Otpušteni stomatolog: Novosadski dom zdravlja fingirao spisak viškova

Dr Tomaš Vemić jedan je od stomatologa koji je na sudu dokazao da je nezakonito otpušten u Domu zdravlja "Novi Sad" u postupku racionalizacije 2015/16.
Otpušteni stomatolog: Novosadski dom zdravlja fingirao spisak viškova
Foto: 021.rs
Doduše, on je vraćen na rad u ambulantu u Budisavi i nije ugovoren sa RFZO (kako bi moralo), već od sredine marta radi bez ID broja sa osiguranim licima. Kako kaže za 021, osim što je na sudu dokazao nezakonite radnje ustanove tokom racionalizacije, četiri meseca je pokušavao da se vrati na posao po pravosnažnim presudama - a tokom kojih su dom zdravlja i njegov direktor Veselin Bojat dva puta plaćali novčane kazne zbog nepoštovanja odluke.
 
Fingirana lista viškova
 
Dr Vemić tvrdi da je postupak racionalizacije, koji je naložilo Ministarstvo zdravlja, protekao po diktatu direktora ustanove, s namerom da se otpuste jedni, a zaposle drugi stomatolozi, u neznanju Vlade i nadležnog ministarstva. Nadležni su rekli da je neophodno otpustiti višak kako bi usluge pružali samo ugovoreni stomatolozi koje plaća RFZO, te da nema mesta za one koji su "na tržištu".
 
Prvi pokušaj da se napravi spisak viškova i otpuste najmanje efikasni ljudi bio je neuspešan - predstavnici sindikata stopirali su postupak odbivši da potpišu spisak za otpuštanje, smatrajući da nije tačan. Kriterijumi kojih se ustanova držala su obim usluga i dužina radnog staža stomatologa, a osnov za pravljenje liste je trebalo da bude sporazum po odredbama Kolektivnog ugovora, prema kojem se ovakve odluke donose isključivo uz saglasnost sindikata. Sindikati su, naime, osetili da dolazi do pokušaja prevare.
 
Drugi pokušaj otpuštanja viškova bio je radikalniji. Uvidom u dokumentaciju koja je predstavljena u sudu, a i na osnovu izjava svih uključenih strana, vidljivo je da je direktor ustanove samostalno odredio da će u novom pokušaju jedini kriterijum za otpuštanje stomatologa biti obim pruženih usluga, po radnom satu. Dr Vemić je na tom spisku bio na visokom drugom mestu i pred otkazom ugovora o radu, kao nepotreban i neefikasan radnik. Njemu su računali osmočasovno radno vreme, iako je radio šest i po sati, što je na kraju značilo da je imao manji učinak od drugih stomatologa, kojima je računato 6,5-očasovno radno vreme.
 
"Sve to je utvrdio sud, pa je ta lista samim tim nezakonita. Takođe, jednom kolegi su računali 30 godina radnog staža kako bi bio na listi zaštićenih od otkaza, iako on u trenutku racionalizacije nije imao toliko godina staža - što je sud takođe utvrdio. Pri tome je direktor samostalno, mimo potpisanog sporazuma, sam utvrdio kriterijum za racionalizaciju, što je suprotno kolektivnom ugovoru. Nekima je na rang listi obim usluga uvećavan i za dva miliona, računajući na neproverljivost podataka kako bi jedan broj doktora 'magično popravio' stanje na rang listi i imao više bodova", navodi dr Vemić za 021.
 
Kako dodaje, stomatolozi su po pomenutom jedinom kriterijumu stavljani u nejednak položaj u pogledu uslova rada, jer su cene usluga "na tržištu", koje su više, stavljene u konkurentski položaj sa cenama na Fondu, koje se naplaćuju jeftinije. Samim tim su stomatolozi "sa tržišta" donosili ustanovi više novca i nisu bili naročito ugroženi, a trpeli su stomatolozi koji su bili ugovoreni sa RFZO, da toga nisu bili ni svesni.
 
Dr Vemiću je, nakon odbijenog prigovora, otkazan ugovor o radu 27. juna 2016. godine, nakon čega su on i ostale kolege tužili ustanovu. Inače, nakon racionalizacije, dom zdravlja je zasnovao radni odnos na određeno vreme sa određenim brojem stomatologa, zbog "povećanog obima posla" ili zamene privremeno odsutnih (stomatologa na porodiljskom odsustvu).
 
Sud je doneo odluku da je otkaz dr Vemiću bio nezakonit zbog navedenih propusta u listama i presudio da mu se isplate zaostale plate, izvrši prijava PIO fondu i prijava na zdravstveno osiguranje, uplate porezi i doprinosi, poveže radni staž, plate sudske troškove, a radno-pravni status dovede na stanje kakvo je bilo pre otkaza ugovora o radu.
 
"Najpreciznije rečeno, to je namera direktora (jer drugi neko ne bi smeo tako nešto ni da uradi bez njegovog znanja) da petoro stomatologa dobije otkaz kako bi došao do pet radnih mesta. Dan nakon našeg prestanka rada, i pored jasne instrukcije Ministarstva zdravlja, direktor je petoro kolega sa tržišta ugovorio sa RFZO kako ne bi bilo viškova, a i ne sme da bude nikoga na tržištu jer ono više ne postoji. Računao je verovatno da niko neće shvatiti šta se radi, da nikako ne možemo pohvatati konce, da smo pravno neuki i da se nećemo snaći da pred sudom objasnimo šta se dogodilo, a na kraju da to ne možemo ni dokazati. Direktor je pre, za vreme i posle završenog sudskog postupka zapošljavao na neodređeno i određeno vreme, čak je i jednu koleginicu zaposlio na određeno, ugovorio je i dodelio ID broj umesto koleginice koja je na bolovanju, do njenog povratka, a ona je zapravo preminula, i još nekoliko novoprimljenih - ugovorenih sa RFZO posle našeg vraćanja na posao", kaže dr Vemić.
 
Mobing i "siva zona"
 
Dom zdravlja mesecima nije vraćao stomatologa Vemića na posao jer, kako kažu, nije bilo mesta za njega po kadrovskom planu. Samo ove godine je ustanova po osnovu sudskih kazni platila 600.000 dinara, a direktor ustanove, kao odgovorno lice, 150.000 dinara. Nakon druge kazne, dr Vemića konačno vraćaju na posao i to u ambulantu u Budisavu, u kojoj, kako priča, nije imao ni osnovna sredstva za rad.
 
"Ušao sam u ambulantu sa skoro pokvarenim instrumentima. To je čista odmazda zato što sam uspeo da dokažem sve što govorim sada na sudu. Sada već ostvarujem zaradu kao gradski stomatolozi i radim sa osiguranicima, što bez ID broja ne bih smeo. Kada sam raspoređen na rad u ambulantu u Budisavi, naloženo mi je da radim isto ono što sam i pre otkaza radio – dečiju i preventivnu stomatologiju, ali neugovoren sa RFZO, 'na divlje'. Objašnjenje zašto nisam ugovoren i zašto mi nije dodeljen ID je: zato što je popunjen kadrovski plan. Mislili su valjda da niko neće saznati da su i posle našeg vraćanja u radni odnos primali nove, ugovarali ih i dodeljivali ID brojeve. Istina je da je dom zdravlja pre mog dolaska maksimalno ispunio kvote za ID brojeve kako ja ne bih mogao da isti dobijem i sada su me bukvalno oterali u 'sivu zonu', tvrdeći da je krivo ministarstvo. To znači da ja ostvarim zaradu, a oni to realizuju preko drugih stomatologa od RFZO. Čist kriminal", priča dr Vemić.
 
 
U domu zdravlja kažu za 021 da je kadrovskim planom za 2017. godinu, a koji trenutno važi, utvrđeno da u ustanovi može biti najviše 1.476 zaposlenih na neodređeno i određeno vreme, koji obavljaju poslove za potrebe obaveznog zdravstvenog osiguranja. Sve je regulisano na osnovu ugovora sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje i za čije plate se koriste sredstava Fonda, od ukupnog broja zaposlenih 203 radnika je u Službi stomatološke zdravstvene zaštite, odnosno 79 doktora stomatologije, koliko ih trenutno i ima.
 
"Shodno navedenom, trenutno na postoje uslovi za ugovaranje sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje ne samo doktora Tomaša Vemića, već i tri doktora stomatologije i jednog specijaliste stomatološke protetike, koji su presudama Osnovnog suda u Novom Sadu vraćeni na rad. ID broj je ustvari pečat ili takozvani faksimil lekara. Lekari koji nemaju ID broj, imaju pečat ili faksimil i isto tako mogu, a i ne moraju biti ugovoreni sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje. Lekari koji nisu ugovoreni sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje jedino ne mogu da pružaju stomatološke usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, međutim oni mogu veoma širokom krugu lica, koja nemaju pravo na usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, da pružaju stomatološke usluge uz naplatu", navode u ovoj zdravstvenoj ustanovi.
 
Napominju i da su od RFZO tražili ID broj za dr Vemića, ali da nisu dobili pozitivan odgovor jer je kapacitet ustanove ispunjen. 
 
"Takođe, Dom zdravlja se više puta obraćao i ministarstvu zdravlja sa zahtevom za proširenje kadrovskog plana i mogućnošću ugovaranja navedenih doktora stomatologije, međutim od Ministarstva zdravlja, do danas, nije stigao odgovor. Najbitnije je napomenuti da doktori i sa, i bez ID broja, imaju identična prava koja im sleduju iz Zakona o radu i da u tom smislu nisu diskriminisani. S obzirom na to da imenovani nije mogao da se ugovori sa Fondom, isti neće moći da pruža osiguranim licima stomatološke usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, međutim moći će da pruža usluge veoma širokoj kategoriji pacijenata kojima se ne obezbeđuju usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i na lični zahtev pacijenata", navode u domu zdravlja za 021.
 
Na pitanje zbog čega je dom zdravlja, nakon sprovedene racionalizacije, nastavio da zapošljava stomatologe, u ustanovi kažu da su imali potrebu popunjavanja pozicija na određeno kao zamene zbog trudničkih i drugih odsustava.
 
"Bitna i, po nama, najvažnija napomena jeste da su svi lekari stomatologije potpisali svoja rešenja o prestanku radnog odnosa i za to uzeli odgovarajuće otpremnine koje su propisane zakonom", navode u ustanovi.
 
Detaljnije o stavu doma zdravlja po pitanju racionalizacije i "ekspresnih" sudskih presuda sa samo jednim ročištem čitajte OVDE.
  • Posmatrac

    23.08.2018 02:09
    @petronije
    Cekaj , covek je potpisao i uzeo otpremninu? A onda tuzio i zena mu je sudija, i dobio odstetu? A onda je vracen na posao na kojem tvrdi da ima istu normu kao lekari u gradu? I sada mu nesto jos nije pravo? Pa ja ovde vidim klasicnog parazita na drzavnoj s.si. @ ex radnik dz , kao neko ko je takodje nekada radio slazem sve, svako ko nije stranacki opredeljen i ko je radio i kada su se vlasti menjale, uvek su bili redovi i uvek si mogao da napunis normu. Samo ako si jako los, i neradnik, i bahat, mogao si da odes ispod. Pritom ljudi... imate kredite, pocnite sami, radite... sta ce vam ovo uopste?! Pa ti si covece par godina izgubio na sud?! Do sada si mogao polikliniku imati
  • Kako za koga

    15.08.2018 16:15
    @Čitalac
    Socijalni program je otišao sa Titom, ali samo za pacijente.
    Za zaposlene u javnom zdravstvu, očigledno nije. Uživaju sva prava iz radnog odnosa po ZUR, kao da Tito jeste živ.
  • Čitalac

    15.08.2018 14:12
    @nepravda
    Tito je umro, sa žaljenjem Vas obaveštavamo i socijalni program je otišao sa njim....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti