Legla tigrastog komarca pronađena u gumama na auto-placu u Novom Sadu

Stručnjaci Ciklonizacije pronašli su legla sa jajima, larvama i lutkama tigrastog komarca u odloženim gumama na jednom auto-placu.
Tokom proteklih 15 dana otrkiveno je i više od 40 odraslih jedinki azijskog komarca u široj okolini Železničke stanice i u Futoškom parku. Nakon izvedenih tretmana za uništenje odraslih jedinki, ekipe Ciklonizacije su obišle ovaj deo grada kako bi otkrili njihova legla.
 
"Ovo je potvrda pretpostavke da su nađene jedinke stigle sa nekim transportom robe, a upravo auto gume su jedan od najčešćih načina kako se azijski komarac širi po Evropi. Ženke polažu jaja na suvu površinu i ona tako mogu da čekaju godinama i pređu na hiljade kilometara, a onda, kada se guma napuni vodom i jaja dospeju u kontakt sa njom, počinje razvoj jaja u larve, potom u lutku, a onda i odraslu jedinku komarca", objašnjava Dario Aćimovič, menadžer za odnose sa javnošću Ciklonizacije.
 
"Zato apelujemo na građane koji imaju gume u dvorištima kuća ili preduzeća da ih pregledaju i isprazne, ako u njima ima  vode ili da  pozovu naše preduzeće da izvedemo tretman. Ako su gume suve, bilo bi dobro da ih sklone u zatvoreno ili prekriju da ne kisnu", dodaje Aćimović.
 
Podsetimo, Ciklonizacija je prve azijske komarce u Novom Sadu otkrila sredinom meseca, a kako su tada iz ovog preduzeća rekli bilo je samo pitanje vremena kada će se ovi komarci pojaviti i na našim prostorima. Inače, do sad je u Južnobačkom okrugu registrovano 29 slučajeva groznice Zapadnog Nila, a od početka godine u Srbiji je 15 osoba preminulo od posledica ove bolesti.
  • Tasa 1951

    26.08.2018 22:03
    Raspala rupetina od drzave
    Da pitam zasto nema avionskog zaprasivanje komaraca kao ranijih godina koje je jedino bilo 100% uspesno.Neko stedi na parama ili je mozda dobio pare za avionsko zaprasivanje pa je resio da ustedi i stavi razliku sebi u dzep za auto zaprasivanje sa onim smrdljivim kombijem koji ide po gradskim ulicama i kao za dva sata ceo grad isprasen?

    Jedna od najgorih i najkorumpiranijih nacija Evrope smo bili,jesmo i ostacemo zauvek.
  • Buba Mara

    25.08.2018 13:57
    Bavite se malo i prigradskim naseljima.Racuni se redovno salju a komarci prskani prvi put tek pre neko vece.Uvece ne mozes izaci napolje od rojeva komaraca.Oko 20 h krenu u napad taman kad malo zahladi da se moze izaci ne mozes od krvopija
  • vihor

    25.08.2018 08:45
    ma da...
    @nikola, ne znam da li je zabranjen uvoz, ali puni oglasi i facebook guma i tehnike iz inostranstva...vise je takve robe nego "domace" po oglasima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti