Inicijativa da novi most u Novom Sadu dobije ime po Kralju Aleksandru Karađorđeviću

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) podneće inicijativu Skupštini grada, da novi drumsko-železnički most, na mestu nekadašnjeg Žeželjevog, ponese ime Kralja Aleksandra.
Inicijativa da novi most u Novom Sadu dobije ime po Kralju Aleksandru Karađorđeviću
Foto: 021.rs

Ovaj pokret, koji je član vladajuće koalicije u Novom Sadu, navodi da nigde u svetu ne postoji slučaj da se most zove po projektantu, nego po pravilu po nekoj slavnoj istorijskoj ličnosti.

"Kralj Aleksandar I Karađorđević zaslužuje da se po njemu nazove most u Novom Sadu, jer je predvodio srpsku vojsku u Velikom ratu i oslobodio celu otadžbinu, a Vojvodinu i Novi Sad pripojio matici Srbiji. Osim toga, on je ubijen u atentatu kao prva žrtva fašizma u Evropi, a znamo da je Novi Sad simbol stradanja od strane iste ideologije tokom okupacije. Srbija je nekada, u Beogradu, imala velelepni Most Kralja Aleksandra Karađorđevića, koji je srušen u Drugom svetskom ratu i na čijem je mestu izgrađen sadašnji Brankov most. Ako Beograd do sada nije, Novi Sad ima priliku da ponovo oda počast najuspešnijem vladaru u novijoj srpskoj istoriji", naveo je narodni poslanik i predsednik POKS-a Žika Gojković.

Oni su naveli da uz uvažavanje drugih predloga za naziv novog mosta, veruju da će većina Novosađana s oduševljenjem prihvatiti njihov predlog.

Ovo je treći zvaničan predlog za davanje imena novom drumsko-železničkom mostu, koji je sagrađen na mestu nekadašnjeg Mosta bratstva i jedinstva, koji su Novosađani zvali Žeželjev most.

Predlog POKS-a stiže nakon što je Srpska radikalna stranka predložila ime "Most 25. novembra" u znak sećanja na 25. novembar 1918. godine kada je Vojvodina postala deo Kraljevine Srbije, odnosno tada formirane Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca (Jugoslavije). Oni su svoj predlog obrzaložili time što je most završen na stogodišnjicu ovih dešavanja.

Takođe, zvaničan predlog za most je dala i Fondacija "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" koja je predložila ime Most nade, a to su podržale razne gradske ustanove.

Inače, prvi je građane da daju ime novom mostu uputio njegov projektant Aleksandar Bojović.

Do sada se, nakon više anketa, pokazalo da u novosadskoj javnosti prevladava mišljenje građana da novi drumsko-železnički most treba da ponese ime Novi Žeželjev most ili samo Žeželjev most. 

Komentari 173

  • Panthooz

    11.06.2018 00:10
    @knjigu u šake
    … što ne menja činjenicu da su ti drugari koje braniš skrećući pažnju sa poente mog posta na netačnost urbane legende koju prenosim, a ne izmišljam - najobičniji papani. A s kim si - onaki si.
  • knjigu u šake

    10.06.2018 18:50
    Neće biti...
    @Panthooz
    "Otkako je Branko Ćopić skočio sa njega, ovaj most se zove Brankov, ..."

    Zvuči kao crni humor... ali nije istinit.
    Zvao se most Brankov i pre skoka nesretnog Branka Ćopića jer se nastavlja na Brankovu ulicu.

  • Panthooz

    10.06.2018 15:11
    Smešni su
    I nemaju herca da predlože da se "Brankov most" u Beogradu - što mu je nadimak, ne i zvanični naziv - nazove po kralju Aleksandru. Na mestu tog mosta se, pre rata, nalazio "Most kralja Aleksandra" koji je srušen, pa je izgrađen ovaj, koji se zove još uvek "Most bratstva i jedinstva". Otkako je Branko Ćopić skočio sa njega, ovaj most se zove Brankov, ali mu to nije zvanični naziv. Pošto smo umesto bratstva i jedinstva uveli sestrinstvo i nejedinstvo kao bolje po nas, eto im ga most u Beogradu, pa neka ga krštavaju kako im volja. A ne ovde da se ku.če po Novom Sadu, papani.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti