Direktorka Kanala 9 započela novi štrajk glađu, očekuje sastanak sa Vučićem

Direktorka Kanala 9 Maja Pavlović započela je svoj treći štrajk glađu ispred zgrade Regulatornog tela za elektronske medije (REM) u Beogradu.
Direktorka Kanala 9 započela novi štrajk glađu, očekuje sastanak sa Vučićem
Foto: 021.rs
Kako kaže za 021, sve druge opcije je iscrpela i sada čeka da razgovara sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.
 
"Pokušala sam da rešenja zahteva dobijem u Minsitarstvu, ali nije išlo. Onda sam probala preko premijerke, pa je ona rekla da je učinila sve što je u njenoj moći i do ispunjenja zahteva nije došlo. Ja sam uvek za to da se razmene ideje i možda će predsednik imati neku ideju kako da dobijem odgovore na te zahteve", navodi Pavlović i dodaje da joj se iz kabineta predsednika, za sada, niko nije javio.
 
Ona dodaje da je dobila od Organizacije proizvođača fonograma Srbije predlog da se sastanu kako bi našli neko rešenje za sporove koji se vode, i kaže da će na taj sastanak otići, ali naglašava da je to samo jedan od njenih zahteva i da je potrebno više kako bi odlučila da prekine štrajk glađu.
 
"Oni su predložili da u narednih 30 dana zakažemo sastanak i da u tih 30 dana oni ne nastavljaju nikakve sudske postupke. Ja sam rekla da čekam sastanak sa predsednikom i da ću ih čim se taj sastanak desi odmah pozvati", objašnjava ona.
 
Razlog ponovnog štrajka je to što i dalje nema pomaka u konačnom donošenju sudskih odluka koje se tiče naknada koje televizije moraju da plaćaju SOKOJ-u, OFPS-u, ETV-u, REM-u, a za koje direktorka ovog novosadskog medija tvrdi da nisu zakonite. Ona ističe da su lokalnim televizijama 2015. godine oduzete lokalne frekvencije i dodeljene regionalne, ali i da su im nezakonito, nekoliko puta, uvećani troškovi, što su nameti koje mediji ne mogu da izdrže.
 
Takođe, ona ukazuje i na to da Kanal 9 više ne dobija podršku kakvu je dobijao prethodnih godina na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata, da javna preduzeća ne produžavaju ugovore o informisanju sa ovom televizijom, te da se privrednicima sugeriše da se ne oglašavaju na Kanalu 9. 
 
NDNV: Televizija Kanal 9 samo jedan od primera gušenja lokalnih medija
 
Reagujući na novi štrajk glađu direktorke Kanala 9 Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je državne organe i institucije da "postignuti dogovor sa Majom Pavlović konačno sprovedu u delo" i ocenilo da su "državni i pravosudni organi ostali nemi na njen apel da se okončaju višegodišnji sudski sporovi kao i da se nađe rešenje za opstanak te lokalne televizije". 
 
Kolege su takođe, apelovale na Maju Pavlović da odustane od ovog drastičnog vida štrajka da ne bi ugrozila vlastito zdravlje.
 
"Nezavisno društvo novinara Vojvodine ukazuje da je položaj televizije Kanal 9 samo jedan u nizu primera alarmantnog položaja lokalnih medija u Srbiji koji se zbog nejednakih ekonomskih uslova, nepostojanja slobodnog tržišta, nesprovođenja zakona i političkih pritisaka nalaze na rubu opstanka", navodi se u saoštenju NDNV-a i zaključuje se da gušenje lokalnih medija vodi dodatnom urušavanju medijske scene i osnovne uloge medija kao korektiva vlasti u demokratskom društvu. 
  • SanjaPS

    12.08.2019 20:06
    Majo Majo
    Dobro se dobrim vraca, umesto zarade zloupotrebom zakona moglo se i na neki drugi način...karma je to...
  • Student NS

    12.08.2019 17:34
    Podrška
  • Dare Frankfurt

    12.08.2019 17:00
    Sve je korumpirano do bola
    Je li moze Toni Bler umesto Vucica ako je ovaj prebukiran?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti