Najavljeno da će se personalni asistenti finansirati iz budžeta, zastoj u proceni potrebe za uslugom

Iako je, u idealnim uslovima, procena potrebe za uslugom personalne asistencije na teritoriji Novog Sada, trebalo da bude gotova do juna, Centar za socijalni rad još uvek nije započeo sa evidentiranjem potencijalnih korisnika, saznaje 021.
Ovo znači da se verovatnoća da će se usluga personalne asistencije za Novosađane sa invaliditetom sledeće godine finansirati iz budžeta iz dana u dan smanjuje, kaže za 021 Mima Ružičić Novković iz Centra "Živeti uspravno" i dodaje da je šansa da se situacija koja stagnira već deceniju reši ove godine gotovo nepostojeća.
 
"Kada Centar za socijalni rad završi svoj deo posla, tada će gradska uprava morati svoj. Kada će se to desiti, nisam sigurna, jer su nama čak i prilikom dva sastanka rekli da Centar za socijalni rad ne treba da se uključuje, što je suprotno zakonu po kom je Centar za socijalni rad uputni organ i što znači da uprava svesno krši zakon. Po njima bi ta usluga trebalo i dalje da se finansira projektno i da bude organizovano samo za članove našeg centra. Međutim, po zakonu, to je namenjeno građanima, znači otvoreno je za sve koji su punoletni, radno/društveno aktivni i koriste tuđu negu. Međutim, Grad je to godinama unazad finansirao projektno, što znači da odobre nekoliko miliona dinara godišnje, što bude dovoljno za pet ili šest asistenata. Ali čak ni članstvo centra ne može da se pokrije tom sumom, pogotovo zato što mi imamo koleginicu kojoj je asistent potreban više od osam sati dnevno", objašnjava Mima. 
 
Ona navodi da joj se čini da se sa nekim trajnijim rezultatom odugovlači.
 
"To može biti zbog nedostatka novca ili zbog toga što i dalje traže neko tehničko rešenje. Ako se odluka usvoji do septembra, onda postoji neka mala verovatnoća da će budžetom za 2020. godinu moći da se predvide sredstva za namensko finansiranje usluge personalne asistencije, i to pod uslovom da Centar za socijalni rad uradi svoj deo posla. Ako se oduži dalje od septembra onda nema šanse pre juna sledeće godine da se stabilizuje finansiranje zato što za celu tu proceduru treba minimalno tri meseca, a onda dok se ne raspiše tender ili već koji bude modalitet nabavke, za to isto treba minimalno dva meseca tako da bez pet, šest meseci od usvajanja odluke, mi ne možemo očekivati da će se to finansirati iz budžeta."
 
Ona smatra da Grad svakako može da uključi ovu uslugu u budžet, jer, kako navodi, na osnovu opštine, samo Novi Beograd ima veći budžet za socijalnu zaštitu od Novog Sada. 
 
"Jako velik deo sredstava sliva se u budžetske korisnike rezidencijalnog tipa, koje imaju medicinski, a ne socijalni pristup. Dokle god se taj momenat ne promeni, da se shvati čemu usluge u zajednici služe, da je prosto cilj da ljudi budu aktivni u zajednici, postojaće i diskriminacija i poteškoće u finansiranju usluga namenjenih osobama sa invaliditetom."
 
Mima navodi da se u Centru trenutno teško snalaze i da su je teški finansijski uslovi primorali da i sama uzme kredit kako bi pokrila deo troškova personalne asistencije. 
 
"Za maj i za jun nije ni dinar obezbeđen. Zato smo i pokrenuli novu kraudfanding (crowdfunding) kampanju koja bi trebalo da pokrije osam plata. Ukoliko uspemo da u što kraćem roku dostignemo ciljanu sumu, postoji mogućnost povećanja cilja jer realno nedostaju sredstva za 22 plate u maju i junu. Grad je pokrio veći deo troškova u prva tri meseca, deo martovskih i aprilske pokrili smo drugim donacijama i akcijama prikupljanja sredstava, od maja do okrobra Grad kroz javni rad finansira četiri plate mesečno i deo sredstava, čiji će iznos biti poznat završetkom predstojećeg konkursa za sredstva iz rebalansa, odobriće za period jul-decembar", objašnjava Mima. 
 
U kabinetu gradonačelnika za 021 navode da su u Gradskoj upravi za socijalnu zaštitu trenutno u toku pripreme izmena i dopuna Odluke o socijalnoj zaštiti kojom se planira obezbeđivanje personalne asistencije kao jedne od usluga socijalne zaštite koja se finansira iz budžeta. Takođe se priprema i pravilnik kojim će se urediti kriterijumi i merila za utvrđivanje obima ove usluge, način finansiranja i "učešće ili oslobađanje korisnika od učešća u troškovima cene usluge". Takođe navode da je Centru za socijalni rad naloženo da obavi procenu broja potencijalnih korisnika. 
 
S druge strane, u Centru za socijalni rad, ne odgovaraju na pitanje 021 da li je procena potrebe u toku, već upućuju na Gradsku upravu za socijalnu zaštitu i na Centar "Živeti uspravno", jer je "aktuelno personalna asistencija projektna aktivnost".
 
Pored promene Odluke o socijalnoj zaštiti, potrebno je i da se reši radni status asistenata koji bi trebalo da se vode kao zaposleni u javnom sektoru.
 
Centar trenutno ima 10 korisnika iz Novog Sada i jednog iz Subotice, a 11 njih je na listi čekanja, od toga je za njih šest nužno da se usluga što pre realizuje.
  • Marija Protic

    08.07.2019 21:21
    Sta to EU finansira?!
    Koliko mi je poznato IPA fondovi su uzeli oko milijardu i 600miliona EVRA za inkluziju. Zato je drzava duzna da finansira inkluziju, a ne ustanove socijalne zaštite. Samo ako korisnik ne zeli personalnog asistenta moze drzava da finansira ustanove socijalne zaštite. A ne obrnuto. Novac mora namenski da se trosi. A to treba da zna i uprava za socijalnu zastitu i gradonacelnik i ministar za rad i svi redom u ovoj drzavi. Ako drzava to nece da finansira, neka vrati onda svaki evro iz EU fondova koji je uzela za inkluziju i inkluzivno obrazovanje. Osim ako toj EU nije toliko bitno gde se novac u Srbiji trosi jer ima previse novca, pa onda ne treba da je briga ni za nas javni dug jer ga nemamo buduci da im taj novac ni ne treba. Dokle vise ce da pljackaju osobe sa invaliditetom u ovoj drzavi i da pojedinci tzv. ,,humani" eugenicari peru pare na racun osoba sa invaliditetom. Ne moze se nista odlucivati o osobama sa invaliditetom bez osoba sa invaliditetom. Da li ce to jednom neko da shvati ovde? Podrska personalnoj asistenciji!
  • Nada

    08.07.2019 20:45
    Wolf
    A kad je Centar zloupotrebio sredstva i nije platio doprinose i porez na budžetska sredstava. Račun im je blokiran više godina zbog te zloupotrebe. Čitam da pokreću firmu.... Oni ne znaju da raspolažu novcem.
  • Nina

    08.07.2019 17:11
    To je Srbija!
    Kad se voze guzice onda moze i tristo automobila a kad treba pomoci hendikepiranim osobama ili...onda to moze da ceka!
    O nisam znala da se ne zivi 12 meseci u toku jedne kalendarske godine vec koliko ti odredi drzava !
    E jade...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti