Skupština Novog Sada ponovo o povećanju spratnosti

Odbornici Skupštine grada će na sednici u utorak, 20. novembra, raspravljati o predlogu da se na tri lokacije u gradu dozvoli zidanje višespratnica, kao i o trošenju budžeta za prvih devet meseci ove godine.
Skupština Novog Sada ponovo o povećanju spratnosti
Foto: 021.rs

Kako se navodi u izveštaju Uprave za finansije za period od 1. januara do 20. septembra, gradski budžet je napunjen skoro kako je i planirano, jer se u njega slilo 21,9 milijardi dinara ili 98,8 odsto predviđenog novca, ali je sa druge strane potrošnja bila ispod plana i iznosila je tek 62,1 odsto, odnosno 13,8 milijardi dinara.

U Upravi za finansije navode da je procenat realizacije zapravo viši, jer nisu svi obavljeni poslovi plaćeni zaključno sa 30. septembrom, a u toku je bila i realizacija investicija koje će biti plaćene po završetku radova.

Nastavljen je trend da se većina novca koristi za tekuću potrošnju, u ovom slučaju 76,2 odsto, a tek oko 22,6 odsto ide na kapitalna ulaganja. U izveštaju se navodi i da je Novom Sadu Ministarstvo finansija privremeno obustavilo isplatu pripadajućeg poreza na zarade i transferna sredstva u iznosu od 334,4 miliona dinara zbog neizmirenih obaveza u zakonskom roku.

Podsetimo da ovogodišnji budžet grada, zajedno sa suficitom od 6,6 milijardi dinara iz prethodnih godina, iznosi skoro 28 milijardi dinara.

Na dnevnom redu Skupštine naći će se i izmene tri plana kako bi se na isto toliko lokacija omogućilo ili podizanje spratnosti ili gradnja stambenih objekta.

Radi se o uglu Partizanske ulice i Sentandrejskog puta, gde se predviđa da, umesto samo poslovnog objekta, nikne stambeno-poslovni objekat do četiri sprata. Druga lokacija je ugao Bulevara kralja Petra i Rumenačke ulice gde bi se zidao stambeno-poslovni kompleks sa objektima od jednog do 12 spratova i po dva podzemna sprata za garaže. Treća lokacija je u Vojvode Mišića 6 gde je umesto dvospratnice sa potkrovljem planirana izgradnja četvorospratne stambene zgrade.

Pred odbornicima će se naći i plan dela Veternika oko ulice Nove 40, kojim se omogućava legalizacija objekata koji su tu sagrađeni.

Gradska skupština bi trebalo da donese odluku i o visini naknade za prinudno postavljene upravnike zgrada, što po stanu mesečno, zavisno od kategorije zgrade, iznosi od 220 do 308 dinara.

Pred odbornicima će biti i manje izmene odluke o javnom prevozu putnika koje se odnose na to da se predviđa da nadstrešnice na autobuskim stajalištima postavlja Gradska uprava za saobraćaj, da objekte za prodaju karata, novina i sličnog postavlja GSP, kao i da Skupština stajališta u međumesnom prevozu određuje nakon prethodno pribavljenog mišljenja Ministarstva.

Skupština grada treba da donese i Plan kvaliteta vazduha za period od 2017. do 2021. godine. Na osnovu samog imena dokumenta jasno je da ga Skupština donosi sa popriličnim zakašnjenjem, a u njemu se navode 24 mere koje treba da se preduzmu kako bi se smanjile emisije štetnih gasova i poboljšao kvalitet vazduha.

  • Saša

    21.11.2018 08:05
    Ovaj Grad je potpuno uništen. Ne znam šta će Novom Sadu zgrade od 12-13 spratova.. Kao da nema dovoljno mesta da se širi! Počeli su žuti, a ovi će da dovrše. Kao da niko posle njih neće morati ovde da živi.. Ne postoje pešačke staze, ne postoje biciklističke staze, zelenila ni u tragovima, automobili su svugde i sve je zakrčeno.. Tužno i sramotno!
  • /

    20.11.2018 11:59
    /
    podignite im spratnost u futogu
  • novi sad

    19.11.2018 20:20
    novi sad
    Samo bahato....ko da vise....bez plana i logike....porusite deset kuca da bi neki bahati lopov dosao do bogatstva

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti