kod kuće kako želiš ali zna se koji je jezik sredine u kojoj živiš.Tek to je diskriminacija u sopstvenom domu.
  • građanin

    19.04.2018 20:24
    bosanac
    Nisam Bosanac, već postaje otužno koliko se napadaju dođoši,svi mi imamo i mane i vrline.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti