Otvorena izložba "Percepcije. Žena po meri društva" u Galeriji Matice srpske

Izložba "Percepcije. Žena po meri društva", svečano je otvorena u Galeriji Matice srpske, u okviru projekta koji proslavlja 80 godina bogate Kolekcije British Council-a.
Dan nakon otvaranja, održana je panel diskusija "Da li su muzejske kolekcije odraz našeg društva", kao početak bogatog pratećeg programa koji će se odvijati tokom trajanja izložbe. 
 
British Council i Galerija Matice srpske izložbom koja predstavljaja publici na jednom mestu umetničko nasleđe Srbije i Velike Britanije, u centar analize i tumačenja stavljaju ženu – kao umetnicu, kao društveno kategorisan pojam, kao objekat, kao subjekt, kao alegoriju, kao onu koja posmatra i koja je posmatrana. Izabrana dela britanskih umetnica zajedno sa radovima srpskih umetnika i umetnica za cilj imaju da podstaknu posetioce da razmisle o vanvremenoj kategoriji takozvanih "ženskih pitanja".
 
Velikom broju posetilaca su se na otvaranju obratile Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, koja je istakla da je ovakva izložba najbolji primer saradnje u kojem se kulturno nasleđe dve zemlje prepliće i nadopunjuje, zatim je govorila Ema Dekster, direktorka za Vizuelne umetnosti u British Council-u koja je iskazala zadovoljstvo projektom Percepcije kojem pripada i ova izložba, a čija je ideja da kroz pet različitih izložbi u regionu Zapadnog Balkana prikaže na raznovrsne načine umetnice i njihovo stvaralaštvo. 
 
Takođe, publici se obratio Nj. E. Denis Kif, koji je naglasio zadovoljstvo plodnom saradnjom Galerije Matice srpske sa Velikom Britanijom, a izložbu je svečano otvorila Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, ističući značaj kulture u kreiranju ravnopravnog društva. 
 
Dan nakon otvaranja izložbe održana je panel diskusija Da li su muzejske kolekcije odraz našeg društva? u kojoj su učestvovale eminentne britanske istoričarke umetnosti, dr Lara Peri, profesorka na Univerzitetu u Brajtonu, dr Aleksandra Kokoli, profesorka na Univerzitetu Midlseks u Londonu, Ema Dekster, globalna direktorka za oblast vizuelnih umetnosti British Coucnil-a, dr Ana Bogdanović, asistentkinja na Filozofskom fakultetu u Beogradu, dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i novosadske kustoskinje dr Sanja Kojić Mladenov iz Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Jelena Ognjanović iz Galerije Matice srpske. Plodan razgovor među panelistkinjama otvorio je nova pitanja u vezi sa položajem žena u kulturi i zbog čega i dan danas postoji potreba da se umetnost ima rodnu odrednicu i da se pažljivo razmišlja o izjednačavanju disbalansa između umetnika i umetnica. 
 
Tokom izložbe planiran je bogat prateći progam koji kroz 25 predavanja, razgovora i tribina ima za cilj da privuče novu publiku i Galeriju pretvori u debatni prostor. Među brojnim predavačima biće i Sarita Matijević i Želimir Žilnik, Vera i Vladimir Kopicl, Radina Vučetić, Lidija Merenik i mnogi drugi stručnjaci u oblasti kulture i umetnosti. 
 
Realizaciju međunarodne izložbe Percepcije. Žena po meri društva? omogućili su British Council, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Uprava za kulturu grada Novog Sada i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.