Izabran projektant Centra za reproduktivno zdravlje

Dom zdravlja "Novi Sad" izabrao je projektanta za izradu projekta adaptacije objekta doma zdravlja u Almaškoj ulici, koji će u budućnosti biti Centar za reproduktivno zdravlje.
Taj posao će obavljati Društvo za projektovanje, inženjering i konsalting "Đorđe Bajilo arhitekti", zajedno sa "NS Geodet", "Vorteks Protekt" i "N-Martin Project" i to po ukupnoj ceni od 1.665.800 dinara.
 
Objekat se nalazi u Almaškoj 4 i do 2014. godine, od kada nije u funkciji, služio je za potrebe Službe stomatološke zaštite. Prethodno je rekonstruisan 1982. godine, kada je delimično prilagođen pružanju stomatološke zaštite. Ipak, ti radovi su nedovoljni, a za ponovno korišćenje objekta potrebna je kompletna sanacija. Instalacije elektro, vodovodne i kanalizacione mreže naročito su dotrajale i, s obzirom da su rađene pre 37 godina, ne mogu se bezbedno koristiti. Takođe, objekat se nalazi u Almaškom kraju, delu grada koji je zaštićen i od posebne vrednosti, pa se radovi moraju odvijati uz odobrenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture. 
 
Neki od radova koje projektant treba da uključi u plan podrazumevaju termo i hidroizolaciju, zamenu krovnog pokrivača, rušenje i montažu pregradnih zidova, zamenu rasvete, rekonstrukciju i eventualnu zamenu elektro i grejne mreže, postavljanje solarnog sistema za toplu vodu, zamenu podnih obloga, zamenu fasadne stolarije, spuštanje plafona, uređenje dvorišta, ugradnju lifta i unapređenje objekta u smislu pristupačnosti za osobe sa invaliditetom, pa se pretpostavlja da će radovi koji će uslediti zahtevati značajna izdvajanja iz budžeta. U planu nabavki za 2019. godinu Doma zdravlja "Novi Sad" nisu predviđeni radovi na objektu, već samo izrada projekta, pa se pretpostavlja da se sa konkretnim radovima neće početi pre 2020. godine.
 
U prizemlju rekonstruisanog objekta trebalo bi da se nalazi Savetovalište za trudnice sa salom za psihofizičku pripremu trudnica, prostorija za fizioterapeute, prostorija za patronažne sestre za rani razvoj, kao i savetovalište za dojenje. Za prvi sprat predviđeni su savetovalište za mlade, juvenilna ginekologija i sale za edukaciju.
 
Kada je pre mesec dana najavljen ovaj projekat, iz Doma zdravlja "Novi Sad" ocenili su da je on od velike važnosti za natalitet u Novom Sadu.
 
"Natalitet u Novom Sadu, kao osnovni pokazatelj pozitivnog prirodnog kretanja stanovništva, je nepovoljan. Naime, stopa nataliteta (broj rođene dece na 1.000 stanovnika) iznosi 11,6, što se tumači kao nepovoljna vrednost jer se povoljnom stopom smatraju vrednosti od 13 do 20. Prosečna starost majki pri rođenju deteta iznosila je za novosadsko područje 31,2 godine. Iako Novi Sad beleži skroman prirodni priraštaj, u celoj Vojvodini broj stanovnika se smanjuje – stopa prirodnog priraštaja je – 5,4", naveli su povodom Međunarodnog dana porodice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.