Novosađanka uči najmlađe programiranju i predstavlja Srbiju na svetskom takmičenju startapa

Novosađanka Tanja Trobok predstavljaće Srbiju na Svetskom takmičenju kreativnih ideja u julu, sa svojom aplikacijom "Eny", koja najmlađe uči osnovama programiranja.
Tu čast zaslužila je pobedom na nacionalnom takmičenju za startape (Creative Business Cup Serbia). "Jako sam uzbuđena što početkom jula predstavljam Srbiju na, kako ja to zovem, Evroviziji za startape u Kopenhagenu. Takmičiću se sa sedamdeset drugih kreativnih ideja i nadam se najboljem", kaže Tanja za 021.
 
U Kopenhagen odlazi sa aplikacijom namenjenom deci koja hronološki objašnjava nastanak kompjutera i kompjuterskog jezika i tako najmlađima približava osnove programiranja.
 
"To je aplikacija koja govori o binarnom kodu koji je pretvoren u pričicu i o tome šta bi bilo da je kompjuter čovek, odnosno dečak. Prvi deo priče koji je sad izašao govori o dečaku Enijaku, odnosno Eniju, koji je beba i prati ga do njegove druge godine. To je dečak koji govori samo nulom i jedinicom i možete samo zamisliti kako su se njegovi roditelji iznenadili kada je on progovorio i rekao '0, 1'. Sada oni pokušavaju da razumeju svog dečaka i u tom procesu i mi učimo da Eniju kažemo kako se zovemo, koliko godina imamo i slično", objašnjava Tanja. 
 
 
Ona pojašnjava da je u pitanju moderna interaktivna knjiga, budući da joj je kao bivšem studentu komparativne književnosti, knjiga za decu i bila prvobitna ideja. Zbog toga je i akcenat na priči, uz koju može mnogo da se nauči.
 
Aplikacija na srpskom i engleskom jeziku dostupna je od ove nedelje na Google Play prodavnici, a prvih šest meseci biće potpuno besplatna. Prvenstveno je namenjena deci od osam do 11 godina, ali kako kaže Tanja, svako ko želi da se upozna sa tako apstraktnim pojmom kao što je binarni kod može da se okuša u ovim igricama i da, podjednako kao i deca, uživa u tome.
 
 
Planirano je ukupno pet nastavaka koji će pratiti Enija kroz odrastanje, pa sve do fakulteta.
 
"Na kraju prvog dela, Eni treba da krene u vrtić. Međutim, jako je komplikovano u vrtiću objasniti da je on žedan ili gladan koristeći samo nule i jedinice, jer niko ga neće razumeti. Kao što je nama teško da programiramo na binarnom, iako binarni sam po sebi nije težak za shvatiti, ali je komplikovan za korišćenje. Zbog toga su nam potrebni programski jezici koji se dele više i niže. Ideja je negde da kako Eni raste, tako se dodaju ti slojevi, jer to je nešto što je i mene zanimalo. Zanimalo me je zbog čega imamo toliko različitih programskih jezika", navodi ona.
 
To što programiranje nije njena struka, ona smatra za svoju prednost jer, kako kaže, programeri koji se time bave prilaze edukaciji na tehnički način.
 
"Ono što je mene zanimalo kao nekog ko je studirao književnost i ko dolazi iz neke potpuno druge sfere jeste kakve sad sve to ima veze sa nulama i jedinicama. Znači pokrivam tu istu priču iz nekog potpuno drugog ugla. Pošto razmišljam u pričama, prvo sam sebi pokušala da objasnim, pa se onda rodila ideja o Eniju", dodaje.
 
 
Osim pripreme za takmičenje u julu, Tanja trenutno drži radionice deci, u partnerstvu sa različitim privatnim školama. Želja joj je da redovno sprovodi radionice mališanima, jer "kontakt sa decom je neprocenjiv, a rezultati su sjajni".
  • /

    18.04.2019 12:28
    /
    Limanac
    ti si vec dokazao da ti je logika ekstremno slaba strana
  • Mali Gan

    18.04.2019 09:40
    Svaka ti čast i ne osvrći se na zatucane komentare srednjevekovne Srbije. Kamo sreće da nam je više devojaka poput tebe koja zapravo pokušavaš da napraviš nešto smislenije u životu od noktiju, usana i dobre udaje. Samo napred i puna podrška!
  • Jajko

    18.04.2019 09:40
    Pogledao sam aplikaciju, svakako je zanimljiva i vidi se trud autorke. Sa tehničke strane ima malo zamerki ali ništa strašno. Jedino što fali objašnjenje ASCII koda koji se provlači kroz "zadatke" i možda prelazak na HEX koji bi jako olakšao snalaženje. Ali lepo je za početak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti