Predlog da se novi drumsko-železnički most nazove "Most 23. oktobra"

Novosadski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine je povodom 75 godina od oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu predložio da se novi drumsko-železnički most nazove "Most 23. oktobra".
Predlog da se novi drumsko-železnički most nazove "Most 23. oktobra"
Foto: 021.rs

Ova stranka je saopštila da je inicijativa da novi most dobije naziv po Danu oslobođenja Novog Sada podneta Komisiji za nazive delova naselјenih mesta i javnih službi Skupštine grada.

"U obrazloženju se podseća na to da je 23. oktobra 1944. godine, nakon tri i po godine okupacije, Novi Sad oslobođen od fašizma.  Tog dana u Novi Sad su ušli borci 2. batalјona Novosadskog partizanskog odreda i na Gradskoj kući istakli zastavu Odreda. Nešto kasnije tokom prepodneva u grad ulaze i dve čete 1. batalјona Novosadskog partizanskog odreda, a zatim i delovi jedinica Glavnog štaba NOV i PO Vojvodine i 7. vojvođanske brigade. Istog dana, održana je sednica prvog narodnooslobodilačkog odbora, gde je obavlјena procedura oko njegovog konstituisanja i data su uputstva za preuzimanje vlasti", navode ligaši.

Oni su dodali da smatraju da Komisija treba da usvoji ovaj predlog imajući vidu značaj ovog datuma i veliko stradanje Novog Sada - Grada heroja, odnosno njegovog stanovništva u Drugom svetskom ratu, kao i činjenicu da se antifašističke vrednosti nalaze u samim temelјima kulture života u gradu.

Podsetimo da je Novi Sad u proteklih trideset godina ostao bez skoro svih obeležja koja su bila postavljena u sećanje na 23. oktobar, između ostalog devedesetih godina je Bulevar 23. oktobra preimenovan u Bulevar oslobođenja.

Novi drumsko-železnički most, koji je sagrađen na mestu nekadašnjeg Mosta bratstva i jedinstva srušenog u NATO bombardovanju 1999. godine, još nema zvanični naziv, već se u javnosti nezvanično zove "Novi Žeželjev most", odnosno nasledio je nezvanično ime prethodnika, a koje je ovaj dobio po tadašnjem projektantu Branku Žeželju.

Još pre otvaranja novog drumsko-železničkog mosta početkom 2018. godine pojavili su se predlozi kako bi on mogao biti nazvan, a sve nakon što je projektant novog mosta Aleksandar Bojović pozvao građane da predlože ime. Mada su Novosađani na raznim sajtovima davali različite predloge poput "Novi Žeželj", uglavnom su to bila imena značajnih osoba iz novosadske istorije kao što su Svetozar Miletić, Laza Kostić, Mileva Marić, Mika Antić ili Marija Terezija.

Koliko je poznato, zvanične predloge, pored ovog LSV-a, Gradskoj komisiji su podneli SRS - "Most 25. novembra", POKS - "Most Aleksandra Karađorđevića" i Fondacija "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" - "Most nade".

Gradska komisija za davanje imena nije se oglasila u vezi sa ovim inicijativama ni skoro godinu dana od otvaranja mosta.

  • Mladjan Lapadatovic

    25.06.2019 08:46
    Most
    Most treba da se zove ,,most carice Marije Terezije..." Jer je nase Vojvodstvo najlepse zivelo u doba njene vladavine....
  • LuLu

    21.06.2019 08:08
    ime
    Kako se uopšte zove arhitekta ovog novog mosta?
  • @Gnojko

    19.06.2019 23:31
    Most Marsala Aleksandra Vulina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti