Novosadska premijera novog Žilnikovog filma u utorak u KCNS

Novosadska premijera filma "Najlepša zemlja na svetu" Želimira Žilnika održaće se u utorak, 4. decembra, u Kulturnom centru Novog Sada, u okviru Festivala evropskog i nezavisnog filma Euro-in.
Nakon premijere na DocLisboa, učešća na Internacionalnom filmskom festivalu u Mar del Plati i projekcije u Beogradu, Žilnik sa svojim novim ostvarenjem dolazi u "matičnu luku". 
 
Film prati grupu mladih migranata u Beču, koji se probijaju kroz administrativne lavirinte provera i sticanja statusa i boravka. Publika će imati priliku da vidi njihove strepnje, međusobna ohrabrenja i postignuća – dok savladavaju jezik, pokazuju veštine u svojim profesijama, bistrinu i znanje na prijemnim ispitima za škole i fakultete. Film je, takođe, priča o novim i starim prijateljstvima, o osećaju slobode u novoj sredini, bez pritiska ratnih pretnji i porodičnih patrijahalnih stega.
 
Glavni junak je dvadesetrogodišnji Bagher, koji je na put iz Avganistana krenuo kao sedamnaestogodišnjak, iz porodice razorene ratom. Posle tri godine putovanja kroz Iran, Tursku, Grčku i Balkan, stigao je u Austriju u velikom migranstskom talasu 2015. Pokazao se kao hrabar, častan i inteligentan mladić. Savladao je nemački jezik, ima nekoliko vrednih i inteligentnih prijatelja. Na putu su "europeizacije" ali se iznenada pojavljuje Bagherovov deda Haidar, koji u Austriju stiže ilegalno i na kratko, preko Slovenije. Došao je da Bagheru prenese poruku i ostavi zavet, da je na njemu da očuva ime i porodicnu tradiciju, jer su ostali muškarci izginuli.
 
Žilnik se na svoje novo ostvarenje osvrnuo i u velikom intervjuu za 021.rs povodom 50 godina njegovog stvaralaštva. 
 
"Govori se o jednoj interesantnoj generacijskog tenziji, mladi konačno mogu da osete šta znači biti slobodan, da sede u kafiću i da ih niko ne pita ko im je prijatelj, da zarade novac a da ne moraju sve da daju ocu. Starija generacija se teže uklapa. Druga linija priče su devojke i žene, čija je situacija specifična", rekao je Žilnik za 021.rs, a ceo intervju možete da pročitate OVDE.
 
Režiju i scenario za film uradio je Želimir Žilnik, direktor fotografije je Peter Roesler, dok je montažer Vuk Vukmirović. Film "Najlepša zemlja na svetu" rađen je u produkciji "Nanookfilma" iz Austrije, a u saradnji sa koproducentima Factum iz Hrvatske, Tramal Films iz Slovenije i Radio-televizijom Vojvodine.
 
Projekcija filma će početi u 20 časova.
  • neko

    03.12.2018 21:02
    ljudska prava
    Jedini pravi istinski borac za ljudske slobode i prava. To je suština svih njegovih filmova. Skidam kapu.
  • Vlada

    03.12.2018 18:49
    ---
    Želimir je glavni video arhivator našega vremena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti