Stanarima iz Dositejeve biće isplaćen novac nakon protesta pred Gradskom kućom

Porodicama iz Dositejeve 11, kojima su domovi uništeni u avgustu prošle godine, biće isplaćen novac za nastavak boravka u podstanarskim stanovima.
Stanarima iz Dositejeve biće isplaćen novac nakon protesta pred Gradskom kućom
Foto: 021.rs
Kako je saopšteno iz Gradske kuće, izdat je nalog da im se ponovo isplati jednokratna novčana pomoć, u iznosu od 110.000 dinara, na zahtev gradonačelnika Miloša Vučevića. Takva odluka doneta je jer oni i dalje nemaju rešeno pitanje smeštaja, od kako su njihovi stanovi oštećeni zbog izgradnje stambenog objekta na susednoj parceli.
 
Navodi se da će "Grad preispitati rad organa koji su u međuvremenu, bez konsultacija sa Gradskim većem i gradonačelnikom, na osnovu čijeg naloga je i prvi put porodicama obezbeđena pomoć, donosili akta i postupali u ovim predmetima".
 
Ova odluka doneta je nakon što su članovi 13 porodica iz Dositejeve ranije danas protestovali ispred Gradske kuće. Oni su se na ovaj korak odlučili jer im, i pored obećanja gradonačelnika, Centar za socijalni rad do danas nije produžio pomoć za još šest meseci u podstanarstvu.
 
Oni su bez doma ostali prošlog avgusta kada je na parceli pored njihove počela nelegalna gradnja i kada su građevinske mašine potkopale temelje i srušile veći deo objekta. Nakon nesreće, Grad im je platio podstanarski smeštaj, a kada je isteklo prvih šest meseci, Vučević je izjavio da će se plaćanje troškova produžiti, jer nema napretka u rešavanju situacije.
 
Predsednik Skupštine stanara Dositejeve 11 Dragan Mitrović za 021.rs je rekao da su odlučili da nenajavljeno odu u Gradsku kuću na razgovor sa gradonačelnikom jer već danima ne uspevaju da ostvare kontakt sa nekim iz gradske uprave.
 
"Ni portir nas čak nije primio. On je odmah s vrata krenuo na nas 'Ne može vi ovako da dolazite, morate da se najavite, morate da zovete". Na to sam mu rekao da ne treba on mene da edukuje šta treba da radim i da sam zvao šest puta gradonačelnika i da su mi svaki put davali sličan odgovor, da je na putu, da nije tu, da je zauzet i slično, pa da zbog toga moramo ovako da dolazimo. Na to nam je portir rekao 'Gradonačelnik nije tu, na putu je'", ispričao je za 021 Mitrović.
 
Kako bi ipak postojao neki dokaz da su dolazili, u Otvorenoj kancelariji u prizemlju Gradske kuće, gde se primaju građani koji imaju primedbe, napisali su zahtev za prijem i odmah ga predali i na pisarnici. Predstavnik stanara rekao je da ne znaju šta da rade jer većina porodica nema novca da plaća podstanarske troškove, a da se vrate u uništene domove - ne mogu.
 
Podsetimo da ovi stanari do danas nisu uspeli da nađu zajednički jezik sa investitorom "Astra planom", firmom koja im je srušila domove, jer ne veruju predstavnicima ove kompanije da će ispuniti dogovor i obnoviti im domove.
 
Novosadska policija je u novembru prošle godine podnela krivične prijave protiv pet osoba, koje su u tom momentu bile osumnjičene za krivična dela - građenje bez građevinske dozvole, nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova, kao i za teško delo protiv opšte sigurnosti.
  • Neoplanta

    13.06.2019 09:35
    Cekajte, STA JE SA INVESTITOROM?? Da li mu je konfiskovana imovina? Da li je platio kaznu zbog bespravne gradnje? Da li mu je zbog toga zatvorena firma?? U kakvoj je vezi sa ljudima na vlasti?? Da li mu je sudski naredjeno da ponovo izgradi, najbrze(najjace, najbolje) srusenu zgradu??? Ko ga stiti? Zasto grad placa stetu, a ne resava problem? Ciji je investitor "RODJA"?
  • @Станко Србин

    13.06.2019 09:13
    Pa ne može. Oni ne plaćaju kiriju, nego su vlasnici. Sopstvena imovina im je srušena zahvaljujući nemaru gradskih službi, zato im grad sad plaća odštetu. Kako to dovodiš u vezu sa svojim podstanarstvom, nije mi jasno.
  • Marko

    13.06.2019 09:03
    Treba pomoći ovim ljudima. Recimo najbolje bi im pomogli ukoliko bi se investitor kaznio jer je prekršio zabranu koju je imao, pa se od njega uzelo za odštetu ljudima, pa se od njega još uzelo da se njihov objekat dovede u tehnički ispravno stanje. Onda mu uzeti još da se nadoknadi sve što smo mi platili kroz budžet grada do sada kako bi se ovim ljudima pomoglo. E onda malo i zatvor čisto da razmisli čovek. Onda posle toga otpustiti odgovorne iz inspekcije/gradske uprave i kazniti ih debelo.... E onda bi se dogodilo sledeće: ljudima bi se vratio njihov krov nad glavom, dobili bi finansijsku kompenzaciju, kriminalci bi bili u zatvoru i ne samo da smo pomogli ovim ljudima nego i nama, jer svaki kriminalac u zatvoru je plus i za ostale...
    dakle da rezimiram: ne pare iz budžeta nego svi na ulice da tražimo da odgovorni za ovu svinjariju budu kažnjeni i da odgovorni i PLATE. Eto...
    PS svima je jasno da od ovoga ništa neće biti, i da će taj isti "investitor" na mestu polusrušene zgrade napraviti još jedan svoj objekat i nikada niko neće biti kažnjen...a mi ćemo plaćati za njega.... A onda posle kukamo kako nam uništavaju grad... e neka ga i unište...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti