Preminula Olga Hadžić prva žena rektor Univerziteta u Novom Sadu

Olga Hadžić, prva žena rektor Univerziteta u Novom Sadu i redovni član SANU, preminula u 73. godini u Novom Sadu, saopštio je danas SANU.
Osnovnu školu, gimnaziju i Srednju muzičku školu završila je u Novom Sadu. Diplomu na studijama matematike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu stekla je u junu 1968. godine, kada je izabrana za asistenta na novoformiranom Prirodno-matematičkom fakultetu. 
 
Magistrirala je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu juna 1970, a doktorsku disertaciju je odbranila marta 1972. na PMF-u u Novom Sadu. Za redovnog profesora na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu je izabrana 1981. Postala je član VANU 1984, dopisni član SANU 1991, a redovni član SANU 1998. godine.
 
Autor je i koautor više od 200 naučnih radova koji su objavljeni u domaćim i inostranim naučnim časopisima u SAD, Nemačkoj, Italiji, Japanu, Austriji, Indiji, Poljskoj, Rumuniji i Mađarskoj. Napisala je 21 knjigu. Oblast njenog istraživanja bila je teorija fiksne tačke, a jedna klasa tzv. t-konormi nosi njeno ime. 
 
Godine 2006. doktorirala je na PMF-u sa temom iz oblasti strategijskog menadžmenta u kulturnom turizmu, a poslednjih godina se bavila organizacionom psihologijom.
 
Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.
  • Sofija

    28.01.2019 19:05
    Veliki gubitak
    Večna joj slava i hvala.
  • MAJA

    27.01.2019 18:03
    Rektorka
    Prva rektorka i velika žena. Sjajna saradnica, svestrana, ljubopitljiva, temeljna. Sukobljavale smo se politički devedesetih, ali je i dalje izuzetno cenim. Nedostajaće mi naši susreti i beskrajni razgovori.
  • Đura

    27.01.2019 16:45
    Za primer
    Bila je profesor za primer, što neko reče jedan od retkih profesora koji je svoj domen apsolutno razumeo i sam tim je je lako znanje prenosila na druge. Bila je baš vedra osoba, puna energije uvek usmerene ka nečem korisnom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti