Novinar i književnik Dušan Šijački sutra dobija bistu u Futogu

Novinar i književnik Dušan Šijački sutra će dobiti bistu na platou Kulturnog centra "Mladost" u Futogu.

Bista se u centru Futoga postavlja na inicijativu Društva novianara Vojvodine, a delo je vajara dr Vladimira Jokanovića. Otkrivanje je u 11 časova.

Dušan Šijački je rođen u Futogu 11. marta 1882. godine, a školovao se u Beogradu. Kao gimnazijalac od 1897. godine je počeo da se bavi novinarstvom u "Socijaldemokratiji" i Skerlićevim "Radničkim novinama", kao i u šaljivom listu "Šilo". Radio je kao novinar u više novina, a sa braćom Stevanom i Gavrilom je osnivač Radničke umetničke grupe "Abrašević" u Beogradu. U januaru 1913. godine osnovao je i "Balkanske novine", prvi srpski tabloid.

Po izbijanju Prvog svetskog rata služi kao dobrovoljac, iako je od rođenja imao iščašen kuk, a potom nastavlja da radi kao novinar na Krfu kao dopisnik srpske Vrhovne komande i dalje u Ženevi, Parizu i Njujorku. Za vreme i posle rata objavljuje i novine "Vidovdan", koje sadrže bogatu foto građu o srpskoj vojsci i dinastiji Karađorđević tokom Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.

Posle rata 1922. godine bio je predsednik Beogradske sekcije Jugoslovenskog novinarskog udruženja. Tada objavljuje niz knjiga, između ostalog o Nikoli Pašiću, a kao monarhista i blizak Karađorđevićima biće sekretar kralja Aleksandra Karađorđevića, kao i novinar pres-biroa ove dinastije, odnosno njihov portparol.

U biografiji se ne navodi šta je radio tokom i posle Drugog svetskog rata, ali je izvesno da mu kao monarhisti nova vlast nije bila naklonjena. Ono što je zabeleženo je da je Šijački, zaboravljen i siromašan, umro 10. avgusta 1958. godine kao beskućnik na poslednjoj tramvajskoj stanici na Voždovcu, u Beogradu. Decenijama posle smrti otkrivena su dva njegova dela pisana posle Drugog svetskog rata, "Moje bačko selo pod Fruškom gorom" i "Futog koga više nema" koja se čuvaju u Matici srpskoj. Prvo delo je objavljeno pre desetak godina kao fotomonografija.

Odluku o postavljanju spomenika odobrio je Savet za kulturu 2015. godine, a od ranije jedna ulica u Futogu nosi ime po Dušanu Šijačkom.

  • Jovan

    19.10.2018 10:22
    Mala digresija
    "U januaru 1913. godine osnovao je i "Balkanske novine", prvi srpski tabloid."

    Mala ispravka. Prvi srpski tabloid koji je Dušan Šijački osnovao zvao se "Balkanski rat", a ne "Balkanske novine". Prvi broj je imao na naslovnoj strani fotografiju Kralja Petra I kako sedi na kamenu u vojničkom šiljelu tokom prelaska Albanije i srpske Golgote.

    Ali na žalost ova istorijska ličnost je svedena na jedan lokal. Suštinski je Dušan Šijački veoma važan za nacionalnu istoriju kao i za prve korake srpskog novinarstva. Na neki način je postavio temelje. Ja sam iz Futoga i veoma sam ponosan što je Futog iznjedrio ovakvu jednu ličnost. Zaslužuje bistu.

    svako dobro.
  • Lala

    18.10.2018 13:53
    Šijačka
    Po njemu se žargonski zovu Velika i Mala Šijačka?
  • Liman I

    18.10.2018 13:52
    Grad je zatrpan amaterskim skulpturama dotičnog autora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti