Novosađani opet imaju najviše plate u Vojvodini, dominiraju zarade u javnim preduzećima

Novosađani imaju najviše plate u Vojvodini, pokazuje analiza prosečnih zarada za april.
Novosađani opet imaju najviše plate u Vojvodini, dominiraju zarade u javnim preduzećima
Foto: 021.rs
Podaci zavoda za statistiku pokazuju da je prosečna plata u Novom Sadu u aprilu bila 53.721 dinar neto ili 74.404 dinara bruto, što je pad za oko hiljadu dinara u odnosu na prethodni mesec, ali i dalje daleko više od zarada u manjim opštinama. Na primer, prosečna zarada u Baču je oko 38.000 dinara, slično je u Žablju i Titelu, kao i u Srbobranu i Malom Iđošu.
 
Inače, kao i prethodnih meseci, ubedljivo su najviše zarađivali zaposleni u javnom sektoru. Plate u javnim preduzećima su između 70.000 i 100.000 dinara, u zavisnosti od položaja tj. radnog mesta. Na administrativnim pozicijama plate su oko 80.000 dinara, a u proseku su veće u Vojvodini nego u drugim delovima Srbije.
 
Velike plate imaju zaposleni u duvanskoj industriji (blizu 120.000 dinara neto) i oblasti rudarstva (119.000 dinara neto), a programeri prosečno zarađuju oko 105.000 dinara bez poreza i doprinosa. Poražavajuće je da su najniže mesečne zarade u nauci (37.700 dinara) i u zdravstvu (oko 50.000 dinara).
 
Ono što je najbolji pokazatelj plate u Srbiji je medijalna zarada, koja se tek odnedavno obračunava u državnoj statistici. Prema ovim podacima, medijalna plata je 38.394 dinara bez poreza i doprinosa. Podsetimo, ovo su plate obrađene po novoj metodologiji Republičkog zavoda za statistiku, na osnovu podataka koje dostavlja Poreska uprava. 
 
Obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i zarade onih mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi. 
 
Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • boki2

    28.06.2018 19:06
    kao laborant i saradnik u nastavi na ftn-u 2008 imao sam 42000din a sada 31000 napredno idemo unazad
  • Mico

    28.06.2018 17:44
    Iskukali. Kme, kme, kme,...
  • Eh

    28.06.2018 17:20
    Da mi je par godina da proživim kao radnik JP,gde bi mi kraj bio.
    Osnovna plata preko 70.000.
    Onda razni dodaci na platu ,koji se ne računaju u osnovnu platu, ali jesu novci: minuli rad, dodatak na stručnu spremu, regres, topli obrok, prevoz, jubilarna nagrada, kasa sindiklane pomoći, solidarna pomoć, paketići za decu (tj novac da ja kupim) za NG i početak školske godine.
    Čist komunizam. Računa mi se u platu samo osnovna plata, a bar još toliko novaca dobijem iz budžeta, neoporezovano ,kao da sam socijalni slučaj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti