FOTO: Radnici DES-a protestovali ispred Gradske kuće; moguća radikalizacija štrajka

Deo radnika DES-a održao je protest ispred Gradske kuće zbog neisplaćenih zarada, neoverenih zdravstvenih knjižica, nepovezanog radnog staža i drugih problema u firmi.
FOTO: Radnici DES-a protestovali ispred Gradske kuće; moguća radikalizacija štrajka
Foto: 021.rs
Na Trgu slobode se okupilo šezdesetak radnika i predstavnici Udruženih sindikata Srbije "Sloga" i "Sloga DES". Nakon pola sata stajanja ispred Gradske kuće, predstavnici sindikata i nekoliko radnika DES-a pozvani su u Gradsku kuću na razgovor sa šefom Kabineta gradonačelnika.
 
Pregovori u gradskoj kući trajali su gotovo sat vremena, ali, kako su rekli oni koji su imali prilike da razgovaraju sa šefom Kabineta gradonačelnika, Stankom Ljubičićem, nisu došli do rešenja.
 
"Na sastanku sa agencijom za mirovno rešavanje radnih sporazuma nismo postigli ništa, direktor sve što nudi to je socijalni program, isti onakav kakav je ranije ponuđen, bez ikakvih izmena. Rekao je da će sredstva biti do kraja ove nedelje i da ko hoće to uzme, a ko neće da ćemo verovatno otići u stečaj. Nije rekao ništa konkretno za naše plate. Rekao je da za to nema para i da se ne zna kada će biti", rekla je okupljenima Zorica Stepanov, predsednica sindikata "Sloga DES".
 
Ipak, predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga", Željko Veselinović rekao je da Grad deluje kao da ima nameru da pomogne oko problema radnika DES-a, ako ništa drugo bar kroz posredovanje sa nadležnim ministarstvom.
 
"Ministarstvo rada ima dovoljno novca, s obzirom da je treće ministarstvo po budžetu u Republici Srbiji i bez ikakvih problema bi mogli da reše problem radnika DES-a, pre svega u isplati zaostalih zarada, a isto tako u obezbeđivanju posla u nekom narednom periodu. Ako je moglo pre beogradskih izbora da se isplati po 30.000 dinara za 15.000 ljudi bez ikakvih kriterijuma, gde su otišle stotine miliona dinara, sigurno je da može da se isplati pet ili 10 miliona dinara da bi radnici DES-a mogli da dobiju svoje zaostale i teškom mukom zarađene zarade", kazao je Veselinović okupljenim radnicima.
 
Predstavnici sindikata pozvali su radnike da ne odustaju od štrajka i da se ne zadovoljavaju socijalnim programom, jer će to samo na kratko rešiti njihove probleme, nakon čega će se opet naći na ivici egzistencije.
 
Razgovori će se nastaviti i sutra, a kako je Zorica Stepanov rekla za 021, moguća je i radikalizacija protesta, koja bi mogla uključivati i štrajk glađu.
 
"Očekujemo da neko reaguje, jer do sada su malo imali sluha, osim kada je marketing u pitanju. Tu se koristi pomoć invalidima. Ne mogu reći da država ne pomaže, što se subvencija za zapošljavanje osoba sa invaliditetom tiče, ali sada kada smo u ovoj teškoj situaciji, oni samo traže da se zaustavi štrajk", rekla je Stepanov.
 
Podsetimo, deo radnika DES-a stupio je u štrajk krajem jula. U štrajku učestvuje više od 60 radnika od ukupno 170 koliko ovo preduzeće zapošljava. Oko 60 odsto radnika su osobe sa invaliditetom.
 
Tada se direktor preduzeća Branislav Kostadinović obratio radnicima sa obećanjem da će pokušati danas da im uplati bar jednu zaostalu zaradu i da će narednih dana pokušati da reši neke od problema, a ukoliko se to ne desi, podneće ostavku. Radnici su dobili jednu od zaostalih zarada, međutim to ne rešava ni deo njihovih problema.
 
Ova firma je već duže u finansijskim problemima, pokrenut je i stečajni postupak i pripremljen plan reorganizacije kojim je već deo duga pretvoren u vlasništvo Grada Novog Sada, kao najvećeg akcionara, i još 17 drugih lokalnih samouprava i državnih organa. Država, koju predstavlja rukovodstvo firme, očekuje da će preduzeće rešiti sve probleme smanjenjem broja zaposlenih uz socijalni program, pri čemu je oko 80 od ukupno 170 radnika već iskazalo zainteresovanost da napusti firmu.
 
  • cale

    08.08.2018 22:52
    Treba pokazati zube. Ne dajte se! Tuga je što se većina miri sa situacijom, podilazi vladajućoj MANJINI jer misli da ti problemi njih ne dotiču, dok I kod njih ne dodju na naplatu...
  • Umesto

    08.08.2018 14:08
    što
    Umesto što zapošljavate vašu rodbinu, članove, botove……..pomozite ili po Zakonskoj obavezi, zaposlite ljude sa posebnim potrebama u vašim gradskim, pokrajinskim službama.
  • MilaNS

    07.08.2018 11:45
    A svaka privatna firma koja ima preko 20 zaposlenih uplacuje novac za jedno radno mesto invalida, ukoliko nema mogucnosti da ga zaposli. Ili ne uplacuje nego kupuje kod iste te firme DES. Pa gde su te pare ljudi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti