Planira se da deo Alibegovca postane turistički i sportsko-rekreativni centar

Zainteresovani građani mogu do 18. avgusta da pogledaju konceptualni okvir plana detaljne regulacije dela Alibegovca, na kojem se planira izgradnja turističko-sportsko-rekreativnih površina.
Planira se da deo Alibegovca postane turistički i sportsko-rekreativni centar
Foto: Pixabay
Alibegovac je i ranije viđen kao turistički potencijal Novog Sada, pa su gradski urbanisti već razmatrali kako iskoristiti ovaj lokalitet, ali na nešto manjoj površini.
 
Planom je obuhvaćeno 52,6 hektara, a najveći deo odnosi se na turističko-sportsko-rekreativne površine i prostor za stanovanje. Trenutno najveći deo ovog prostora zauzimaju parcele pod voćnjacima, livadama i oranicama.
 
"Na ovom prostoru postoje ograničavajući faktori koji znatno utiču na organizaciju prostora. Bespravna izgradnja jedan je od elemenata koji utiču na organizaciju prostora i otežava realizaciju racionalnog saobraćajnog rešenja. Takođe, postojeći dalekovod i gasovod, sa svojim zaštitnim pojasevima, ograničavaju realizaciju planiranih namena", navodi se u dokumentu, uz dodatak da na uređenje prostora utiče i Rokov potok, te pojas kontrolisane izgradnje uz državni put.
 
Osim sportskog-rekreativnih površina, predviđen je prostor za stanovanje, poslovanje, opštegradski centar, predškolsku ustanovu. Posebna pažnja se skreće na to kako bi se izradila ulična mreža zbog strmog terena.
 
Gradski urbanisti su pre dve i po godine napravili analizu koja je pokazala u kom pravcu bi mogao da se razvija Alibegovac, a iskristalisala su se tri predloga. 
 
Prema prvom predlogu, ovo sremačko naselje bi postalo prostor za gastronomski i vinski turizam, u kojem bi posetioci mogli da pronađu vinarije, ugostiteljske i smeštajne objekte, ergele... Druga opcija je da Alibegovac bude centar zdravstvenog turizma, zbog čega bi prostor bio podeljen na nekoliko celina u kojima bi se nalazili hoteli veći od 4.000 kvadrata, dečije odmaralište, edukativni centar, teniski centar, bungalovi, velnes i spa centar sa otvorenim i zatvorenim bazenima.
 
 
Treća mogućnost je izgradnja golf i spa centra, koji bi pratili restorani, kafei, prodavnice, smeštajni kapaciteti, bazeni. Kako ideje izgledaju pogledajte OVDE.
 
Kako bi budući turističko-sportsko-rekreativni prostor izgledao biće utvrđeno naknadno, kroz nove urbanističke planove, pa zbog toga nije poznato kada bi ovakva ideja uopšte mogla da se realizuje. 
 
Uz to, Alibegovac nije jedini prostor na kojem se ovakav kompleks planira. Turistički i sportsko-rekreativni centar planiran je i u Bukovcu. U slučaju ovog mesta na sremskoj strani grada, precizirano je šta bi se sve od sadržaja nalazilo, pa je poznato da bi, ukoliko se jednog dana krene u izgradnju, u Bukovcu moglo da se igra boćanje, basket, košarka, odbojka, mogli bi da se bavite ekstremnim sportovima, a tu je zip lajn dužine 220 metara. Više o ovom planu čitajte OVDE.
  • sdraan

    05.08.2019 23:29
    extra!
    Jedva cekam...Ekstremni sport Bocanje!!! To nam Fali !!!
  • VladaN

    05.08.2019 23:27
    Sportsko-rekreativni...
    ...centar za stanovanje? Ko je ovde blesav?
  • gandra

    05.08.2019 20:08
    A mozda samo trotoar do Alibg?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti