Manjak građevinaca odložio obnovu kuće Mileve Marić

Rekonstrukcija kuće u Kisačkoj 20, u kojoj su jedno vreme živeli Mileva Marić i njen suprug Albert Ajnštajn, ponovo je odložena.
Manjak građevinaca odložio obnovu kuće Mileve Marić
Foto: 021.rs
Kako je ranije najavljeno, kuća Mileve Marić trebalo je da bude obnovljena do kraja ove godine. Međutim, kako se nijedno preduzeće nije javilo na tender koji je raspisao Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, obnova će morati da sačeka. Kako za 021 kaže direktor Zavoda Siniša Jokić, odliv radne snage i rast cena podizvođača uslovili su ovakvu situaciju koja će verovatno zahtevati povećanje cene radova.
 
"Mi smo raspisali javnu nabavku i niko se nije javio. Problem je u odlivu radne snage u građevinskoj industriji. Ljudi neće da se jave, jer ne mogu da ispune obaveze zbog toga što su podizvođači drastično podigli cenu. Mi bismo morali da podignemo cenu da bismo privukli preduzeća, ali to smemo tek kad prođe šest meseci. Jedino što sad možemo je da ponovimo javnu nabavku, ali sa istom cenom, pa ako se neko javi radićemo", objašnjava Jokić za 021. 
 
Inače, Republika finansira uređenje fasada u podgrađu Petrovaradinske tvrđave i starog jezgra grada, a deo tog novca predviđen je za rekonstrukciju kuće Mileve Marić u okviru priprema Novog Sada za 2021. godinu, kada će poneti titulu Evropske prestonice kulture.
 
Ranije je bilo najavljeno da bi obnova trebalo da počne u maju ove godine, ali se to nije dogodilo. U februaru prošle godine postavljena je tabla na fasadu kuće u Kisačkoj ulici, na kojoj piše da su u njoj deo svog života proveli Mileva Marić Ajnštajn i njen suprug Albert Ajnštajn.  
 
Inicijativa da se osnuje muzej Mileve i Alberta u Kisačkoj 20 pojavila se prvi put 2007. godine. Tada se njihov unuk, Bernard Cezar Ajnštajn, obratio Gradu Novom Sadu izrazivši spremnost da se kuća pokloni Novosađanima, ukoliko jedna prostorija postane muzej posvećen naučnicima. Bernard Ajnštajn je u međuvremenu preminuo, a do realizacije ovog projekta nikada nije došlo. 
  • Kaćanka

    24.10.2018 22:39
    Nemoguce, pa samo ovde na vestima ima bar deset dobrovoljaca....taman malo da nauce da barataju vanglom i mistrijom...evo ovaj Tasa sto stalno govori bezanija deco odavde....sve mi se cini da se pretrgo od posla....
  • ĐURO

    24.10.2018 20:17
    ŠTAČE TU GRAĐEVINCI!
    Ta,Zgrada se Rekonstruiše!?
  • Nebojša

    24.10.2018 19:11
    Hahahaa
    Kakva fora. Podizvođaci digli cenu sto bi rekli preprodavci na pijaci.
    Bruka i sramota. Nego je montirano za nekoga pa se zato niko nije javio. A zna se da je posteno ko moze da radi takve radove i ko ima takve radnike za restauraciju i obnobu svoh zdanja pod zastitom I to jeste akupo jer to nije obnova bilo kakve kuce u Begecu, Futogu ili slicnom selu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti