Retrospektiva Želimira Žilnika u Centru Pompidu u Parizu

Retrospektiva Želimira Žilnika održaće se u pariskom Centru Žorž Pompidu, tri decenije nakon organizovanja Retrospektive jugoslovenskog filma.
Retrospektiva Želimira Žilnika u Centru Pompidu u Parizu
Foto: 021.rs
Izbor od 11 dugometražnih i 12 kratkometražnih filmova Želimira Žilnika, snimljenih od 1967. do 2018. godine, upotpuniće i pet filmova jugoslovenskog novog talasa.
 
Rad Želimira Žilnika elementarno je gradivo jugoslovenskog crnog talasa, ogledalo i platforma koju je autor negovao i unapređivao predstavljajući na ekranu "nešto što oličava život koji zamenjuje stvarnost, istovremeno je odražavajući sa svim njenim manama, dodajući joj nešto što bi naše potrebe i nagoni želeli da ta stvarnost ima, kako bi ispunila i doprinela da u njoj uživamo punim plućima", stoji na sajtu Filmskog centra Srbije.
 
Retrospektiva Želimira Žilnika nastavlja seriju predstavljanja značajnih filmskih autora kojima je Centar Pompidu poslednjih godina posvetio pažnju, a među kojima su Naomi Kavase, Amir Naderi, Anjes Varda, Barbet Šreder, Valerijan Borovčik, Džafar Panahi, Žoao Pedro Rodrigeš, Harun Faroki/Kristijan Pecold, Šarunas Bartas...
 
  
 
Retrospektiva će početi 12. aprila projekcijom "Ranih radova", ostvarenja ovenčanog "Zlatnim medvedom" u Berlinu. Iste večeri, uz prisustvo poznatog novosadskog autora, biće održana i premijera dokumentarnog eseja "Gde si sada, Želimire Žilnik?", koji je nastao u koprodukciji Centra Pompidu i Playground produkcije.
 
U okviru retrospektive će se održati i javni masterklas, a među brojnim pratećim događajima biće priređen i javnim dijalog Želimira Žilnika sa francuskim istoričarem Žakom Rupnikom i rediteljkom Milom Turajlić.
 
Retrospektiva se realizuje u partnerstvu Centra Žorž Pompidu sa Filmskim centrom Srbije.
  • Trotinet

    05.04.2019 08:41
    Entuzijasta.
  • Vladimir

    04.04.2019 22:11
    Cestitke velikom Jugoslovenskom reditelju!
  • Ccaaki

    04.04.2019 20:52
    Bog
    Postovani
    Koliko ste malo paznje posvetili coveku koji u Parizu ima svo postovanje?
    Ministre kulture u Bg i novosadski neministre...?
    Novi Sade grade kulture?
    Ne treba mu spomenik samo paznja da ne kazem duzno postovanje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti