VIDEO, FOTO: Novosadski veterinari prvi u Srbiji uveli naprednu terapiju u bazenu za ljubimce

Vlasnici životinja sve su savesniji, a veterinarska struka sve razvijenija i u Srbiji. Jedna novosadska veterinarska ordinacija podigla je kvalitet svojih usluga na najviši nivo i sada jedina i prva u Srbiji nudi potpuno novu vrstu terapije - bazen za hidroterapiju.
Bračni par Marko i Dobrila Odalović drže ordinaciju "Family vet" i, sa jakim naglaskom na važnost ne samo dobre hirurgije, već i rehabilitacije, odlučili su da budu prvi u Srbiji koji će posedovati i u svoje usluge uvrstiti i svojevrsnu hidroterapiju u bazenu, prevashodno namenjenu psima.
 
Marko Odalović objašnjava za 021 da je reč o tehnologiji koju je video tokom usavršavanja na univerzitetu u Zagrebu, a koja je redovna usluga u razvijenijim državama već godinama. Sada je došla i kod nas.
 
 
"I mi veterinari sve smo bolje edukovani i sa zadovoljstvom uvodimo nove tehnologije u oblast lečenja i rehabilitacije. O bazenu za hidroterapiju učio sam od prof. dr Zorana Vrbanca, koji je vrsni stručnjak i prvi diplomata veterinarske fizikalne terapije i rehabilitacije u Evropi. To je najviša titula u veterini i imao sam čast da od najboljeg i učim. Ovakav aparat koristi se nakon hirurških zahvata, a kod neuroloških pacijenata, kao i kod slučaja frakture bilo kog ekstremiteta, gojaznosti, kod displazije, artroze, spondiloze, a takođe i kod pasa koji se pripremaju za neke veće napore ili takmičenja. Nema kontraindikacija i može da se koristi rekreativno, ali naravno u kontrolisanim uslovima", objašnjava Marko Odalović za naš portal.
 
 
Psi, kao najčešći "gosti" u ovom bazenu, borave u toploj vodi, na traci, koja ih forsira da koriste mišiće i zglobove, a time ih jačaju i dovode do mnogo veće fleksibilnosti. Stručnjaci "Family veta" tempiraju brzinu kretanja trake, a najduži boravak po jednoj terapiji je 20 minuta. Nakon najviše dostignute minutaže, povećava se samo brzina kretanja.
 
Marko Odalović objašnjava da se rezultati terapija vide relativno brzo, ali ne i nakon samo jednog boravka u kadi. Mnoge životinje kreću sa terapijom dosta sporo zbog prirode povreda, a napredak je krajnje individualan i zavisi od vrste povrede i tipa intervencije, pa i do rase pasa - neki psi obožavaju vodu i ovakva aktivnost im prija, dok su neke rase malo manje oduševljene da vežbaju u vodi. U svakom slučaju, terapije već u ranoj primeni u ovoj ordinaciji pokazuju odlične napretke kod "četvoronožnih pacijenata" i bazen je trenutno bukiran čak dva meseca unapred.
 
"Terapije sprovodimo ponedeljkom, sredom i petkom, kao i utorkom, četvrtkom i subotom, što znači da životinje dolaze najmanje tri puta sedmično, mesec dana. Preporučujemo terapiju u trajanju od najmanje dva meseca, a mnogi vlasnici su veoma raspoloženi da ovakvu terapiju priušte svojim ljubimcima. Ne mogu da kažem da je reč o veoma skupoj terapiji jer mesec dana vežbanja u hidrokadi košta koliko i jedna operacija, što je suma na koju su mnogi vlasnici spremni za svoje ljubimce. Mislim da će ovakve bazene za hidroterapiju za oko pet godina imati barem dve ordinacije u svakom većem gradu u Srbiji", naglašava naš sagovornik iz "Family veta".
 
 
Hidrobazen zahteva veći prostor jer aparat, sa pratećom opremom, zauzima dve prostorije. Ne postoji nikakva mogućnost povrede tokom terapije jer se ne koriste teški lanci, već gumeni kaiševi, koji se usporavaju ili zaustavljaju kad osete neki otpor ili zaglavljenje. 
 
 
Mnogi psi uživaju u ovom bazenu, a iako su šetnje u vodi dosta napornije od šetnje u parku, zahvalni su kad konačno stanu na noge nakon neke povrede ili bolesti. Preporučuje se da nikada ne čekate - psa dovedite kod veterinara na pregled čim primetite neke promene u hodu i stajanju, jer takve promene mogu da budu rani znaci nekog oboljenja koje može da ostavi ogromne posledice i izazove bolove koje će vaš ljubimac hrabro pokušati da sakrije.
 
Za vas su tu u svakom trenutku veterinari ordinacije "Family vet", koja se nalazi u Ulici Lilike Bem 1 na Rotkvariji. Možete ih dobiti i za svoj termin se raspitati i na brojeve telefona 021/443-137 i 060/057-57-21. Novosti pratite i na Fejsbuk stranici "Family vet".
  • Boris Kecman

    26.06.2019 18:57
    Samo napred
    Pozdrav i podrska od kolege iz Beograda! Samo napred!
  • Lela

    26.03.2019 14:27
    bravo
  • Ns

    26.03.2019 11:51
    Svaka cast

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti