U nedelju skup građana zbog namere uništavanja zelene površine i dizanja višespratnice

Grupa Novosađana poziva na javni skup za očuvanje parka i zelene površine na uglu Kisačke ulice i Jovana Subotića, koja je predviđena za gradnju osmospratnice.
U nedelju skup građana zbog namere uništavanja zelene površine i dizanja višespratnice
Foto: 021.rs
Protestni skup održaće se u nedelju, 6. maja, a organizatori, koji su višegodišnji stanari ovog dela grada, pozivaju na što veći odziv u borbi protiv, kako kažu, sistematskog višegodišnjeg urbanističkog masakra i uništavanja zelenih i javnih površina. 
 
Kako je 021 pisao, zelena površina na uglu Kisačke, Jovana Subotića, Temerinske i Trga Marije Trandafil, koja sada služi kao park za istrčavanje pasa, biće uništena da bi se izgradila osmospratnica. 
 
Ovo je predlog koji su izneli urbanisti u nacrtu regulacionog plana bloka oko ulice Vojvode Bojovića, koji je trenutno na javnom uvidu. 
 
Zbog čega je potrebno da se na uglu Kisačke i Jovana Subotića soliter, nije objašnjeno, ali su zato urbanisti naveli da zgrada mora da ima "zeleni krov" i da se prilikom projektovanja mora uzeti u obzir blizina gradskog centra, odnosno zone zaštite koja zapravo počinje preko puta sadašnjeg parka za pse.
 
Međutim, stanari ovog dela Novog Sada brzo su se organizovali u okviru Fejsbuk grupe "Ne damo livadicu" i okupili više od hiljadu ljudi za samo jedan dan. Grupa trenutno broji više od 1.300 članova, a njeni pokretači rekli su za 021 da pokušavaju da sačuvaju "ono za šta smatraju da je dobro i pozitivno, nasuprot sveopštoj pomami za betonom koja je zahvatila naš grad u poslednjih nekoliko godina". Njihova ideja je da zakonski predviđenim načinima utiču na promenu odluke vlasti.
 
"Pozivamo vas da se svi zajedno okupimo i što većim prisustvom izrazimo protest protiv sistematskog višegodišnjeg urbanističkog masakra nad gradom i uništavanja zelenih i javnih površina. Pozivamo vas i da potpišete peticiju, pridružite se i pomognete inicijativi za očuvanje ove zelene površine i iznesete svoje primedbe iz urbanističko-arhitektonskog, saobraćajnog, socijalnog, ekološkog i stanarskog ugla", poručuje se u pozivu na protestni skup. 
 
Skup će se održati od 17 do 19 časova, a najava događanja putem Fejsbuka je OVDE.
  • VM

    06.05.2018 08:19
    Mnogi komentatori ovde ne kapiraju da je rec o ocuvanju zelenila i protivljenje devastiranju grada,vec u kontekst ubacuju prostor za istrcavanje pasa.Podrska skupu!Ipak,nazalost mislim da ce se trend pretvaranja Novog Sada u veliki,prljavi grad nastaviti.
  • Ivana

    05.05.2018 21:54
    Zasto ste besni, ako ste u pravu?! Zasto niste tako branili ono sto nam je svetije. Branite tzv livadicu, parce puste zemlje ogradjene sa 4koca i jos manje pasa na njemu... Ako zelite ispred nosa da setate pse, kupite kuce, pa ih setajte po svojim livadicama, a do daljnjeg, dragi sugradjani protegnite noge do Keja. A nas, ostale gradjane, ostavite da mirno setamo, sredjenim ulicama.
  • Boban

    05.05.2018 00:00
    Gorko buđenje 2
    Zašto se recimo ovde toliko pljuje po SPC (lično ne mislim ništa pozitivno u tim ljudskim verskim tvorevinama širom sveta)? Ogroman broj vernika koji se poistovećuju sa SPC takođe vidi idiotizam i zlo ove vlasti! Razmislite o efektu dežurnih pljuvača na ovom sajtu, kome to ustvari ide u prilog??? Pljuju po crkvi, pljuju po dođošima, vređaju iste upotrebljujući najružnija poređenja. Samo razmislite, ne morate uopšte da poverujete, mislite li da ova vlast nije sposobna da angažuju kontra-botove (da ih tako nazovem)? Nekolicina njih, zapamtio sam Nervirača (zanimljiv nik) konstantno mesecima i godinama rade nekoliko stvari. Naglašavaju “vojvođanstvo”, “autonomaštvo”, mržnja prema SPC, mržnja prema izbeglicama, mržnja prema dođošima, mržnja prema svemu i svačemu. Konstantan jed, zloba, pljuvačina, negativnost, ali samo za tastaturom!!! Mislite da je nemoguće da su Vučićevi??? Poznati smo kao narod sa kratkotrajnom memorijom ali ne možete ni sebe ubediti da se ne sećate Čede Jovanovića, Nenada Čanka???? Mislite da se Nervirač i njemu slični razlikuju od njih? Nema promene vlasti dok jedan prosečan stanovnik Novog Sada poreklom iz Bosne, Hrvatske ili Crne Gore ne glasa protiv, i to je realnost !!! Ne terajte te ljude na “tamnu stranu” poistovećujući se sa ovim isfoliranim protvnicima Vučića. Svi smo se izmešali u ovom gradu i tu smo gde smo, niti se možemo svi iseliti niti možemo ove što su došli proterati. Nijedan narod nije loš, sve suprotno od ovog stava ima elemente nacizma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti