FOTO, VIDEO: Završena blokada raskrsnice kod Futoške pijace

Blokada raskrsnice kod Futoške pijace u znak protesta zbog visoke cene goriva, završena je oko 11 časova.
FOTO, VIDEO: Završena blokada raskrsnice kod Futoške pijace
Foto: 021.rs
Raskrsnicu Bulevara oslobođenja, Futoške i Jevrejske ulice, jutros oko 7 časova blokiralo je više automobila i motocikala, nakon čega su počele da se formiraju kolone vozila. 
 
Stvorila se gužva, a autobusi koji su se zatekli u koloni su pustili putnike da izađu i ugasili motore. Reporteri 021.rs su javili da su se vozila Hitne pomoći propuštala, kao i da se blokada odvijala mirno. Saobraćajne kamere u gradu su ugašene.
 
 
Odziv građana na protest je bio manji nego u petak, prvog dana protesta, kada je bilo blokirano nekoliko raskrsnica u gradu. Saobraćajna policija se nalazila na nekoliko lokacija u gradu gde su najavljene blokade, ali kako su javili reporteri 021.rs, saobraćaj se odvijao normalno. 
 
 
Podsetimo da je ranije rečeno da će protesti u Srbiji trajati do ispunjenja zahteva, odnosno dok država ne smanji akcize na gorivo.
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najoštrije je osudio "postupak grupe građana" koja je sa desetak automobila i nekoliko motocikala blokirala saobraćaj na raskrsnici kod Futoške pijace.
 
"Ne želim da ulazim u nečije legitimno pravo da izrazi građansko nezadovoljstvo, ali ovo što se danas ponovilo na ulicama Novog Sada više liči na građansku bahatost. Nedopustivo je da hiljade Novosađana budu taoci grupice koja ima pravo da upravlja samo svojim vozilima, a ne i Novim Sadom i našim životima. Apelujem na državne organe da ne dozvole kršenje zakona i da hitno obezbede sve uslove za normalno funkcionisanje saobraćaja u gradu, a svim građanima pravo na slobodu kretanja koja je Ustavom Srbije zagarantovana. Molim sve one koji se pozivaju na 'ljubav prema Novom Sadu' da 'političke igrice' igraju tamo gde im je mesto, a ne na gradskim raskrsnicama. Apelujem na sve sugrađane koji se, ni krivi ni dužni, nađu u saobraćajnoj blokadi da budu strpljivi i da se klone nasilja", zaključio je Vučević.
 
 
Protest i u Beogradu i drugim mestima
 
Dodajmo da se protest odvija i u Beogradu. Kako javlja agencija Beta, saobraćaj se odvija otežano na mostu Gazela u smeru ka Novom Beogradu i na Zrenjaninskom putu u delu kod Borče, dok su ostale ulice u Beogradu prohodne.
 
Manje blokade su i u Sopotu, kao i na Ibarskoj magistrali, u selu Županjac u opštini Lazarevac.
 
Osnovni zahtev građana je da se zaustave dalja poskupljenja goriva, da se cena zapravo smanji umanjenjem akciza koje zajedno sa PDV-om ulaze u cenu litre goriva koja sad iznosi oko 80 dinara, u zavisnosti od vrste derivata.
 
 
Sada je litar dizela oko 165 dinara, a bezolovnog oko 155 dinara, a početkom 2016. godine bili su oko 125-130 dinara. Građani smatraju da je to previše, upoređujući cene u okolnim zemljama, i traže da dizel bude 110 dinara, a bezolovni 120 dinara.
 
 
Protesti zbog visoke cene protesta počeli su u petak, a organizovani su i tokom vikenda kako u Srbiji, tako i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Juče je blokiran put ka Novom Sadu kod Rume, o čemu možete da čitate OVDE.

Komentari 159

  • --

    14.06.2018 23:18
    Nervozna
    Zasto si nervozna duso? Treba i sendvic zaraditi. Naravno da ima resenja, naravno ce biti bolje, za dve godine je li?
  • Nervozna

    14.06.2018 01:57
    Vidim puno komentara
    Vidim ovde puno komentara. Al ne videh puno ljudi u ponedeljak. IStina je da je greška blokirati saobraćaj. Ali na greškama se uči. Pa ćemo ubuduće biti pametniji. Nije cilj rasparčavanje, već ujedinjenje građana. Svi su nezadovoljni. Ima rešenja, ali potrebna je podrška naroda čiji smo deo. Da ne bude, da komšiji crkne krava, neg da ima celo stado. Svima će biti bolje
  • rale

    13.06.2018 22:08
    tako treba
    -Ja sam penzioner i mislim kao i većima penzionera da nam je recimo lepo mislim u odnosu na te mlade ljude kojima je volan sredstvo za rad ,da zarade koji dinar ,da prezive.Jeste li videli starije među njima - nema.Prema tome netreba te ljude bas tako ponižavati.A vlast ko vlast se pravi luda.Taj protest bas nikakve veze nema sa politikom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti