U Novom Sadu putevi uglavnom prohodni, trotoari zaleđeni

Novosadske saobraćajnice prvog prioriteta i deo drugog prioriteta su potpuno prohodne, ali ekipe Zimske službe JKP "Put" trenutno stoje jer zbog velikog minusa so ne može da deluje.
U Novom Sadu putevi uglavnom prohodni, trotoari zaleđeni
Foto: 021.rs

Kako navode u Zimskoj službi, saobraćaj se svuda odvija usporeno, nešto je usporeniji na sremskoj strani grada, na padinama Fruške gore, ali nema podataka o zastojima. Za sada je najkritičnije na trotoarima jer pešaci nailaze na neočišćen sneg i led pa je potreban oprez i odgovarajuća obuća. Podsetimo, za čišćenje trotoara zaduženi su građani koji bi trebalo da očiste ispred svojih objekata. Za one koji ne budu ispoštovali ovu odluku, predviđene su kazne i do 50 hiljada dinara. 

Šef Zimske sužbe Puta Gojko Etinski za 021.rs navodi da je u Novom Sadu zaleđeno tamo gde se uopšte ne radi, a to su trotoari i gde se pešaci kreću, kao i ulice u koje se ne čiste i u koje ne zalazi Zimska služba.

"U ulicama koje mi održavamo saobraćaj se odvija nesmetano i bez zastoja. Sinoć se radilo, jutros smo posuli so na sve saobraćajnice prvog prioriteta i deo drugog prioriteta, posebno na Fruškoj gori gde je najkritičnije. Sve ostale saobraćajnice danas ne možemo da radimo  jer je ovo izuzetno jak mraz, ali čim popusti odmah ćemo se aktivirati", navodi Etinski za 021.

On je za 021.rs ispričao i da će hitne ekipe nastaviti da se odazivaju na pozive ako negde dođe do toga da vozila ne mogu da prođu, odnosno da je potrebno da se omogući prolaz Hitnoj pomoći i drugim službama.

Novosadski gradski prevoz se odvija redovno, dok na prigradskim linijama ima otkazanih polazaka i to na onima koje vode ka Grabovu i Svilošu na sremskoj strani grada, i Lisu kod Čeneja na bačkoj strani grada. 

Portparolka GSP-a Snežana Jaković navodi za 021 da se ne očekuju problemi u prevozu, ali da mole građane za razumevanje zbog eventualnih kašnjenja. 
 
"Zbog vremenskih neprilika saobraćaj je usporen i otežan. Ima manjih odstupanja od reda vožnje, ali nema planskih otkazanih polazaka osim za Grabovo, Sviloš i Lis. Autobusi idu redovno do Popovice i drugih naselja na sremskoj strani grada", kaže Jaković za 021.
 
Oko 100 radnika "Parking servisa" angažovano je u okviru Zimske službe i da čiste parkinge koji su u njihovoj nadležnosti. 
 
Šef službe za informisanje ovog JKP Radovan Jeknić za 021 navodi da su prvenstveno očišćeni parkinzi koji su prvi prioritet, okolina Kliničkog centra Vojvodina i Instituta u Sremskoj Kamenici, centar grada, garaža iza SNP-a i Trg galerija, a da ostalo čiste sada po redu rada Zimske službe. 
 
"Čišćenje parkinga ide sporije, jer radnicima ne vredi mehanizacija i mora da se radi ručno sa lopatam. Sve dodatno otežavaju automobili koji su već parkirani. Naši radnici se trude da očiste što više", navodi Jeknić.
 
On je, dodaje, i da se parkiranje redovno naplaćuje na svim parkinzima i da građani već godinama imaju pogrešnu informaciju da je parkiranje besplatno ukoliko ima više od pet centimetara snega.
 
"Parkiranje se naplaćuje svuda gde su parkinzi u funkciji. Tako gde parkinzi ne mogu da se koristi naši radnici pokušavaju da ih osposobe i dovedu u redovnu funkciju", kaže portparol "Parking servisa". 
 
U ovom gradskom preduzeću mole građane da ukoliko čiste sneg i leg, iste ne odlažu na već očišćena parking mesta jer time samo prave problem u saobraćaju.
 
Na terenu je i oko 150 radnika "Čistoće" koji su angažovani u tri smene. Portparolka ovog preduzeća Danijela Jankov za 021.rs navodi da njihovi radnici razbijaju led i ukalanjanju sneg sa trotoara i pešačkih prelaza.
 
"Naši radnici stalno rade na razbijanju leda na lokacijama za koje smo zaduženi. Čiste se prilazi pešačkim prelazima i pešačke staze koje i ranije čišćene. Sada se uglavnom razbija led koji se u međuvremenu stvorio", objasnila je Jankov.    
Portparolka "Čistoće" je podsetila i da ovo javno-komunalno preduzeće nije zaduženo za sve pešačke staze i prelaze u gradu, pa je neophodno da građani budu oprezni na onima na kojima nije očišćeno.
 
Na ulicama grada nalazi se 150 radnika Gradskog zelenila sa 30 mašina. Portparol ovog preduzeća Ivan Nožinić za 021.rs kaže da su radnici podeljeni u dve grupe, jedna koja obavlja poslove Zimske službe, dok druga uklanja polomljeno granje. 
 
Radnici čiste sneg i led sa autobuskih stajališta i prilazima mostovima, staze u parkovima i oko njih, desetak gradskih trgova, Petrovaradinsku tvrđavu, pojedine pešačke staze u centru, i drugo. Ostali rade na ukalanjanju polomljenih grana, a "Zelenilo" je samo tokom vikenda imalo 150 ovih intervencija.
 
U Hitnoj pomoći za 021 navode da nemaju povećani broj poziva i da njihove ekipe svuda stižu bez problema. Građanima se savetuje da se oblače u skladu sa vremenskim prilikama, a da građani, naročito stariji, ne izlaze napolje ako ne moraju, zbog leda na ulicama koji može dovesti do neželjenih padova i preloma. 

Meteorolozi su za danas najavili tmurno i hladno vreme u minusu, ali bez padavina. Nove snežne padavine moguće su sutra.

  • Dea

    18.12.2018 01:04
    Cisto je sve, slepci jedni
    Ceo grad he cist, sve uluce su prohodne, parkinga ima. Samo narod zaludan i lenj pa vecito kuka i mraci. Zivot tece kao po loju, niko se nije juce zaglavio na ulasku na oarking kod vetica u Radnickoj, niko nije proklizao i zamalo slomuo ruku, brzina kreranja je regularna (za ovakve uslove). Nego vi slepci niste kupili prave naocare pa ne vidite dobro. Kad se bolje naocarima opremite slika ce vam se razbistriti. Uzivajte u zimskoj idili.
  • /

    17.12.2018 14:02
    /
    @JovaNS
    takvima ne otkopavam vise
    ovi novi komsije u stiroporskim zgradama ocekuju da i njima ocistim mesto za parking

    vraticu se slicno fasisticko pitanje od pre neki dan: ko im je cistio parkinge u mestu okle su dosli
  • Novosađanka

    17.12.2018 13:33
    Rešenje
    Što da se mučite, nas pet miliona može to sve lepo da ugazi, ako treba, a izgleda da treba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti