FOTO: Počeli pripremni radovi za postavljanje spomenika Petru I Karađorđeviću

Na Trgu republike, gde bi trebalo da se do 25. novembra podigne spomenik Kralju Petru I Karađorđeviću, krajem prošle nedelje postavljena je ograda, a danas su počeli i radovi.
FOTO: Počeli pripremni radovi za postavljanje spomenika Petru I Karađorđeviću
Foto: 021.rs

U Gradskoj upravi za investicije i građevinsko zemljište (UGZI) su za 021.rs naveli da su u toku pripremni radovi na postavljanju spomenika.

U dopisu iz Gradske kuće nije bilo drugih informacija, a uvidom na sajt UGZI može se videti da tender za radove na postavljanju postamenta i parternom uređenju još nije završen. Prema dostupnim informacijama, tender je raspisan 28. septembra, a rok za dostavljanje ponuda za radove vredne pet miliona dinara je 10. oktobar.

 

Radovi, kako se vidi iz tenderske dokumentacije, trebalo bi da obuhvate gradnju postamenta od oko pet i po metara na kojem će biti spomenik visok oko četiri metra. On će se nalaziti na mestu sadašnje betonske površine sa zelenilom.

Sam postament će biti od svetlo sivog granita i na njemu će sa tri strane stajati poseban tekst na ćirilici - "Kralj Petar I Karađorđević 1844 - 1921", "Ruma, 24. novembar 1918 i Novi Sad, 25. novembar 1918", odnosno "Sloboda otvara narodu oči, da upozna svoje mane, pa da ih leči. Sloboda mu daje prilike, da pozna svoje vrline, te da ih razvija i ulaže u delatnost kojom čeliči svoju snagu, unapređuje svoje umno i fizičko blagostanje, da sobom i u saradnji sa ostalim narodima, primiče celo čovečanstvo cilju koji mu je bogom namenjen". Sa jedne strane spomenika predviđen je grb Kraljevine Srbije.

Podsetimo i da se spomenik Kralju Petru lije već nekoliko meseci u firmi "Primus-BMJ" u Beogradu po ceni od 12 miliona dinara, a da je njega izradio vajar Zoran Ivanović, takođe po ceni od 12 miliona dinara.

Ovaj spomenik se postavlja na stogodišnjicu prisajedinjenja Srema, Banata i Bačke Kraljevini Srbiji nakon I svetskog rata. Odluku da se postavi spomenik srpskom monarhu donela je Skupština grada na predlog Saveta za kulturu, pozivajući se na inicijativu iz vremena Kraljevine Jugoslavije koja nikada nije realizovana.

  • Logi

    05.12.2018 20:16
    neprimereno
    Da sam vernik pa i da mi se kaže da se "ložim" na veru. Takođe ne moram da budem ni nacionalista da bih znao razliku između nacionalizma i šovinizma. Nisam pružio razlog da budem negativno označen, pa neću dalje elaborirati. Ako neko ima predrasude i vodi dijalog, tj. monolog sam sa sobom, onda su moje dalje reči suvišne.
  • Trt

    11.10.2018 07:59
    @Logi

    Uvek je fascinantno videti kako budalama nikada nije dosta da kupe diplomu, oni uvek moraju da se upinju da sebe i druge lažu i da su još nešto naučili. Još jednom, duh tog zakona ima za cilj da sve vas koji se ložite na veru i naciju spreči da se međusobno pokoljete: ni na koji način ne menja činjenicu da ste svi primitivne budale.
  • Logi

    10.10.2018 20:07
    Trt
    "Za izazivanje nacionalne mržnje mora biti dve strane nacionalizma..." Ovo poslati Vrhovnom kasacionom sudu, čisto da znaju i oni kako da tumače član 317. KZ. :) Pa i nekim sociolozima, da znaju da nacionalizam podrazumeva mržnju. Možda i istoričarima književnosti, da znaju da je u subjektivnom sloju skoro svih dela romantizma upravo ona - mržnja. Kad je propis u pitanju, tumačenje ne zavisi od nečijeg mišljenja, od mnjenja i lajkova. On je prosto na snazi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti