Gastronomski užitak i okršaj vrhunskih kulinara za vikend u Limanskom parku

Supa od fazana, morke, petla, perkelt, rinflajš, valjušci, meze od mangulice, rezanci s makom i kitnikez samo su neka od karakterističnih jela u kojima će Novosađani i posetioci iz drugih delova Srbije uživati na festivalu "Ukusi Vojvodine", koji se danas i sutra održava u Limanskom parku.

Ovaj gastronomski festival, pokrenut prošle godine, ima cilj da promoviše proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom, gastronomske specijalitete i pića iz Vojvodine.

Osnivačica festivala Nataša Budisavljević Radišić kaže za 021 da će svoju ponudu predstaviti više od 100 malih proizvođača autentične vojvođanske kuhinje, te da se očekuje poseta iz svih delova zemlje. Festival je oba dana otvoren od 10 do 20 časova.
 
"Ideja o festivalu rodila se iz želje da pokažemo bogato nasleđe različitih uticaja koji su vojvođansku kuhinju učinili raznovrsnom i posebnom. Odvajkada su se smenjivali uticaji različitih kultura i kuhinja, mešali sa navikama i ukusima domaćeg stanovništva i tako formirali ono što danas poznajemo kao kuhinju Vojvodine, poznate pre svega kao mesto gde se dobro i kvalitetno jede", kaže Budisavljević Radišić.
 
Posetioci mogu da degustiraju hranu pripremljenu od proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom kao što su sremski i lemeški kulen, futoški kupus, nasuvo sa krompirom, begečka šargarepa, petrovska klobasa i drugi.
 
U sastavu festivala održava se i Drugo međunarodno kulinarsko takmičenje "Vojvodina Culinary Cup". Očekuje se učešće više od stotinu kuvara iz 15 udruženja iz Srbije i sveta, među kojima su i članovi Svetskog MasterChef udruženja iz Londona. Za ocenu najboljih jela zadužen je žiri internacionalnih sudija sertifikovanih od Svetske asocijacije šefova kuvara, koja okuplja 12 miliona članova, a predsednik žirija je Geri Filbi, potpredsednik ovog udruženja.
 
Najbolji kuvari pokazaće svoje umeće u nekoliko kategorija: u pripremanju modernog jela "na vojvođanski način", u spremanju paste, rečne ribe i restoranskog dezerta, a sve od namirnica iz Vojvodine. U kategoriji Najbolji kuvar festivala učesnici će od zadatih namirnica koje će dobiti neposredno pred takmičenje, u roku od 50 minuta morati da pripreme vrhunsko jelo, koje će oceniti stručni žiri.
 
Organizovan je i zabavni i muzički program, pa će posebno iznenađenje biti popodnevni klavirski koncerti u okviru Piano City festivala, koji se tih dana realizuje na različitim lokacijama Novog Sada. Zainteresovani da nauče nešto novo moći će da učestvuju i u edukativnim gastronomskim radionicama.
  • Потписујем

    09.09.2018 10:17
    @Dragan
    “Ja potpisujem da niko od vas nije bio na manifestaciji..........., posto su pojedini novosadjani jako izbirljivi.”

    Ето, а ја потписујем да си ти један од оних, који су дошли у НС, преко СНС-а се запослио у неко ЈП и желе да новосађанима организују живот, ... можда нам у лиманском парку направите и завичајну брвнару....
  • Limanac

    09.09.2018 09:06
    Vasariste
    Stanujem blizu Limanskog parka.I pre ovog vasara sam se uvek pitao kako se iz vlasti niko nije setio i ulozio pare da se pored parka napravi javni toalet koji bi se odrzavao i naplacivao- kao sto je u moje vreme- to imao Dunavski park.
    Ovako su ceste scene gde mame svoje malisane guraju u grmlje(koje je usput i neodrzavano i na zemlji ima svega od djubreta) da vrse malu i veliku nuzdu,pa maramice ostaju u zbunju,tako i odrasli povremeno vire iz zbuna iz istih razloga!
    Postavljena je jedna plasticna toalet kabina kod izlaza iz parka pre vasara i pored nje se ne moze proci od smrada.Ja bih se pre uneredio u gace nego usao u takav WC.
    Sada je postavljeno 5-6 kabina,valjda zbog vasara i starijih koji u parku svaki dan bocaju.
    Prvo izgleda uzasno ruzno,a da ne pricam DA TO NIJE RESENJE.
    Civilizacijski,higijenski i svojim prostackim mentalitetom nismo odmakli s pocetka 19.veka
    A NASI LJUDI BAS VOLE VASARE,doterali se pa u setnju s decom.A MUZIKA TRESTI DO LIMANA 1 I 4.Bravo za 21 vek!
  • sale novosadjanin

    08.09.2018 22:43
    bio,kupio,jeo....a nikde toaleta i suvise mali broj korpi za otpatke...
    ps-sva sreca nije bilo dodjoske hrane,tako da sam malo i uzivao..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.