Održan Dan polja jesenjih kultura na Šančevima

Tradicionalna manifestacija "Dan polja jesenjih kultura" koju organizuje Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, održana je na oglednim poljima na Rimskim Šančevima.

Inače, u godini kada obeležava osam decenija postojanja, Institut je dobio status institucije od nacionalnog značaja. Prema rečima direktorke Svetlane Balašević-Tubić ova manifestacija predstavlja celokupan program Instituta koji nudi poljoprivrednim proizvođačima, pa su tu kukuruz, suncokret, krmno bilje, šećerna repa, lekovita bilja, soja, uljana repica i drugo.

"Naši proizvođači ovde mogu da vide nove sorte i hibride koji su superiorniji jer prate klimatske promene i imaju veću tolerantnost, a sve u cilju postizanja viših prinosa, i da poljoprivreda bude profitabilan posao. Pokazujemo im i tehnologiju, učimo ih kako da ostvare genetski potencijal naših sorti, a na raspolaganju su im i istraživači s kojima mogu da razmene iskustva", rekla je Balašević-Tubić.

"Danu polja jesenjih kultura", između ostalih, prisustvovali su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević.

Vučević je čestitao Institutu na plodonosnim rezultatim i rekao da će u Gradu uvek imati partnera.

"Najbolja potvrda naše dobre saradnje ogleda se u tome da Grad svake godine omogućava Institutu besplatno korišćenje preko 600 hektara poljoprivrednog državnog zemljišta putem programa Uprave za privradu. Nadam se da ćemo zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede izaći u susret Institutu na predlog da taj zakup bude dogovoren dugoročno, kako bi bolje strateški delovao. Prateći politiku republičke i pokrajinske vlade, Grad iz budžeta podržava paket mera podsticaja za novosadske poljoprivrednike, pre svega u oblasti organske proizvodnje, ali i za poljočuvarsku službu, za poljske puteve, vetrozaštitne pojaseve, vodo-kanale. Učešće poljoprivrede u BDP-u Srbije je oko 10 odsto, što je iznad evropskog proseka i pokazuje koliki je značaj poljoprivrede za razvoj naše države", naglasio je Vučević.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti