Zbog čega deca i roditelji vole produženi boravak Starli?

Prva generacija polaznika produženog boravka "Starli" počela je sa svojim aktivnostima, a upis školaraca od prvog do četvrtog razreda još uvek traje.
Iako je prošlo tek nedelju dana od početka školske godine, za mališane koji pohađaju produženi boravak "Starli", ta nedelja je bila puna utisaka. Osim školskih aktivnosti, upoznavanja novih drugara ili ponovnog viđanja starih, u zabavnom parku na Bulevaru vojvode Stepe, čeka ih, osim ispunjavanja školskih obaveza, mnoštvo zanimljivih programa. 
 
Po prvim utiscima deca vole kombinaciju igranja i učenja. Na pitanje koji deo dana u produženom boravku najviše vole, prijatelji iz "Starlija", Lana, Igor i Drina, daju odgovore kao što su: "Kada se igramo i učimo", "Kada se spuštamo niz tobogane i kada učimo engleski" ili "Kada se igramo na toboganima i družimo".
 

Foto: Katarina Vuksanović
 
Prema svemu sudeći, tobogani klincima i klincezama upotpune potrebu za adrenalinom, ali ono što im se dopada, kako kažu, jeste i hrana, poligoni u igraonici, ali i učenje sa vaspitačem Rašom Kerlecom i nastavnicom engleskog jezika Aleksandrom Cimbal.
 
"Super su i volim kad učimo zajedno", kaže Drina.
 
Produženi boravak u "Starliju" podrazumeva punu brigu o detetu - zajednički rad na domaćim zadacima, sportske aktivnosti, igru, edukativne radionice, obroke. Još jedna stavka po kojoj se "Starli" razlikuje od ostalih produženih boravaka je taj što u ovom zabavnom parku obavljaju i prevoz dece od boravka do škole i od škole do objekta na Novom naselju. Bez obzira na to u kojem delu grada dete ide u školu, po njega će doći osoblje "Starlija"  i dovesti ga do svojih novih drugara u produženom boravku.
 
"Nakon preuzimanja dece iz škole idemo u produženi boravak 'Starli', gde nas čeka prijem i užina. Potom provodimo vreme na svežem vazduhu igrajući se na terenima, budimo takmičarski duh kod dece uz društvene igre. Zatim sledi čas engleskog jezika, a potom i intezivan rad sa učiteljicom na izradi domaćih zadataka i usvajanju gradiva. Ostatak slobodnog vremena provode u igri u 'Starliju', dok ih roditelji ne preuzmu", opisuje jedan dan u "Starliju" Raša Kerlec.
 
 
U svom gotovo desetogodišnjem radu sa decom, ali i u konstantom dosluhu sa roditeljima, shvatili su da postoji potreba da se, osim zabavom, uključe i u druge projekte, kakav je produženi boravak. Savremeni stil života podrazumeva konstatnu trku sa vremenom, što je i razlog zbog kojeg se Branka, majka dvoje dece koja pohađuju boravak, odlučila da ih upiše u produženi boravak "Starlija".
 
"Imajući u vidu sadašnji tempo života, ali i činjenicu da više ne živimo u mirnim vremenima kao nekada kada smo mi pohađali osnovnu školu i nosili ključ oko vrata sa nepunih sedam godina, od početka smo znali da ćemo našoj deci potražiti mogućnost da vreme pre ili posle škole provedu u lepom okruženju, ali takvom koje njihovo kretanje ne ograničava na prostor ravan dvosobnom stanu jer ona su još deca željna igre, kretanja i druženja. Izbor je nakon pretrage aktuelne ponude veoma lako pao na 'Starli', jer ono što ih izdvaja od ostalih je pre svega ogroman prostor, pozitivna lica i pouzdani ljudi, lepo opremljen boravak, spoljašnji tereni, predivna eko bašta i činjenica da će deca nakon obaveznog programa u školi imati priliku da uče i uživaju, pa svoj boravak u 'Starliju" ne doživljavaju kao nametnutu obavezu", poručuje Branka.
 
Kako dodaje, opciji boravka u "Starliju" nisu pristupili kao vanrednom trošku, jer "osećaj sigurnost kada je reč o našoj deci je kategorija koja nema cenu". Kada je reč o ceni, u "Starliju" su obezbedili popust za nove polaznike, ali i za drugo i treće dete iz porodice koje upiše boravak. 
 
 
 Foto: Katarina Vuksanović
 
Jedan od razloga zbog kojeg se Svetlana, majka devojčice odlučila za "Starli", kako kaže, jeste kvalitetan i profesionalan kadar.
 
"U poređenju sa ostalim produženim boravcima u okolini, produženi boravak 'Starli' nudi najrazličitiji program koji se dešava u najvećem zabavnom parku gde su deca već naučila da borave. Po mom mišljenju, definitivno najveća prednost za roditelje je pomoć pri izradi zadataka koju deca dobijaju i njihovo čuvanje. Na kraju dana, kada je preuzimam iz boravka, uvek me pita kada će opet doći", navodi Svetlana. 
 
Da "ne žele još da idu kući" povratna je informacija koju Branka dobija od svoje dece. Kako kaže, deca intenzivnije prepričavaju događaje iz samog boravka, nego iz škole, a žele i da ih poduče društvenim igrama koje su naučili tokom boravka u školi i "Starliju". 
 
O deci tokom boravka u "Starliju" brine tim pedagoga, učitelja, vaspitača, profesora stranih jezika, trenera, te brojnih saradnika koji su uključeni u rad sa mališanima. Sam prostor u kom deca provode svoje vreme ima svoju koncepciju koja je osmišljena u duhu "movement" metode, čije je temelje postavila Marija Montesori. Cilj prostora i vremena provedenog u "Starliju" je razvijanje veština, emotivne inteligencije, samostalno sticanje znanja, ali i fizičko razvijanje kroz zabavu i istraživanje.
 
  
 
Zabavni park Starli nalazi se na Bulevaru vojvode Stepe 56, na Novom naselju. Više o produženom boravku možete da pronađete na zvaničnom stajtu, ali i zakazivanjem informativnog razgovora sa koordinatorima programa, u samom objektu tokom radnog vremena (14-21:30h) ili pozivom na broj telefona: 021/6302-422. O produženom boravku Starli možete da čitate i OVDE

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.