Poziv radnjama da na "Dan jednakih plata" daju Novosađankama popust od 11 odsto

Кomisija za rodnu ravnopravnost i ove godine će organizovati akciju "Dan jednakih plata", koja bi trebalo da se održi sredinom decembra.
Poziv radnjama da na "Dan jednakih plata" daju Novosađankama popust od 11 odsto
Foto: Pixabay
Kako se navodi u saopštenju, akcija će imati za cilj da skrene pažnju javnosti na neravnopravan položaj žena u pogledu prosečnih zarada, koje ostvare žene i muškarci i da ukaže na potrebu preduzimanja suštinskih aktivnosti u ostvarivanju rodne ravnopravnosti.
 
"S obzirom na to da je prošle godine, kada je Кomisija za rodnu ravnopravnost po prvi put organizovala i sprovela ovu akciju, odziv privrednih subjekata bio zaista velik, a akcija veoma uspešna, smatram da je neophodno da održimo kontinuitet i da je sprovedemo i ove godine", navela je predsednica Кomisije Mirjana Vasilić.
 
Ona je naglasila da se, nažalost, i ove godine zapaža razlika između prosečne zarade koju ostvaruju žene i muškarci od oko 11 odsto i da je neophodno i dalje ukazivati na taj problem i dodala da suštinsko zalaganje i konkretne akcije mogu pospešiti naše nastojanje da u punom kapacitetu sprovodimo načela rodne ravnopravnosti.
 
Zbog toga će, navodi se, Кomisija uputiti poziv svim privrednim subjektima u Gradu Novom Sadu, kao i svima koji žele da budu društveno odgovorni i doprinesu podizanju svesti o potrebi za rodnom ravnopravnošću, da svojim učešćem podrže ovu akciju i da omoguće ženama da ostvare popust na robu i usluge u iznosu od upravo tih 11 odsto razlike u zaradi.
 
Na sednici je dogovoreno da se akcija "Dan jednakih plata 2018. godine" u Novom Sadu održi 14. decembra, a da se do tada akcija promoviše i da se omogući svim zainteresovanim da se prijave i uzmu učešće u njoj.
  • ???

    04.08.2018 16:30
    A član vs. nije član?
    Kad će komisija tražiti jednaka prava na pristup radnim mestima za članove i nečlanove političkih partija?
  • Georgina

    04.08.2018 10:19
    Godinama sam bila manje plaćena od kolege s nižom stručnom spremom koji je obavljao isti posao kao i ja. Saznala sam to slučajnim uvidom u dokumentaciju. Kada sam tražila iste uslove rada - uručen mi je otkaz. Trenutno radim daleko bolje plaćen posao s daleko boljim uslovima rada. Izveštaji o platama su transparentni, baš kao i oni o nagradama. Muškarci i žene su ravnopravni. Hvala na pažnji i doviđenja muškarcima koji su u prethodnim komentarima izbaljezgali svašta i time pokazali koliko poštuju svoje majke, žene, sestre, kćerke...
  • V

    03.08.2018 21:31
    U većini firmi gde se ovo dešava zaposleni nemaju informacije, bar ne javne o platama drugih zaposlenih. Ugovori o radu to zabranjuju. Čak i kad imaju iste sposobnosti i znanja, za napredovanje će se pre izabrati muškarac u odnosu na ženu, jer se zna unapred da ona ako nema decu, da se očekuje da će ih imati, a ako ih ne želi, onda nešto nije u redu s njom, a kad dobije decu i posle 11 meseci porodiljskog, samo će ona uzimati bolovanje zbog njih i zato ne dobija iste mogućnosti za zaradu i napredovanje kao muške kolege. Samo iz pretpostavke o mogućoj budućnosti. Tako da nije reč o sposobnostima nego o tome kako je bez obzira imala žena želju za decom ili ne, ona unapred diskriminisana u odnosu na muškarca kome se ne postavljaju pitanja o tome, ne očekuje se da će on staviti porodicu na prvo mesto, a pošto muškarci to neće, neko mora, u ovom slučaju žena koja će biti kažnjena zbog toga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti