Stefanović: Ima indicija ko je prebio studenta u Novom Sadu, osuđujemo svako nasilje

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas da policija ima pretpostavke o tome ko je pretukao jednog od organizatora studentskog protesta "Jedan od pet miliona" u Novom Sadu i da već radi na tom slučaju.
Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da ima indicija ko je to učinio, ali da u interesu istrage ne može da iznese više detalja.
 
On je naveo da osuđuje svako nasilje, kao što su i upadi u institucije, napadi na žene i drugi.
 
"Ništa ne može da se reši nasiljem. Policija radi, dostaviće dokaze sudu, zalažemo se da kazne budu što strože, da iskorenimo nasilje", rekao je ministar. 
 
Predsedavajući Saveza za Srbiju Janko Veselinović je danas ocenio da je "čist fašizam" to što je sinoć teško pretučen student Dejan Bagarić.
 
Veselinović je rekao da "to što se desilo juče i prekjuče u Novom Sadu, kada su pretučena trojica studenata, jeste nešto što nas uvodi u sledeću fazu vladavine ovog režima. "Ovakve stvari se nisu dešavale ni devedesetih godina. Ovo je čisti fašizam i tu nema više šta da se uvija i da se tepa ovom načinu valdavine. Kada zbog političkog mišljenja imamo teško prebijena tri studenta koji su želeli da iskažu svoje mišljenje, onda to ne možemo nazivati drugim imenom", naveo je on. 
 
Dodao je da se iskreno nada, i kao profesor Univerziteta u Novom Sadu, i kao čovek koji šest meseci šeta i protestuje sa studentima, da Novi Sad i srpska akademska javnost neće ostati nemi na slučajeve prebijanja.
 
"Ne želim da povlačim paralelu izmedju prebijanja opozicionog lidera Borka Stefanovića tačno pre šest meseci, kada je možda meta bila ciljana da bi se zaplašili lideri SzS, medjutim ovde je poruka više nego jasna: Treba da se 'kapilarno' zaplaše gradjani do poslednjeg čoveka. I sada su krenuli da se obračunavaju sa pojedinačnim ljudima sa imenom i prezimenom", naveo je Veselinović.
 
On je u ime Saveza za Srbiju obećao da će biti čvrsto uz studente i uz ljude koji izražavaju svoje političko mišljenje i dodao da neće dozvoliti da "i njih i nas zaplaše". 
 
Vojvođanski klub apelovao je na građane Novog Sada da 11. juna dođu na "Protest protiv prebijanja studenata" i na taj način pruže podršku napadnutim aktivistima Združene akcije Krov nad glavom i Dejanu Bagariću.
 
"Za tri dana, u Novom Sadu su pretučena tri studenta. Svi prebijeni su aktivisti borbe protiv aktuelne vlasti. Oba napada su se desila neposredno nakon održanih protesta", dodaje se u saopštenju.
 
Kako se navodi, zaključak je jasan: "Aktuelni režim možda ume da parališe opoziciju, ali nema načina da se izbori protiv studentskog bunta. Njih ne mogu da optuže ni za propale privatizacije, ni za pogrešne političke odluke, ni za mito, ni za korupciju, ni za Kosovo. Zato su na studente poslali svoje maskirane batinaše, koje su godinama gajili i negovali, stvarajući političku klimu u kojoj je svako ko misli neprijatelj, a fizička eliminacija regularan način političke borbe. Srbija je postepeno izašla iz latentne i ušla u manifestnu fazu fašizma: režim podržava fašiste, a fašisti štite režim".
 
Zato iz Vojvođanskog kluba upućuju apel građanima Novog Sada. "Novosađani, vreme je da se ne delimo ni po stranačkoj, ni po nacionalnoj, generacijskoj ni po bilo kojoj drugoj pripadnosti i da prestanemo da se propitujemo kad je ko došao u Novi Sad i Vojvodinu! Mi smo Novosađani. Ovo je naš grad. Ovo su naša deca. Podržimo studente. Ne dozvolimo da bilo ko batinama seče krila našoj pametnoj i hrabroj mladosti", ističe se u saopštenju.
 
Oni su pozvali građane da pokažu režimu i ekstremnoj desnici da ih se ne plaše i da su spremni da se bore.
 
Jedan od organizatora protesta "Jedan od pet miliona" u Novom Sadu, student Filozofskog fakulteta Dejan Bagarić, napadnut je u subotu uveče u Univerzitetskom kampusu i teško pretučen, saopštili su organizatori protesta. Bagarića su napali njemu nepoznati ljudi, nedaleko od studentskog restorana, oborili ga na asfalt i zadali mu više udaraca, neposredno posle završetka sinoćnjeg protesta u Novom Sadu.
 
Zbog toga je zakazan  "Protest protiv prebijanja studenata" za utorak, 11. jun, kod fontane ispred Pravnog fakulteta. Povod za ovaj vid okupljanja je i to što su tokom prethodna dva dana pretučena dva studenta u kampusu Univerziteta u Novom Sadu.
  • kimi

    11.06.2019 19:42
    Koga ti lozis doktore? Pa Novi Sad je bio sigurniji 90ih nego danas! Sva sranja su bila ili u BGu ili preko Drine! A kad je tamo mir zavladao onda je kriminal u NS procvetao! Mislite o tome!
  • Jndicija

    10.06.2019 14:50
    "Ima indijija " ?? Znamo mi da su tvoji partijski batinaši. Indicijo , hapsi i u bukgije, ako smeš ?
  • lazov

    10.06.2019 09:35
    i kazna
    lazov laze kazna stize
    ne brinite

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti