FOTO, VIDEO: Građani protestovali protiv seče drveća zbog izgradnje podzemne garaže

Nekoliko stotina stanovnika bloka Maksima Gorkog i Radničke ulice protestovalo je danas zbog plana da se jedna od retkih zelenih površina u tom delu grada uništi zbog gradnje podzemne garaže za potrebe buduće zgrade suda.
FOTO, VIDEO: Građani protestovali protiv seče drveća zbog izgradnje podzemne garaže
Foto: 021.rs

U dvorištu između zgrada u Radničkoj 13-19 i Maksima Gorkog 8-12, koje gleda ka Stražilovskoj, gde će se i graditi nova zgrada Apelacionog suda i drugih pravosudnih organa, okupili su se i građani iz okolnih ulica, kao i drugi Novosađani.

Građani su podsetili da su nedavno prilikom javnog uvida u regulacioni plan bloka pravosudnih organa sasvim slučajno videli da su urbanisti predvideli da se poseče 15 stabala platana, lipe i drugih stabala kako bi se pod tom zelenom površinom napravio deo garaže za potrebe suda i da su podneli zvanične primedbe na plan. Oni su ispričali i da su imali malo vremena da deluju, jer je uvid bio tokom nedavnih praznika i više je bilo neradnih nego radnih dana.

Stanari su podsetili i da su generacije odrasle u tom parku i da je trebalo od 30 do 50 godina da drveće izraste. Kako su rekli, imaju sreće da budu redak stambeni blok u okolini kojem je ostala uređena javna površina sa dečijim igralištem.

Oni su takođe dodali da u istom dvorištu već postoji podzemna garaža koju koriste stanari, a da nova, koju planiraju gradski urbanisti, neće biti javna i biće daleko veća. Oni su postavili i pitanje što se pravi podzemna garaža od 110 mesta za potrebe suda, kada će tu biti parkiranja samo za vreme radnog vremena, dok će veći deo dana i vikendom biti prazna, a na manje od 100 metara postoji velika javna garaža kraj Spensa, koja je, kako su naveli, često prazna. 

Po mišljenju građana, najbolje bi bilo da se nova zgrada suda gradi u Radničkoj 2, gde je i prvobitno planirana. Kako su dodali, ako to već nije moguće, onda bi planiranu garažu trebalo smanjiti kako bi obuhvatala samo prostor ispod planirane zgrade, a ne i javne zelene površine, koje svakako nedostaju gradu. 

Više o planu i primedbama pročitajte u OVOM tekstu 021.rs.

Na skupu su građani pozvali sve koji žele da im pomognu da se pojave u četvrtak u 9 časova na Komisiji za planove kako bi izrazili protivljenje gradnji podzemne garaže.

  

  • Neoplanta

    23.05.2019 09:49
    Za vlast naroda

    NAJVAŽNIJE
    Imaju li građani Novog Sada pravo odlučivanja?

    Reklo bi se da sadašnja vlast to odlučno negira!

    IMAJU!!! Umesto da bleje po kucama i kaficima, na dan glasanja, NEKA POMERE STRAZNJICU I ODSETAJU DO BIRACKOG MESTA, JER AKO ONI NE ODU, OTICI CE SIGURNO ONI IZ VjETERNIKA I OSTALIH NAPREDNJACKIH RASADNIKA, TE CE OPET POBEDITI ZLO!! Pamet u glavu Novosadjani, ima nas sve manje, ali jos uvek dovoljno da zaustavimo unistavanje naseg grada!
  • ciga

    23.05.2019 08:26
    ns
    Dragi moji sugrađani,našim gradom ne vladaju Novosađani.Dobar deo vlastodržaca još muče,i kako vi uopšte očekujete od ljudi kojima je naš grad samo plen da čine išta što je dobro za vas i nas ?
  • IZNOGUD

    23.05.2019 08:15
    Beton i beton pa behaton...ceo grad .Mesto da želimo što više zelenila u gradu mi dopuštamo kontra. Uostalom gradjani se pitaju o svemu u vezi grada a samo urbanisti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.