Novosadski odbornici o "livadici" i budućnosti Apoteke "Novi Sad"

Novosadska skupština u petak, 14. decembra razmatraće predlog odluke o koncesiji za Apoteku "Novi Sad", kao i niz urbanističkih planova, među kojima se izdvaja plan za livadicu na uglu Jovana Subotića i Kisačke.
 Novosadski odbornici o "livadici" i budućnosti Apoteke "Novi Sad"
Foto: 021.rs

Očekuje se da će opozicija imati prigovore na plan za davanje Apoteke "Novi Sad" na koncesiju od 15 godina, posebno jer lokalna vlast nije uspela proletos da sklopi ugovor o javno-privatnom partnerstvu za JKP "Stan". Apoteka se, kao što je bila ideja i za "Stan", daje privatniku na upravljanje jer se nalazi u velikim gubicima i očekivanja Grada su da će na ovaj način uspeti da spasi ovu ustanovu i omogući građanima dalje snabdevanje medikamentima preko mreže od 25 apoteka. Više u uslovima koncesije pročitajte OVDE.

Druga tačka dnevnog reda oko koje se očekuje da opozicija i vlast vode raspravu, jeste urbanistički plan bloka oko Ulice Vojvode Bojovića. Ovaj plan predviđa da se u ovom kvartu dozvoli zidanje višespratnica nauštrb zelene površine.

Građani okupljeni u Inicijativu "Ne damo livadicu" su protestovali zbog toga što će na uglu Jovana Subotića i Kisačke na mestu zelene površine koja sada služi kao površina za istrčavanje pasa, biti izgrađen soliter od osam spratova. Stotine Novosađana je potpisalo prigovor na ovaj plan, ali su oni odbijeni i kao alternativa je ponuđeno da javna zelena površina bude već postojeći neuređen prostor pored Centra za socijalni rad, u čijem se jednom delu trenutno nalaze kontejneri za beskućnike.

Građani su apelovali na odbornike da odbiju ovaj plan, a zatražili su i da im se dozvoli da na sutrašnjoj sednici Skupštine grada iznesu svoje zahteve. Više o planu pročitajte OVDE, a o zahtevu građana OVDE.

Na dnevnom redu biće i niz drugih urbanističkih planova, kojima se dozvoljava dizanje spratnosti. Jedan od planova tiče se blokova oko ulice Danila Kiša, što je zapravo prostor koji pokriva celu Grbavicu. Ovaj plan predviđa zidanje nekoliko zgrada od pet ili šest spratova u nekoliko ulica na Grbavici umesto postojećih kuća, ali i zidanje nekoliko garaža između pojedinih zgrada.

Na ove ideje da se zidaju zgrade, prigovore su dali odbornici opozicije i pojedini građani još u postupku pred Komisijom za planove, ali su svi odbijeni. S druge strane, nekoliko udruženja umetnika i Društvo arhitekata Vojvodine je uspelo da izdejstvuje da se nekadašnji "Elektroluks" u Ulici Lasla Gala sačuva od rušenja i taj objekat je sada stavljen pod zaštitu kao spomenik kulture.

I drugi planovi koji će se naći pred odbornicima predviđaju dodatnu gradnju u visinu, a uglavnom se radi o izmenama postojećih planova zbog određenih lokacija. Tako se predlaže da na uglu Futoške ulice i Mikole Kočiša umesto niza prizemnih objekata namenjenih privredi niknu stambene zgrade od šest ili sedam etaža, da na uglu Rumenačke i Bulevara Kralja Petra I umesto prizemnih i jednospratnih kuća nikne kompleks stambenih zgrada do 12 spratova, kao i da na uglu Partizanske i Sentanadrejskog puta budu izgrađene stambene zgrade do četiri sprata.

Na sednici je i Predlog izmena odluke o broju zaposlenih u gradskoj administraciji, koja predviđa zapošljavanje 19 novih radnika. Međutim, broj zaposlenih će zapravo ostati isti jer je isti broj ljudi koji su vođeni kao stalno zaposleni prebačeno na spisak funkcionera. Više o tome pročitajte OVDE.

Na dnevnom redu je i odluka o postavljanju spomen-obeležja Šajka na Petrovardinskoj tvrđavi i spomen-ploče Ignjatu Pavlasu, kao i nekoliko kadrovskih odluka, mahom imenovanja u školskim odborima.

  • Cale

    14.12.2018 08:37
    To matori, ukini zelenilo, poruši kuće, digni solitere pa da sedimo jedni drugima na glavi, gušimo se u smogu i bijemo se za parking. Uskoro ćemo imati situaciju da živimo u u polumraku jer sunce neće dopirati do nas od silnih solitera, parče neba ćete videti samo kad pogledate direktno iznad sebe.
    Ljudima koji prave i realizuju planove i gradskoj vlasti koja sve ovo tera treba suditi i baciti ih u ćorku na duže vreme čim dođe do pada ove vlasti. Nepopravljivo kvare život građanima ovog grada i za to moraju da odgovaraju!
  • Keva

    13.12.2018 20:17
    Apoteka Novi Sad treba lepo za sva vremena da se ugasi i da se da u privatne ruke jer samo pare iz budžeta grada idu na njihove dugove. Dugove takođe ko je od rukovodioca napravio da naplate sa njihovog bankobog računa. Što se livadica tiče tu nam nema pomoći, ovaj grad zelenila neće imati jer onda se mora i kosti, zalivati, ozelenjavati, sadati a za to znamo da nisu kadri sa sve silnim zaposlenim u JKP zelenilo. Polovina filozofira iz fotelje a druga polovina obere zeleni bostan dok upristoji grad.
  • Nemanja

    13.12.2018 20:07
    @Ivan

    Samo primitivci istraumirani kršem i gudurama misle da je beton odgovor na sve i da u gradovima ne treba da bude zelenila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti