Dom zdravlja Novi Sad poziva zainteresovane da se prijave za obuku prve pomoći

Povodom 11. septembra Svetskog dana prve pomoći, Dom zdravlja Novi Sad poziva sve zainteresovane građane i radne organizacije da se informišu i prijave za obuku prve pomoći.
Dom zdravlja Novi Sad poziva zainteresovane da se prijave za obuku prve pomoći
Foto: Pixabay
Prema rečima glavnog tehničara Doma zdravlja i koordinatora prve pomoći Nenada Vukasa, porast kardiovaskulranih oboljenja i srčani zastoj je jedan od ozbiljnih problema u drustvu koji zahteva veoma ozbiljan i sistematičan pristup. 
 
"Mere prve pomoći kod srčanog zastoja koje su primenjene na brz i kvalitetan način u velikoj meri smanjuju stopu smrtnosti i stepen komplikacija, te je iz tog razloga potrebno uraditi što širi obuhvat edukacije građana, kako o brizi o sopstvenom zdravlju, tako i o merama i tehnikama koje je potrebno primeniti u slučaju srčanog zastoja. Kompresije grudnog koša i veštačko disanje u srčanom zastoju su nezaobilazna karika u lancu spasavanja i potrebno je da što veći broj ljudi prođe kroz obuku prve pomoći", dodaje Vukas. 
 
Poznavanje prve pomoći je od ključne važnosti i prilikom saobraćajnih nezgoda, kada sekunde mogu odlučiti o životu učesnika, dok se čeka na dolazak hitne pomoći.
 
Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova u Srbiji se godišnje, u proseku, dogodi oko 60.000 saobraćajnih nezgoda u kojima pogine nešto manje od hiljadu ljudi, dok se teže ili lakše povredi od 15.000 do 18.000. U poređenju sa rezultatima evropskih zemalja stopa smrtnosti (na 10.000 vozila) na putevima Srbije je pet puta veća. 
 
S obzirom na to da ne postoji razvijen sistem prikupljanja, obrade i objavljivanja podataka na centralnom nivou, za sada se precizno ne zna koliko saobraćajni udesi zapravo koštaju državu. U jednom istraživanju Saobraćajnog fakulteta iz Beograda, pominje se cifra od milijardu evra godišnje ili 1,7 od sto bruto društvenog proizvoda zemlje.
 
Značajan procenat dece i mladih učestvuje u broju od skoro 1,2 miliona lica koja svake godine izgube život u saobraćajnim nezgodama na putevima širom sveta. Globalno posmatrano, više od 40 odsto svih žrtava saobraćajnih udesa na drumovima su mladi do 25 godina života.
 
Zainteresovani građani i radne oraganizacije mogu se prijaviti za obuku prve pomoći na broj telefona 064/ 81-89-820, 021/48-790-16.
  • Jovana

    11.09.2018 09:49
    Bez odgovora
    Danima , se niko ne javlja na ove brojeve...Tuzno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti