Novosadska javna preduzeća ispravila nezakonitosti koje im je našao državni revizor

Gradska preduzeća u kojima su prošle godine uočene nezakonitosti u radu, u najvećem delu su otklonila sve greške i dovela poslovanja u red.
Novosadska javna preduzeća ispravila nezakonitosti koje im je našao državni revizor
Foto: 021.rs
Državna revizorska institucija, osim što kontroliše poslovanje preduzeća, kontroliše i kako ove firme rade u narednom periodu, tačnije da li su ispravile zamerke koje im je DRI našla. Velik broj problema reši se već tokom revizije, ali su preduzeća dužna da se dovedu u red nakon što revizor ode, te da ga o preduzetim merama obaveste. 
 
To su učinili "Gradsko zelenilo", "Put" i "Vode Vojvodine", o čijim nezakonitim poslovanjima je 021 pisao nakon posete revizora i objave izveštaja.
 
Kada je reč o situaciji u "Putu", revizor je utvrdio da u preduzeću nisu pravilno obračunavali plate i da je na zarade isplaćeno 2,4 miliona dinara više nego što bi trebalo da su primenjene odgovarajuće osnovice. Pojedinim zaposlenima je zarada za određene mesece isplaćena prema višem koeficijentu od onog koji je utvrđen tada važećim ugovorom o radu. "Put" je, nakon utvrđivanja ovih nezakonitosti, primenio odgovarajuću osnovicu za obračun i isplatu zarade zaposlenima, polazeći od isplate zarada za januar 2019. godine. Zaključeni su i aneksi ugovora o radu sa zaposlenima kojima su uvrđeni uvećani koeficijenti za obračun i usklađeni sa koeficijentima u opštem aktu "Puta".
 
Revizor je bio otkrio da su pojedini u preduzeću radili i danima kad su bili državni praznici, te da je urađena preraspodela radnog vremena koja je dovela do gomilanja radnih sati. S druge strane, pojedini zaposleni koristili su "slobodne dane", a da i nisu imali ostvarene časove rada kao osnov za korišćenje tih slobodnih dana, utvrdio je revizor. Takođe je revizijom utvrđeno da određeni zaposleni obavljaju rad koji traje duže od 60 časova nedeljno, dok postoji i radnik koji je u određenim mesecima radio u kontinuitetu bez korišćenja prava na nedeljni odmor, što je suprotno Zakonu o radu.
 
Preduzeće je nakon posete revizora, a u februaru ove godine, uvelo identifikacione kartice za evidentiranje i kontrolu radnog vremena, obračuna zarade na osnovu vremena provedenog na poslu, kontrolu prekovremenih sati itd. Revizor je istakao da je zadovoljan kako je "Put" rešio ovu situaciju.
 
Takođe, u preduzeću su ranijom sistematizacijom postojala radna mesta s nula zaposlenih, kao i višak radnika prijavljenih na pojedinim sistematizovanim pozicijama. Postojali su i zaposleni za koje nije postojao dokaz o stručnoj spremi. Preduzeće je sredilo svoju sistematizaciju nakon ovih zamerki revizora, te je i ukinulo radna mesta s nulom zaposlenih.
 
Kad je reč o situaciji u "Gradskom zelenilu", u preduzeću je dokazano da se plate ne isplaćuju u skladu sa zakonom koji reguliše rad JKP, te da pojedinci imaju dodatne koeficijente - i to pomoćnici direktora. Isplaćivali su uvećane plate za pojedina radna mesta, koja su smatrali rizičnim, iako ta radna mesta nisu bila negde na taj način označena. U odazivnom periodu, "Zelenilo" je uskladilo isplatu zarada sa zakonom, a povlašćenim pojedincima ponuđeni su aneksi ugovora u kojima su navedene njihove realne, umanjene plate. 
 
Nije poznato da li su svi zaposleni i prihvatili anekse ovih ugovora.
 
Preduzeće nije izdavalo putne naloge i nisu vodili evidenciju korišćenja službenih vozila i pređenu kilometražu. Naknadno su uspostavili evidenciju putnih naloga, a isplata putnih troškova radi se u skladu s važećim kolektivnim ugovorom, obavestilo je "Zelenilo" državnog revizora.
 
Kako je 021 pisao, ovo gradsko JKP je zaključivalo ugovore na određeno sa ljudima koji su raspoređeni na nevidljiva radna mesta, tj. na pozicije koje ni ne postoje u sistematizaciji. Najveći broj radnika zapošljavao se na "Projektu rasadnika, mehanizacije i izgradnje upravne zgrade - novi kompleks javnog komunalnog preduzeća Gradsko zelenilo", koji je izrađen 28. jula 2016. godine. S obzirom na to da se angažovanje ovih osoba ne radi kako bi se realizovao neki projekat Evropske unije ili na osnovu neke donacije, ta angažovanja nisu predstavljala izuzetak u ukupnom broju zaposlenih i tretiraju se kao bahato zapošljavanje. Revizor je tražio da se "Zelenilo" dovede u red i, iako ima potrebu za radnim mestima, ista i sistematizuje.
 
Kako bi rešilo ovaj problem, "Zelenilo" je tražilo i dobilo saglasnost od Gradske uprave za komunalne poslove da, zbog povećanog obima posla, zaposli dodatne radnike tj. uvede postojeće prijavljene na projektu u zvaničnu sistematizaciju. Saglasnost je izdata za ukupno 64 osobe i ti radnici su raspoređeni na radna mesta. 
 
U "Vodama Vojvodine" su uočene slabosti u komunikaciji između sektora, što se osetilo prilikom popisa i evidencije imovine i obaveza. Nisu postojali ni kriterijumi za korišćenje sredstava za pomoć, sportske aktivnosti, reklamu, propagandu i reprezentaciju. Vodoprivredno preduzeće je ove greške ispravilo i revizor je time uglavnom bio zadovoljan.
 
Kolektivnim ugovorom su u preduzeću za određena radna mesta utvrđeni veći koeficijenti u odnosu na zakonski dozvoljene. Povlašćena radna mesta su bila: šef voznog parka, poslovođa mašinske ekipe, poslovođa elektro ekipe, referent za motorna vozila, kanalski radnik, traktorista, traktorista dizaličar, šed odeljenja za opšte poslove, referent za kancelarijske poslove, spremačica, stručni saradnik za administrativne poslove, samostalni tehničar za zaštitu voda, kurir šed odeljenja dokumentacionog centra, referent za motorna vozila, referent za kancelarijsko i arhivske poslove, samostalni referent za geodetske poslove, šef radne jedinice šumarstvo i mornar. 
 
Da bi ispravili ove greške, "Vode Vojvodine" su menjale sistematizaciju, a nabrojani poslovi su ukinuti.
 
Podsetimo, ovde je reč o nezakonitostima i nepravilnostima koje nisu bile otklonjene tokom revizije. DRI je tokom kontrole uočila mnogo više od navedenih problema, o čemu je 021 izveštavao. Šta su u "Putu" poručili na nalaze revizora saznajte OVDE, a reakciju "Voda Vojvodine" videćete OVDE.
  • Aleksandar

    19.07.2019 11:40
    Procesljajte dobro Vode Vojvodine,ko sta vozi,gde vozi,kakva se auta kupuju onima koji klimaju glavom na svaku mogucu malverzaciju.Da li je moguce da jednu takvu firmu vodi gomila nesposobnih balavaca,bahatih preko svake mere,pod patronatom jos nesposobnijih rukovodilaca.Namestene nabavke,otimanje,punjenje dzepova,a o poslu niko ne zna da bekne dve reci.Dno dna,dna onog muljevitog,kanalskog.
  • Sve

    19.07.2019 10:28
    je
    Sve je to ružičasto, ali gde su krivične prijave npr. za nezakonito korišćenje službenih vozila i benzina, ili zaštita prava radnika koji su radili kao konji dok su pomoćnici, savetnici, direktorčići boravili na poslu eventualno po 2 sata dnevno.
    Na ovom primeru se vidi daje pored države koja je mrtva, mrtav i sindikat koji treba razmontirati, pohapsiti, a onda mi radnici da izgradimo sve izpočetka.
  • Exit

    18.07.2019 20:26
    Ne Guča
    A kineziterapeuti sefovi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti