Dvodnevna Međunarodna konferencija o delu Lasla Vegela

Međunarodna dvodnevna naučna konferencija o književnom delu Lasla Vegela počinje u četvrtak, 24. maja, na Filozofskom fakultetu.

Konferenciju će u svečanoj sali fakulteta u 10:30h otvoriti direktorka izdavačke kuće "Akademska knjiga" Bora Babić i dekanica Filozofskog Ivana Živančević Sekeruš.

Skup će početi čitanjem eseja Đerđa Konrada "Pitaj, čitaj Lasla Vegela, nećeš se pokajati" na srpskom i mađarskom jeziku.

Prvi dan konferencije će svoje radove izlagati: Vladislava Gordić Petković (Lutanje u mestu: Grad i identitet u romanima Lasla Vegela), Šandor Radnoti (Od univerzalnog do lokalnog o Vegelu), Vladimir Arsenić (Laslo Vegel i manjinska književnost), Erika Bence (Rituali kulturnog preoblačenja u romanu Neoplanta ili Obećana zemlja Lasla Vegela), Marko Špadijer (Zlatna žica pripovijedanja), Miroslav Vujičić (Računanje vremena u Memoarima jednog makroa) i Đorđe Krajišnik (Pareneze Lasla Vegela: Hronike nemira i razvalina).

Istog dana od 18:30h je promocija nove Vegelove knjige "Novosadski dnevnik 1991 - 2016" u knjižari Bulevar Books. Pored autora, o njegovim dnevničkim beleškama o Novom Sadu govoriće Gordana Draganić Nonin, Aleksandra Đurić Bosnić i Teofil Pančić.

Konferencija se nastavlja u petak, 25. maja u seminaru za hungarologiju na Filozofskom fakultetu gde će svoja izlaganja od 10.30h imati Mile Stojić (Vegelovo ‘Odricanje i opstajanje’, život na granici), Gordana Draganić Nonin (Dnevnici Lasla Vegela: Pisanje o nečemu prvom), Aleksandra Đurić Bosnić (Panonski palimpsest - o problemu identiteta u Balkanskoj lepotici Lasla Vegela), Slobodan Šnajder (Advocatus diaboli kao drugo Ja), Teofil Pančić (Vegel - Život na rubu, grad u središtu) i Đerđ Horvat (’Hvala bogu nisam manjinac’ ili o koristi i šteti marginalizovanosti).

Ulaz je slobodan na sve programe Konferencije koju organizuje "Akademska knjiga", izdavač Vegelovih knjiga na srpski jezik, a koja će i nakon ove Konferencije objaviti Zbornik sa radovima koji će biti izlagani o književnom delu Lasla Vegela na ovoj konferenciji.

  • Taj sam

    23.05.2018 21:39
    Sjajno, sjajno, sjajno! Ali, koliko Novosađana zna da je i Laslo Vegel jedan od njih?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti