Realna plata oko 15.000 dinara manja od prosečne

Stanovnici Vršca preuzeli su od Novosađana vođstvo u visini prosečnih zarada, pokazuju novi podaci Republičkog zavoda za statistiku.
Realna plata oko 15.000 dinara manja od prosečne
Foto: 021.rs
Prema podacima, Novosađani su u maju u proseku zarađivali 75.833 dinara bruto ili 54.738 dinara neto, što je rast u odnosu na april, kada su zarade bile hiljadu dinara niže.
 
Tada su Novosađani imali i najviše platu u odnosu na celu Vojvodinu. Međutim, u Vršcu su plate u maju bile 58.069 dinara neto ili čak 80.667 dinara bruto.
 
Kada je reč o najnižim platama, najmanje su u maju zarađivali stanovnici Malog Iđoša - 54.321 dinar bruto, 39.480 dinara neto.
 
Prosečna plata porasla je na nivou cele Srbije. Međutim, kako je poznato da ista ne predstavlja realnu sliku stanja u sektoru rada, mnogo bliža pravim uslovima života je medijalna zarada. Ona je u maju iznosila 54.181 dinar bruto ili 39.370 dinara neto.
 
Najviše zarade su u oblastima informacionih tehnologija, farmakologije, rudarstva i vazdušnog saobraćaja, dok su najmanje zarade u većini uslužnih delatnosti. 
 
Kada je reč o javnom sektoru, prosečna neto plata iznosi nešto više od 56.000 dinara. U javnim preduzećima se zarađuje u proseku oko 61.000 dinara, dok 10.000 dinara manje zarađuju zaposleni u zdravstvu, u proseku.
 
Podsetimo, ovo su plate obrađene po novoj metodologiji Republičkog zavoda za statistiku, na osnovu podataka koje dostavlja Poreska uprava. 
 
Obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i zarade onih mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi. 
 
Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • ...

    28.07.2018 12:52
    Siromasno
    Normalno je da funkcioneri imaju 4 plate a ostali jednu i to minimalac. Dok mnogi budu isli na posao za 30.000 mi cemo biti ubogo siromasna zemlja.
  • ISTINKO

    28.07.2018 12:49
    Opasuljivanje
    Dokle god gradjani Srbije budu visse verovali Vodji nego sopstevnom dzepu ovaj ce dobijati izbore. Kada se opasulje Vodja ce biti bivssi.
  • @G

    28.07.2018 00:35
    Ne znam da li sam procitao i jedan Vas komentar, a da niste nekoga nazvali glupim, neobrazovanim ili da ima problem koji treba psihijatri da resavaju... Ocigledno Vi imate problem koji pokusavate da kompenzujete.
    Po svim komentarima sasvim je sigurno da ste dovoljno obrazovani da Vam takav nacin komunikacije nije potreban. Mozda Vi treba da se zapitate zasto Vam je takav vid satisfakcije neophodan, posto ste dovoljno reciti da diskusija moze da prodje i bez vredjanja, mada ste Vi toga svakako itekako svesni.
    E da... verovatno i ja da nisam toliko glup i da sam zavrsio barem osnovnu skolu ne bih postavljao tako glupa pitanja, ali eto nisam mogao, a da ne primetim obrazac koji se stalno ponavlja kada replicirate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti