Sređuje se fasada Banovine

Oko zgrade Banovine počelo je postavljanje skela u sklopu radova na sanaciji i rekonstrukciji fasade koja će trajati do kraja novembra ove godine.
Sređuje se fasada Banovine
Foto: 021.rs

Ovo su prvi ovako veliki radovi na obnovi fasade posle 80 godina kako je zgrada sagrađena i predviđeno je da se očisti 10.698,89 kvadratnih metara fasade, 662 kvadrata kamenih stepenica, 420 metara rukohvata i obave drugi radovi.

Radove će izvesti firma ALP Inženjerign koja je posao dobila na tenderu među pet ponuđača kao najpovoljnija. Ona prvobitno nije bila izabrana jer je drugi ponuđač imao nižu cenu, ali je nakon prigovora na proceduru ustanovljeno da prvoplasirani nije imao svu ispravnu dokumentaciju, tako da ALP kao drugoplasirani uspeo dobije posao i to po ceni od 27,6 miliona dinara. Radovi će se izvoditi pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada i Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu.

Podsetimo da je zgrada Banovine sagrađena za potrebe administracije Dunavske banovine Kraljevine Jugoslavije pred Drugi svetski rat, po projektu arhitekte Dragiše Brašovana. Zanimljivo je da je njemu dodeljen posao, iako njegov projekat nije izabran na javnom konkursu početkom tridesetih godina. "Bela lađa" kako ju je nazvao Brašovan, odnosno "Pogača" kako su je prozvali građani, kratko je služila kao sedišete banske uprave jer je usledila okupacija i useljenje okupatorske administracije fašističke Mađarske. Posle rata u zgradu se uselilo Izvršno veće, a od pre nekoliko godina pokrajinska vlast.

Iz pokrajinske administracije je povodom početka radova na obnovi fasade saopšteno i da su, po završetku radova na Banovini, planirani radovi i na rekonstrukciji i sanaciji fasade zgrade Skupštine AP Vojvodine, koja se nalazi u Banovinskom kompleksu.

  • Misa

    23.05.2019 08:48
    A rupcage po putevima niko da zakrpi
  • Vladan

    22.05.2019 19:40
    Ne bi se zeznuli pa sredili parking i prilaz na institutu u Kamenici... ti koji odlucuju se verovatno sa dubokim dzepovima lece u inostranstvu...
  • Ebu

    22.05.2019 17:52
    Najzad da se neko setio da očisti tu zgradu... Čest problem kod nas u državi da se ne održava na vreme već se pusti da dođe na niske grane pa se onda radi pet puta veći posao...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti