Novosadski sud presudio da otac dobije odštetu za dete nestalo iz porodilišta

Apelacioni sud u Novom Sadu odbacio je žalbu države Srbije i potvrdio presudu suda u Kikindi, koji je u februaru ove godine izrekao prvu odštetu za "nestalu bebu" u iznosu od 10.000 evra.
Novosadski sud presudio da otac dobije odštetu za dete nestalo iz porodilišta
Foto: Pixabay
Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, sud je ovaj iznos dosudio Bogdanu Janjiću, ocu koji sumnja da mu je dete nestalo iz porodilišta jer nikada nije dobio nikakve informacije o sudbini bebe. Presuda Osnovnog suda u Kikindi istovetna je presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz 2013. u korist Zorice Jovanović.
 
Više od dve hiljade roditelja, okupljenih u udruženjima, traži istinu o bebama rođenim pre dve, tri i više decenija jer ni tela dece, ni prateću dokumentaciju, posebno umrlice, mnogi od njih nikada nisu dobili. U potrazi tokom koje su prešli sve stepenice (od pogrebnih preduzeća do bolnica u kojima su deca rođena), uspeli su da pribave deo dokumenata koji svedoče o krupnim propustima i nelogičnostima u zavođenju statusa beba za koje im je rečeno da su umrle posle rođenja ili su bile mrtvorođene. 
 
Prema dostupnoj dokumentaciji, kako navode roditelji, deci se gubi svaki jasan trag između zdravstvene ustanove i pogrebnog preduzeća. Postavlja se pitanje da li je ovde samo reč o propustima u vođenju dokumentacije ili se može govoriti o tome da su bebe ukradene iz porodilišta i kasnije prodate.
 
Od 2002. godine podneto je skoro dve hiljade krivičnih prijava sa zahtevom za istragu o sudbini novorođenčadi. Sve su odbačene, sa obrazloženjem da su slučajevi zastareli ili da nema dovoljno elemenata za pokretanje istrage.
 
Tokom 2003, tadašnji v.d. republičkog tužioca Đorđe Ostojić izdao je obavezno uputstvo da se preispitaju sve odluke o odbačaju krivičnih prijava i predmeti procesuiraju. Nakon toga, međutim, njegov naslednik Slobodan Janković izdaje novo obavezno uputstvo gde se slučajevi obustavljaju, zastarevaju i nema zakonske mogućnosti da se sprovedu istražne radnje.
 
Polovinom 2005, nakon trogodišnjeg odbijanja, u Skupštini Srbije formiran je Ankentni odbor, koji je predložio niz mera, poput onih da ministar unutrašnjih poslova oformi specijalizovanu jedinicu koja će se baviti istraživanjem slučajeva nestalih beba, da se postupci vode pred specijalnim sudom za organizovani kriminal, da se formira radna grupa koja bi kroz odgovarajuću pravnu regulativu otklonila zastarelost... Državni organi nisu sproveli te mere.
 
Godine 2010. formirana je Radna grupa za promenu zakonodavstva, koja godinu dana kasnije zaključuje da "ne postoji ustavna mogućnost da se donošenjem zakona omogući procesuiranje ranije nastalih slučajeva nestanka beba iz porodilišta". Nadležni su se oglušili i na izveštaj i preporuke u cilju rešavanja pitanja nestalih beba koje je 2010. Skupštini Srbije uputio tadašnji Zaštitnik građana Saša Janković.
 
Za razliku od Srbije, sudski epilog stigao je iz Strazbura 2013. godine.
 
Zorica Jovanović, koja ni tri decenije od porođaja 1983. godine nije dobila odgovor na pitanje šta se desilo sa bebom za koju joj je u porodilištu u Ćupriji rečeno da je umrla dan nakon rođenja, podnosi predstavku Evropskom sudu za ljudska prava. I dobija spor protiv države.
 
Ni četiri godine kasnije, Srbija nije postupila po presudi iz Strazbura kojom je obavezana da donese poseban zakon koji bi bio pravni okvir za rešavanje svih slučajeva "nestalih beba", kao i da u svakom dokazanom slučaju roditeljima isplati naknadu na ime povređenog prava na porodični život.
 
Komitet ministara Saveta Evrope (SE) je više puta pozivao Srbiju da bez odlaganja izvrši presudu. Poslednje upozorenje stiglo je u martu 2018. godine, a dokle je Srbija stigla u ispunjenju presude, Komitet ministara SE ponovo će razmatrati u junu.
 
Vlada Srbije je Skupštini prosledila predlog Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta. Udruženja roditelja se protive i traže povlačenje predloga jer smatraju da rešenja neće obezbediti širu istragu o sudbini njihove dece, već pre svega novčanu odštetu.
 
Predsednik parlamentarnog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović jedini je predstavnik institucija koji je nakon što je predlog Zakona prosleđen Skupštini razgovarao sa roditeljima. On kaže da je uputio pismo premijerki Ani Brnabić i ministarki pravde Neli Kuburović da se još jedanom razmisli o ovom Zakonu i da se razgovara sa roditeljima.
  • saznace se

    22.05.2018 16:16
    Saznace se jednom ko je bio organizator te kriminalne grupe koja je krala bebe.
    Saznace se i bice pronadjen.
    Ali pre toga moramo da promenimo par stvari u ovoj zemlji.
  • sale

    22.05.2018 13:48
    Da su stavili naknadu od 1.000.000,00eur , tada bi se drzva brinula da ne izgubi tolike novce a i nasli bi brzo pocinioce.
    A ovo je sranje a ne 10.000,00eur.
    Do ovoga ce dolaziti sve vise i vise jer su gradjani videli da moze da prodje i da niko nece traziti bebu.
  • Deks

    22.05.2018 13:25
    Nema nijednog dokaza da bi moglo da se radi o bilo kakvoj kriminalnoj da ne govorimo o "organizovanoj kriminalnoj radnji", pa ipak novinar daje sebi za pravo da kaže da se možda "može govoriti o tome da su bebe ukradene iz porodilišta i kasnije prodate"?! Pobogu to su ozbiljne optužbe, one se ne mogu izricati tek tako i bez posledica. Ova vest je jedna od prvih slučajeva širenja lažnih vesti na ovim prostorima na žalost potpomognuta novinarskom neprofesionalnošću.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti