Studentski predstavnici uputili zahteve RTV-u, žele da se ograde od učešća u politici

Predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu uputili su zahteve rukovodstvu Radio-televiziji Vojvodine, u kojima traže "depolitizaciju studenata", saradnju isključivo sa "relevantnim studentskim predstavnicima", ali i veći medijski prostor za "promociju pravih studentskih aktivnosti i vrednosti".
Studentski predstavnici uputili zahteve RTV-u, žele da se ograde od učešća u politici
Foto: 021.rs
Dan pošto su su studenti u Beogradu ispred Radio-televizije Srbije tražili "svoje vreme" i nakon što su osudili upad u zgradu javnog servisa, slična slika i u Novom Sadu. Oko stotinak mladih osoba predvođenih studentom prorektorom Igorom Kneževićem i predsednicom Studentskog parlamenta Anom Todorović, okupili su se ispred zgrade RTV-a, iznoseći svoje zahteve.
 
Kako su rekli, na ovaj korak odlučili su se zbog "javnih istupanja takozvanih studentskih predstavnika na organizovanim političkim okupljanima", odnosno na protestima "Jedan od pet miliona" koji se već gotovo tri meseca organizuju u Novom Sadu. 
 
"Ovom prilikom želimo od javnog servisa depolitizaciju studenata u izveštavanju, kao i sprečavanje svake zloupotrebe studenata i studentskih institucija. Kao drugi zahtev naglasio bih to da želimo da javni servis sarađuje isključivo sa relevantnim studentskim predstavnicima kada su u pitanju studenti. Tražimo veći medijski prostor za promociju pravih studentskih aktivnosti i vrednosti, nešto čime se mi bavimo, a to je borba za poboljšanje studentskog standarda, poboljšanja studentske nastave, kao i promocija projekata, koje planiramo da realizujemo u budućnosti", rekao je Igor Knežević.
 
Kako je dodao, traže i sastanak sa direktorom RTV-a, kako bi diskutovali o postavljenim zahtevima. Po Kneževićevim rečima, kroz medije se konstatno provlači da studenti zvanično učestvuju u političkim okupljanima i Studentski parlament želi da se ogradi od toga. 
 
Na konstataciju da na protestima ipak učestvuju pojedini studenti, Knežević je rekao da je to istina, dodajući da "to nisu zvanični studenti, odnosno zvanični studentski predstavnici ne učestvuju. "Želimo da promovišemo studentsku priču i da se ogradimo od učešća u politici i političkim skupovima", poručio je student prorektor.
 
  
 
Predsednica Studentskog parlamenta Ana Todorović je navela da svaki student ima pravo učešća na protestima i političkim skupovima. Ipak, ona želi da osudi svaki vid zloupotrebe studenata Univerziteta u Novom Sadu. 
 
"Studenti su se pre osamdeset godina izborili za autonomiju univerziteta u odnosu na državnu politiku, a danas smo svedoci toga da pojedine političke opcije pokušavaju da zloupotrebe studente radi ostvarivanja svojih ličnih ciljeva. Nijedan studentski parlament fakulteta nije učestvovao u organizovanju ovih protesta, stoga apelujemo na Radio-televiziju Vojvodine da ove proteste ne naziva studentskim", poručila je Todorović.
 
Kada je upitana da li može da navede konkretnu situaciju kada je RTV naveo da su protesti u Novom Sadu studentski, ona nije odgovorila, ali je umesto nje odgovor dao Knežević, rekavši da se "konstantno kroz medije provlači da su to, između ostalog, i studentski protesti". 
 
Studenti će biti primljeni na razgovor sa predstavnicim javnog servisa, a njihovi zahtevi prosleđeni su glavnim i odgovornim urednicima, poručuje za 021.rs generalni direktor Radio-televizije Vojvodine Miodrag Koprivica. Kako kaže, sa zadovoljstvom će razgovarati sa studentima o svim temama, pa i o tome kako da isprave, ukoliko su nešto pogrešili. 
 
"Veoma poštujemo Univerzitet i emitujemo dve emisije koje su mu posvećene - 'Akademac' i 'Iza katedre'. Razgovaraćemo sa njima da vidimo koji su njihovi zahtevi, mislim da je to jedan od vidova komunikacije javnog medijskog servisa sa svojom publikom", ukazuje Koprivica.
 
  
 
Zahteve predstavnika protesta "Jedan od pet miliona" koji se odnosi na minutažu u centralnoj informativnoj emisiji, kao i na to da ono što se emituje u Dnevniku bude emitovano i u ostalim programima, Koprivica je ocenio kao pritisak. Na pitanje da li nešto od zahteva studenata tumači kao pritisak, Koprivica kaže da "ne vidi tu vrstu uslovljavanja", te da su oni izrazili svoju želju, a ne zahtev.
 
U Savetu protesta "Jedan od pet miliona" smatraju da je današnji događaj samo odgovor aktuelne vlasti na sastanak koji su oni imali sa direktorom javnog medijskog servisa, ali i na dešavanja u zgradi RTS-a. Studentkinja i jedna od organizatorki protesta u Novom Sadu Tea Vukadin kaže za 021.rs da su se danas ispred zgrade javnog servisa u stvari okupila omladina vladajuće stranke, dodajući da protest jeste studentski.
 
"Protest je studentski, jer ga organizuju i u njima učestvuju većinom studenti. Takav protest nazvati studentskim nije nikakva politizacija, već nazivanje stvari pravim imenom. Niko nije rekao da proteste organizuje Studentski parlament ili prorektor, pa da zbog toga demantuju nešto. Oni ne predstavljavaju studente, to su u krajnjem slučaju simpatizeri vladajuće stranke. Današnji događaj je neka vrsta 'patriotskog zadatka' koji ovi mladi ljudi samo izvršavaju u nadi da će sutra dobiti posao, položaj ili neku privilegiju. Mi predstavljamo sebe i hiljade vršnjake koji znaju da im ova vlast neće ništa pružiti", smatra Vukadin, zaključujući da su zahtevi Studentskog parlamenta besmisleni. 
  • Tragedija

    27.03.2019 16:39
    @Piplfoks
    U svom ste komentaru odlično ilustrovali zašto će SNS odneti pobedu i na sledećim izborima. Ni njima ne trebaju vaši glasovi, razlika između vas i njih je što se oni ne glože međusobno kao krvožedni kerovi.
  • Piplfoks

    27.03.2019 10:00
    @Tragedija

    Ahahaha, 'građani'. Pa i poenta svega ovoga je da nikom vaši glasovi ne trebaju, dovoljno je da se milion i po mrtvih izbriše sa spiskova i vi što ste kao živi bićete nebitini.

    Eeeej, 'građani', pa jao!
  • Tragedija

    27.03.2019 09:02
    @Vojvosadjan
    I vi kad budete shvatili zašto su se baš sada pojavili oni isti koji su svojim činjenjem i nečinjenjem doveli do toga da SNS odnese pobedu na izborima a ne pre 4, 14 ili 40 meseci, i vama će biti jasno i ostalo. A do tada će vam i dalje oni biti bolji od ovih. U međuvremenu nastavite da pljujete po građanima ove zemlje jer vam se ne dopada njihovo mišljenje, politička ili druga opredeljenost, uveren sam i nema ni najmanje sumnje da će oni posle toga svoje glasove poveriti baš vama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti