Deficit Apoteke "Novi Sad" i u 2017, bez dovoljno zaposlenih za normalno funkcionisanje

Apoteka "Novi Sad", koja se suočava sa višegodišnjim problemima u poslovanju, i 2017. godinu završila je u deficitu većem od 12,5 miliona dinara.
Deficit Apoteke "Novi Sad" i u 2017, bez dovoljno zaposlenih za normalno funkcionisanje
Foto: 021.rs
Na sednici Skupštine grada pred odbornicima se našao izveštaj o poslovanju Apoteke "Novi Sad", za koju je, kao rešenje za izbavljanje iz finansijske dubioze, predstavljeno javno-privatno partnerstvo.
 
Kako se može videti u izveštaju, na kraju 2017. godine, Apoteka je imala više od 172 miliona nenaplaćenih potraživanja, dok su dugovali dobavljačima više od 466 miliona dinara, najviše za lekove. Prema poslednjih dostupnim podacima iz Ministarstva finansija, situacija se nije poboljšala ni u 2018. godini, pa tako obaveze gradske Apotekarske ustanove prevazilaze 470 miliona dinara. Uskoro će se navršiti i tačno godinu dana otkad je račun Apoteke u blokadi u kontinuitet. Prema podacima Narodne banke Srbije, iznos blokade prevazilazi 84 miliona dinara.
 
Prihodi od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u 2017. godini bili su manji nego što su planirani, ali manji i od onoga što je ostvareno godinu dana ranije. Zanimljivo je da se među razlozima pada ručne prodaje navode stvari koje su, u najmanju ruku, u neskladu sa zvaničnom politikom koju propagira trenutna vlast. 
 
"Na visinu prihoda od ručne prodaje najviše utiče pad standarda građana, konstantan rast nezaposlenosti, nemogućnost nabavke lekova i ostale robe zbog blokade računa, sve veća koncentrancija privatnih apoteka u našem gradu, a naročito u neposrednoj blizini naših apoteka i ustaljena navika pacijenata da u državnim apotekama dobijaju lekove na recept, bez obaveze plaćanja", navodi se u izveštaju.
 
U poslovanju tokom prošle godine posebno su istaknute teškoće u snabdevanju osiguranika RFZO lekovima i pomagalima koji se izdaju na recept i nalog, teškoće u snabdevanju lekovima za komercijalnu prodaju zbog obaveza prema dobavljačima, konkurencija privatnih apoteka koje su povoljnijem položaju od Apoteke "Novi Sad", ali i nedostatak finansijskih sredstava za nesmetano poslovanje.
 
Takođe, broj radnika je smanjen u prošloj godini, pa je tako na kraju 2017. bilo 119 zaposlenih. Međutim, taj broj se smanjio još više u 2018. godini.
 
"Poslednjim 'krugom' racionalizacije koju je sprovelo Ministarstvo zdravlja Ustanovu je uz naknadu napustilo 56 zaposlenih. Odlukom Vlade Republike Srbije o maksimalnom broju zaposlenih u Apoteci Novi Sad broj zaposlenih je 60, a u skladu sa Zakonom o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru mogućnost angažovanja do 10 odsto je iskorišćena, tako da Apoteka u ovom trenutku broji 66 zaposlenih. O broju zaposlenih u Apoteci je bez uvažavanja zvaničnog stava Apoteke predlog Odluke dalo Ministarstvo zdravlja, a stav Apoteke je da je optimalan broj za redovan rad 80 zaposlenih što farmaceuta, farmaceutskih tehničara i minimum adminstrativnog osoblja", rekao je za 021.rs direktor Apoteke "Novi Sada" Gojko Vujnović.
 
Kako bi se prevazišli problemi u poslovanju Apoteku, predloženo je javno-privatno partnerstvo, sa učešćem privatnog partnera od 66,7 odsto u Apoteci, dok bi grad učestvovao sa 33,3 odsto. Ugovor bi bio zaključen na period od 10 godina. Pitanja o tome u kojoj fazi je trenutno proces javno-privatnog partnerstva 021.rs uputio je na adresu Gradske kuće pre više od mesec dana, ali odgovor još uvek nije stigao. 
 
Iako je za finansijsko stanje gradskih preduzeća krivica često u tome što su shvaćenja kao partijski plen, te se na rukovodeća mesta postavljaju "ljudi od poverenja" za stranke, u slučaju Apoteke "Novi Sad", kao i ostalih apotekarskih ustanova u Srbiji, prst se može uperiti i u samu državu. Apoteke se finansiraju iz marže od 12 odsto, čime bi trebalo da obezbedi novac za plate zaposlenih i pokrivanje troškova, što se u praksi ne dešava.
 
Kako su godine prolazile, troškovi su se uvećali, marža je ostala ista, privatne apoteke su okružile državne, dok im je republika dala pojedine usluge koju su do tada imale državne apotekarske ustanove. Iako su se mogla čuti razna obećanja o tome kako će se pomoći državnom apotekarskom sektoru, to se nije dogodilo, pa se tako pojedine državne apoteke u gradovima polako gase. 
  • Nina

    01.10.2018 11:39
    Zombi
    Kako su nam politicari i privatnici sposobni! (Oni su u rodbinsko-bracnoj vezi)
    U sve se razumeju,odlicno rade,a i pune dzepove raznim inspekcijama ,carinama...da dobro zatvore oci I dozivotno ih tako drze.
    Pre ovih pametnjakovica i njihovih pulena, koji za male pare pozatvarase sve i prodadose sve, pod parolom posle mene potop,niko nije znao da posluje. Ziveli ljudim hiljadama godina na ovim prostorima...
    Sanirajte dugove bolnica ,apoteka,fabrikaI ostalih duznika (kao sto dajete novac da bi neko otvorio radna mesta);koji nisu poslovanjem vec politikom propala, pa onda da vidimo pod istim uslovima ko zna da radi a ko ne!
    Ako vi ne znate, znamo mi koji radimo po 10 sati za satnicu od ...
  • Tasa 1951

    30.09.2018 08:49
    Samo bezanija odavde deco
    Odlicno.Na tim lokacijama uvesti kladionice u prizemlju a od prvog sprata dozidati stanove na jedno 6-7 spratova u visnini preko i prodati ih za 2 hiljada eura kvadrat.Sta ce ovom narodu lekova kad mu mozes prodati neuknjizene stanove.Vise se para zaradi na stanove nego li na lekove.U novim stanovima ubacice novi televizor i umesto potrebe za lekovima gledace AV svakog dana umesto ispijanja lekova sto je priznacete terapija 100 puta bolja od bilo kog leka.
  • za

    29.09.2018 16:17
    peru pekara
    Pero ima li kod vas u pekari i sendvica?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti