Postupak protiv jedinog poslanika demokrata u Skupštini Vojvodine koji ne bojkotuje sednice

Poslanik u Skupštini Vojvodine Nenad Borović jedini je član Demokratske stranke koji je odlučio da prekine bojkot sednica i drugih poslaničkih aktivnosti kako bi se vratio poslu.
Postupak protiv jedinog poslanika demokrata u Skupštini Vojvodine koji ne bojkotuje sednice
Foto: 021.rs
Zbog ovoga je protiv njega pokrenut disciplinski postupak i izvršni odbor stranke već je zatražio njegovo isključenje zbog kršenja dogovora o bojkotu u okviru Saveza za Srbiju.
 
Međutim, Borović, koji je odbornik opozicije i u Rumi, tvrdi da je priča malo drugačija. On smatra da se pravi razlog za njegovo disciplinovanje krije u činjenici da je otkrio finansijske malverzacije u stranci pre dve godine, a za koje su odgovorni bivši rukovodioci stranke, koji nikada za počinjeno nisu odgovarali.
 
Prekid bojkota
 
Poslanička grupa DS-DSHV u Skupštini Vojvodine broji sedmoro članova, a Nenad Borović, koji je član Demokratske stranke 23 godine, zamenik je predsednika poslaničke grupe. Grupa je jednoglasno bojkotovala sednice, do trenutka kada je Nenad Borović obavestio kolege da će se vratiti poslaničkim dužnostima jer, kako kaže za 021, bojkot nije pokazao traženi efekat.
 
"Nije se vodila nikakva unutarstranačka debata o direktivi koja je, suštinski, došla s vrha do svakog poslanika i odbornika. Šta je plan, šta je izlazna strategija ako se za par meseci pokaže da od bojkota nema koristi i da stranka gubi politički identitet? Doneta je neka čudna odluka na nivou Saveza za Srbiju i nikada nije verifikovana u DS, a morala je da bude. DS više nije parlamentarna, već je vanparlamentarna stranka, a ja sam na glavnom odboru to kolegama i poručio. Trebalo je uzeti u obzir opciju 'aktivnog bojkota', da se ide samo na sednice i odbore koji su od najvećeg značaja za građane. Takođe, sporazumom sa građanima se definiše da se napuštaju institucije u kojima se ne poštuju demokratski principi komunikacije i rada. Otkud neko iz vrha stranke zna da li se poštuju moja prava u Rumi ili u Skupštini Vojvodine", pita se on.
 
Kako kaže, bio bi "najveći lažov na svetu" kada bi tvrdio da ga predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor ne poštuje kao poslanika. 
 
"On ima jednak pristup svim poslanicima, isto se prema meni ponašao i kad je DS bila vlast i sada, kad je opozicija. Atmosfera u Skupštini Vojvodine je sušta suprotnost Narodnoj skupštini i niko me nikad ovde nije sprečio da govorim, iznosim amandmane, kritikujem. Mislim da sam jedan od najaktivnijih poslanika, a prema odluci SZS, ne smem ni da podnesem amandman na pisarnici, iako neću prisustvovati zasedanju", navodi Borović za naš portal i dodaje da nije u redu da ne radi posao za koji prima punu poslaničku platu i ima sva prava i obaveze, kao zaposleni.
 
 
On je pre nekoliko dana saslušan u stranci i žaliće se na odluku izvršnog odbora statutarnoj komisiji DS-a, koja daje poslednju reč. Kako ističe, protiv njega je postupak pokrenuo lično predsednik stranke Zoran Lutovac, a tvrdi da su na tu odluku uticali drugi istaknuti članovi SZS, poput Boška Obradovića (lider Dveri).
 
"Kad sam bio u radnom telu stranke, koje je istraživalo finansijske malverzacije i štetne ugovore po stranku, otkrio sam neke stvari koje se nisu sviđale bivšim rukovodiocima. Jednostavno, insistirao sam da Demokratska stranka to pitanje otvori na svim našim organima, da se utvrde sve okolnosti, kazne počinioci i podnesu krivične prijave jer se radilo o teškim prekršajima, mahom iz izborne kampanje 2012. godine. To je sve ostalo na papiru. Nije postojala politička volja da se to sprovede. Nama zaista niko nije kriv - osim nas, ako ovakve stvari sebi dopuštamo. Nije nam ni Vučić kriv, samo oni koji su finansijski upropastili stranku i oni koji ništa po tom pitanju nisu učinili", navodi Borović za 021 i dodaje da je na glavnom odboru glasao protiv pristupanja Savezu za Srbiju, što je takođe naišlo na negodovanje rukovodstva stranke.
 
Kolege ga se ne odriču
 
Ukoliko Nenad Borović i bude isključen iz stranke, on zadržava mandat i ostaje poslanik i odbornik. On kaže da bi lično voleo da ostane u poslaničkoj grupi DS, iako nije član, a isto mišljenje deli i predsednik Poslaničke grupe Goran Paunović. 
 
Paunović kaže za 021 da, kao i većina kolega, ima razumevanje za odluku Borovića, te da je odluka o bojkotu zaista doneta kao direktiva, bez ranijih preispitivanja posledica. Odbornička grupa demokrata je, ipak, dugo poštovala tu odluku, ne želeći da kvari zajedništvo opozicije.
 
"Kolega Borović je iskusan poslanik, 11 godina je u Skupštini Vojvodine i dva puta je biran na ime i prezime po većinskom izbornom principu u Rumi. Kada bismo pravili analizu njegovog učinka i rada u Skupštini Vojvodine, bio bi apsolutno 'broj jedan'. Uvek se izuzetno dobro spremi za svaku sednicu, naročito za finansijske teme i vrlo je koristan kao poslanik. Mnoge stvari ne bi bile poznate građanima Vojvodine da nije bilo Nenada Borovića za klupom i govornicom. On radi svoj posao i ja ne mogu ništa da mu zamerim", navodi Paunović za naš portal.
 
 
On se nada da njegov kolega neće biti isključen iz stranke, a i da bude, kaže da će za njega uvek biti mesta u istoj poslaničkoj grupi.
 
"Sve je pogrešno urađeno od samog starta - odluka o bojkotu je doneta bez razmatranja, što nije svojstveno Demokratskoj stranci. DS nikada nije funkcionisala po direktivama i najvredniji deo stranke su njeni ljudi, koji su privrženi i verni članovi. Jako je pogrešno što se vodi ovakav postupak i Nenad Borović će sigurno biti član poslaničke grupe bez obzira na konačnu odluku", kaže za 021 Goran Paunović.
 
Lutovac: Niko ne kadrira DS-om
 
Danima se, mahom u tabloidnoj formi, piše o ovom i o drugim postupcima unutar Demokratske stranke. Dok većina medija potencira na urušavanju unutar DS i "čistkama" koje se sprovode, predsednik DS Zoran Lutovac kaže za današnji "Blic" da ne postoji "spoljno" rukovodstvo (Saveza za Srbiju) unutar stranke.
 
"Demokratska stranka počiva na slobodnoj reči i kritičnoj misli. Ali u svakoj demokratskoj stranci se pooštruju odluke i politika koja je utvrđena. Demokratija podrazumeva slobodu mišljenja, ali i procedure u okviru kojih se iznose ta mišljenja. Demokratija podrazumeva uvažavanje mišljenja manjine, ali i odgovornost za postupke kojima se krše donete odluke i obaveze koje je na sebe stranka preuzela. Ignorisanje većinskog mišljenja i vođenje sopstvene politike protiv volje većine nije demokratija. To je anarhija", izjava je Lutovca na pitanje da li je u pitanju Nenad Borović kada govori o gušenju slobodne reči u DS-u.
 
On dodaje da "Ni Boško Obradović, ni Aleksandar Vučić, ne mogu da kadriraju u DS", mahom jer Obradović nema tih ambicija, a za Vučića nije siguran.
 
Nije prvi koji se vratio u salu
 
Pre Nenada Borovića, poslanici Skupštine Vojvodine iz redova Stranke moderne Srbije već su se vratili u salu, prekinuvši bojkot na svim nivoima iz istih razloga kao i njihov kolega iz druge opozicione partije. Reč je o potpredsedniku Skupštine Vojvodine Ivanu Stijepoviću, poslanici Katici Bengin i poslanici Zorici Damjanović.
  • Gagi

    05.07.2019 06:31
    Ode u SNS
    Ovo je farsa, sina je preko SNS - a zaposlio u JP u Rumi, a Jovanov mu je rodjak. Da pogodiomo gde ce???
  • sremac

    02.07.2019 15:47
    s pravom
    Nije dobro da se zaboravi da dok je Beogradski establisment spavao i u snu iskazivao ljubav prema stranci Nenad Borovic se i fizicki suprostavio u odbrani stranke. Danas upravo takvi Djilaso Jesicevci prave red. I treba da nas pobedjuju bolje organizovani.
  • LokoMoko

    02.07.2019 10:23
    Sramota
    Vidim ovde standarde komentatore iz redova DS ili simpatizere DS gde ne podrzavaju ovog coveka.... a jeste botovi postali, covek je jedini u DS koji se trudi da nesto promeni i uradi, nek ga izbace i nek osnuje svoju stranku, ja cu mu pristupiti prvi a clansku kartu DS baciti u wc solju... sramota od onakve stranke ste napravili rasulo, lopovluk i svirate kako kazu Djilas, Obradovic i Jeremic, nemate svoje JA! Sramota za DS, velika sramota....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.