FOTO: Vozači blokirali veliki broj raskrsnica zbog cena goriva, nastavak protesta u ponedeljak

Nakon dvočasovne blokade pojedinih raskrsnica u Novom Sadu i drugim gradovima u Srbiji, miran protest zbog sve skupljeg goriva je završen večeras oko 19 časova.
FOTO: Vozači blokirali veliki broj raskrsnica zbog cena goriva, nastavak protesta u ponedeljak
Foto: 021.rs

Nezvanično, u ponedeljak će se nastaviti, dok se ne ispune zahtevi, a vreme blokade još uvek nije poznato.

Kako javljaju reporteri 021 sa lica mesta, vozači su najpre blokirali raskrsnicu Bulevara oslobođenja i Jevrejske (kod Futoške pijace).

Potom je blokiran kružni tok na ukrštanju Rumenačke i Bulevara Evrope (izlaz na auto-put), te ugao Temerinske i Partizanske (kod Tempa).

Takođe, bio je blokiran i kružni tok u Veterniku i centar Futoga. Jedno vreme je bio blokiran i ugao Bulevara cara Lazara, Ulice Ive Andrića i cara Dušana.

Plan je bio da vozači zapravo u 17 časova zaustave vozilo i parkiraju ga gde god se zateknu i na taj način iskažu svoje nezadovoljstvo. 

Sve je proteklo mirno i bez bilo kakvih incidenata, izvestili su reporteri 021 sa lica mesta.

Putnici su napustili gradske autobuse, a pojedini vozači, izašli su pored vozila. Građani u protestu kazali su da će protestovati dva sata.

Građani na raskrsnici kod Futoške pijace iskoristili su priliku da igraju fudbal, što je bio slučaj i na Gazeli u Beogradu.

Fudbal #novisad https://t.co/5zu40mlJdI

 
Gazela i Slavija u blokadi
 
Popodnevni špic i protest zbog poskupljenja goriva napravili su pravi zastoj i širom Beograda. Na društvenim mrežama objavljene su fotografije Gazele koja stoji.
 
Gužvi je bilo i na drugim mestima koja su redovno problematična - Autokomandi, Kneza Miloša, Bulevaru despota Stefana. Na fotografijama sa Gazele vidi se kako su pojedini izašli iz vozila i stoje nasred mosta.
 
Mirno se protestovalo i u drugim gradovima.
Pika se fudbal na Gazeli. Neki ludaci.#Beograd #blokada #kolkobarel pic.twitter.com/nabofr5fO6
Protest se održao i u Kragujevcu, Subotici, Nišu, Zrenjaninu, Inđiji, Šapcu, u Požarevcu ka rampi, u Prokuplju, Vranju, Leskovcu... Blokirana je i Ibarska magistrala kod Lazarevca.
 
Podsetimo, poziv za protest širio se putem društvenih mreža. Osnovni zahtev građana je da se zaustave dalja poskupljenja goriva, da se cena zapravo smanji umanjenjem akciza koje zajedno sa PDV-om ulaze u cenu litre goriva koja sad iznosi oko 80 dinara, u zavisnosti od vrste derivata.
 
Sada je litar dizela oko 165 dinara, a bezolovnog oko 155 dinara, a početkom 2016. godine bili su oko 125-130 dinara. Građani smatraju da je to previše, upoređujući cene u okolnim zemljama, i traže da dizel bude 110 dinara, a bezolovni 120 dinara.
 
U zahtevu koji se takođe, kao i poziv na protest, deli po društvenim mrežama, stoji i da se traži da se "ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu benzina da se dodaje akciza koja ne sme da bude veća od 50 odsto osnovne cene benzina". Traži se i da cena plina ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.
 
Vlast u proteklih nekoliko dana nije komentarisala najavu protesta, ali je ministar energetike Aleksandar Antić rekao "da bi gorivo moglo da pojeftini" i da država prati cene nafte na tržištu oko mogućih korekcija. Inače, u proteklih godinu dana nafta je nekoliko puta i pojeftinila u svetu, ali u Srbiji gorivo ne da nije pojeftinilo, već je i poskupelo, i to više puta.

Komentari 162

  • @redstar

    10.06.2018 04:35
    neko to od gore vidi sve
    Pijete jel jedino tako podnosite kako unistavate
    krstite se, postite, nosite u kolima veci krst od volana.
    snimate da zastrasite, a obicne ste kukavice
    pa pobedjujete... pa prodje tih 20 godina
    pa se pitate zasto Vas prati nesreca.
    neko mnogo Veci gleda Vas...
  • White Power

    09.06.2018 19:13
    Belancevine
    @kunić
    Tebi je očigledno taj sendvič što si dobio, mit cuzamn sa partijskom knjižicom, dovoljan motiv da nemaš kičmu.
    Ne pljuj one koji nisu beskičmenjaci.
  • Veronika

    09.06.2018 18:27
    Za: LALA - dodjos i ostale
    Šta kažete? Dizel u Švajcarskoj staje 1.75 i niko se ne buni? S obzirom da je u Švajcarskoj najniža plata 2.000 (Švajvarac i evro su 10% razlike), sa kojom kelner može da kupi 1143 litre dizela, dok se sa našom prosečnom platom može kupiti oko 110 litara. Možda vam je sada jasnije? Pitam se,odakle vam ideja da nas poredite sa Švajcarskom?
    U Nemačkoj je dizel 0.99e, a ima pumpi koje ga prodaju i za 0.96e. U Luxemburgu je gorivo još jeftinije, dok su prosečne plate 10-20 puta veće od naših.
    A pošto AV radi po uputstvima EU, tamo su štrajkovi dozvoljeni i milicija mora da štiti učesnike ,ukoliko štrajk nije popularan.
    U Francuskoj, željezničari štrajkuju već 5 meseci i napravili su opšti haos, pošto su, samo u Parizu, gde se dnevno preveze oko 2 miliona putnika, smanjili 60% broj vozova. Šta mislite, da li populacija većinski podržava željezničare? Naravno da ne.
    Air France osoblje redovno pravi štrajkove i pored toga što imaju, koliko znam, najskuplje plaćene pilote u svetu (oko 15000e).
    Štrajkuje se u ciku godišnjih odmora, što bi reklo, kada kompanija gubi najviše zarade i putnika, kojima zbog otkazivanja letova kompanija plaća hotelski smeštaj, hranu, transfere....
    Ako budemo čekali da Zolika poseti mamu u bolnici, da se gospođin sin vrati iz gimnazije iz Karlovaca...nećemo nikada štrajkovati.
    A NIS od nas pravi budale,pošto pored dizela i evro dizela, uvodi novi mnogo skuplji dizel, čiji kvalitet zaostaje po kvalitetu za najobičnijim dizelom koji se prodaje u zemljama EU

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti