Jergović razgovarao sa gimnazijalcima na otvaranju "Prozafesta"

Novosadska publika je sinoć u Kulturnom centru Novog Sada imala priliku da se upozna sa ovogodišnjim dobitnikom nagrade "Milovan Vidaković", Miljenkom Jergovićem, a u sklopu svečanog otvaranja Međunarodnog festivala proze "Prozafest".
Književni kritičar Dragan Babić rekao je da se književnom delu Miljenka Jergovića može prići sa više strana, a kao jednu od važnih tačaka u Jergovićevom spisateljstvu naveo je činjenicu da je počeo kao pesnik.
 
"Potom je došla zbirka 'Sarajevski malboro', zbirka o ljudima i gradu u kojoj se Jergović prvi put pokazao kao prozni pisac i time je zacrtao koordinate svojih narednih knjiga kao što su zbirka 'Mama Leone', roman 'Otac' i knjiga 'Rod'. U tom delu se pokazao kao potpuniji pisac koji piše istoriju svoje zemlje, države i sebe kao pojedinca", rekao je Babić.
 
Sa laureatom, koji će posle nagrade "Milovan Vidaković" u oktobru primiti priznanje nemačkog Kulturnog foruma "Istočna Evropa" za celokupno prozno stvaralaštvo, razgovarali su učenici Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" Pavle, Luka i Danijela.
 
Na pitanje gimnazijalaca kako se oseća kao laureat, Jergović se našalio rekavši da se oseća "malo postarije", a zatim dodao da su književne nagrade za pisce veoma važne i kada ih dobija i kada ih ne dobija, jer u oba slučaja nose poruku. S obzirom na činjenicu da Jergović često piše o svom rodnom gradu Sarajevu, novosadske đake zanimalo je kakva je razlika između nekadašnjeg i današnjeg grada na Miljacki.
 
"Razlika je ogromna. Onog Sarajeva se sećam i moje je, a ovo drugo gledam, i to su definitivno dva različita mesta", odgovorio je književnik.
 
Upitan o razlikama između uspomena i sećanja, Jergović je kazao da je sećanje celina onoga što jesmo, a uspomena je sentimentalni isečak te celine.
 
"Ja se celog svog života pokušavam spasti sentimentalnih efekata sećanja i problema sa vlastitom psihologijom. Naime, da bismo mogli živeti i dočekati sutrašnji dan, u svojoj glavi brišemo većinu loših stvari, cenzurišemo, sećamo se radikalno ulepšanih događaja i uvek imamo žal za 'dobrim starim vremenima'", objasnio je Jergović na kraju susreta sa gimnazijalcima.
 
Miljenko Jergović rođen je 28. maja 1966. u Sarajevu. Iz koševskog je porodilišta donet u zgradu gospođe Hajm-Peserle, na peti sprat, stan Rejc. Tri godine kasnije, seli se na Sepetarevac, u kuću Trklji. Poslednjih 25 godina, koliko ne živi u rodnom gradu, uložio je u stvaranje fiktivnog Sarajeva, Mejtaša i Sepetarevca, koji sa istoimenim stvarnim toponimima mogu, ali i ne moraju, imati veze.
 
Autor je četrdesetak knjiga proze, romana, eseja i pesama, te knjiga epistolarne proze (sa Semezdinom Mehmedinovićem i sa Svetislavom Basarom). Romani i knjige priča prevođeni su mu na dvadesetak jezika i tako objavljeni u više od sto različitih izdanja.
 
Festival "Prozafest" počeo je juče u Kulturnom centru Novog Sada i trajaće do petka, 28. septembra. Opširnije o ovom događaju OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti