Lekarsko uverenje za nošenje oružja u Novom Sadu dobilo više od 500 ljudi

Lekarski pregled koji je neophodan kako bi se dobila dozvola za posedovanje i nošenje oružja, u Domu zdravlja "Novi Sad" u protekle tri godine obavila je 551 osoba.
Lekarsko uverenje za nošenje oružja u Novom Sadu dobilo više od 500 ljudi
Foto: Pixabay (ilustracija)
Od tog broja, pregledano je 526 muškaraca i 25 žena, pokazuje statistika Doma zdravlja. Tako je u 2016. godini pregledano 188, u 2017. godini 206, a u 2018. godini 157 ljudi.
 
U 2016. godini približno su bili zastupljeni svi dobni uzrasti kod muškaraca, u 2017. godini dominirao je uzrast od 31 do 50 godina, da bi u 2018. godini najviše pregledanih bilo starosti preko 60 godina. 
 
Uverenje za nošenje oružja dobilo je 518 osoba i to: 368 osoba dobilo je uverenje do pet godina, a 150 ljudi je dobilo uslovno uverenje (uz nošenje naočara i slušnog aparata). 
 
Od ukupnog broja pregledanih, 11 njih nije dobilo dozvolu za nošenje oružja, a nezavršenih odluka je bilo za 22 osobe.
 
Najviše njih je tražilo pregled za lično oružje (309), lovačko (282) i sportsko (17).
 
Kako do uverenja
 
Lekarsko uverenje za držanje i nošenje oružja, fizička lica mogu dobiti u Službi za zdravstvenu zaštitu radnika koja radi od 7 do 14:15 časova na Limanu IV, Bulevar cara Lazara 77, II sprat, a pregled se ne zakazuje.
 
Kako navode u ovoj zdravstvenoj ustanovi, pregledi se obavljaju brzo i završe se u istom danu, nakon čega se daje Uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja. Važno je napomenuti da na lekarski pregled treba poneti izveštaj izabranog lekara o zdravstvenom stanju koje nije starije od 30 dana. 
 
O pregledu
 
Pregled je započinje uzimanjem opštih podataka, lične anamneze (postojanje težih hroničnih oboljenja, operacija, povreda), podataka o sadašnjem zdravstvenom stanju i navikama (uzimanje alkohola i pušenje) i postojanju određenih bolesti u porodici. 
 
Za davanje navedenih podataka građanin potpisuje izjavu da je dao tačne podatke, pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornšću, te da je dao saglasnost za korišćenje njegove medicinske dokumentacije kod izabranog lekara i drugih zdravstvenih ustanova i da nije koristio, i ne koristi, psihoaktivne supstance (odnosno da će se podvrgnuti testiranju ako lekar bude zahtevao). 
 
Uzima se i podatak o vrsti oružja za koje se pregled obavlja: lično, lovačko i sportsko.
 
Lekarski pregled se sastoji od:
 
- ispitivanje čula sluha i vestibularne funkcije (ortostatski i dinamostatski testovi),
- pregled specijaliste oftalmologije: anamneza, spoljašnji pregled oka i pregled očnog dna, ispitivanje vidnih funkcija (oštrina vida na daljinu i blizinu, dubinski vid, vidno polje...),
- pregled specijaliste neuropsihijatrije: anamneza, psihički status, pregled glave, vrata, kranijalnih živaca, kičmenog stuba, ekstremiteta, motorike, refleksa, senzibiliteta, govora, pisanja,
- i pregled specijaliste medicine rada
 
Kada se obave svi pregledi, specijalista medicine rada tumači nalaze i daje zaključnu ocenu zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja. Svaku ocenu zdravstvene sposobnosti potpisuje i direktor Doma zdravlja.
 
O oceni zdravstvene sposobnosti lekar obaveštava policiju. 
 
Ako je pregledana osoba proglašena nesposobnom, ponovni pregled je moguće uraditi tek nakon šest meseci. Ako fizičko lice nije zadovoljno Uverenjem o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja, može se žaliti u roku od 15 dana drugostepenoj lekarskoj komisiji u Institutu za medicinu rada "Dr Dragomir Karajović" u Beogradu. 
 
Kada MUP donese rešenje o nošenju oružja, obaveštava i izabranog lekara kako bi i nadalje pratio zdravstveno stanje fizičkog lica. U slučaju promene zdravstvenog stanja, koje bi moglo da utiče na bezbedno rukovanje oružjem, izabrani lekar je dužan da o tome obavesti najbližu jedinicu MUP-a.
  • marko

    15.02.2023 09:50
    budaletine
    Kako je glupo kad rad neke profesije komentarišu oni koji pojma nemaju šta sve znači biti lovac. Da lovaca nema nebi vi vidjeli niti jednu srnu niti fazana u Srbiji...ali to objasniti onima koji lovce nazivaju ubicama, a sami vrše abortuse i samim tim ubijaju žive ljude... ili gospodo, kad god jedete paštetu, hrenovku, pijete mleko.. znajte da se to sve završava klanjem te životinje.. a vi kao to neznate pa jedete i tovite se.. Lovci bar fazana odstrele, i to 10% od onoga što odgoje i puste u prirodu, a vaši trgovi pokolju 100% živine iz svog uzgoja pa vi to lepo na roštilju ispečete i pljujete po drugima kako su ubice... Ali takvi smo..znamo samo pljuvati po drugima.. i Tesla kada je dolazio u Beograd sačekali su ga zvižduci na stanici, a o Branku Radičeviću neću ni da komentarišem jer toliko znate da i ne znate da mu je bio zabranjen ulazak u Beograd jer kvari omladinu...


  • @kauboji

    08.02.2019 13:18
    Uzmite Snikers
    Iz mog ugla lovac, ljubitelja oruzija i kolekcionara, ozbiljan bolid treba da budes da zavrsis medicinu, specijalizaciju, i da radis u DZ za 54.000 RSD , eto iz mog ugla ni vi sto olajavate nas niste bas svoji, ali zakon ne kaze tako.
    Mile Sauer 300 WM
  • @kauboji

    08.02.2019 07:36
    Upravo tako. Pri tome, nisam laik, upravo mi je posao ovo iz teksta. Zezam se sa kolegama u smislu - šta mi ustvari ovde radimo, procenjujemo da li je osoba normalna, a osoba je došla na procenu jer joj je od svih sportova i hobija koji postoje na svetu - upravo izbor da ubija tj. oduzima život drugom živom biću, pa sad kad već mora, za to traži dozvolu? Naravno da nije normalan, ali zakon tako ne kaže.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti