Plan prostora na kojem se planira sportski centar "Adice" izložen pred građane, u oktobru javna sednica

Na javnom uvidu do 25. septembra nalazi se Nacrt plana generalne regulacije prostora za deo područja Adica u Novom Sadu, na kojem je planirana izgradnja sportskog centra.
Plan prostora na kojem se planira sportski centar "Adice" izložen pred građane, u oktobru javna sednica
Foto: 021.rs
Najveći deo prostora oko ulica Marije Bursać, Mladena Stojanovića, Slavka Rodića i Nikole Aleksića namenjen je za porodično stanovanje, ali je najznačajniji segment plana svakako planirani sportski centar "Adice". 
 
"Planirani sportski centar obezbediće viši nivo kvaliteta života građana Adica, koji trenutno broje oko 9.800 stanovnika, dok su planski kapaciteti prostora za oko 13.700 stanovnika, a uređenje i izgradnja prostora u ovoj nameni doprineće i estetskom unapređenju područja", navodi se u dokumentu.
 
Budući sportski centar imaće zatvoreni i otvoreni deo. Tako bi stanovnici Adica trebalo da dobiju teren za mali fudbal sa tribinama, teren za boćanja i teretanu na otvorenom. Takođe, tu bi bio i teren za košarku sa tribinama, teren za odbojku i dva terena za tenis, kao i za badminton. Objekat sportskog centra bi trebalo da bude višenamenska sportska hala za male sportove, borilačke veštine i druge sportsko-rekreativne sadržaje sa pratećim programima.
 
Sportski centar će imati dva kolska ulaza, sa zapadne i istočne strane, a moguće je realizovati više pešačkih ili biciklističkih ulaza u sam kompleks. 
 
 
Na prostoru koji obuhvata plan zadržavaju se celine porodičnog stanovanja i planiraju se nove, a rezerviše se i prostor za objekte poslovanja, kao i zelena površina sa terenima za igru dece. 
 
Pažnja je posvećena i zelenilu u ovom delu grada. Tako je planiran ozelenjeni skver, koji će "svojim sadržajem zelenila i urbanog mobilijara oplemeniti prostor". Ideja je da se naprave drvoredi, a tamo gde uslovi dozvoljavaju, razmak između drveća bude 10 metara. Preporučuje se sadnja koprivića, tulipanovca, ginka.
 
Iza svakog četvrtog parking mesta potrebno je planirati drvo. I sam prostor sportskog centra trebalo bi da bude oplemenjen zelenilom, ukrašen cvećem, a predložena je sadnja autohtonih sorti, kao što su krupnocvetna magnolija, likvidambar, javorolisni platan, istočni platan, koprivić, tunbergove žutika...
 
  
 
Na prostoru koji je obuhvaćen planom, ne planira se gradski prevoz, dok se biciklističke staze planiraju duž ulica Marije Bursać i Svetolika Rankovića. Parkiranje ili garažiranje vozila mora da se obezbedi na parceli, tako da za jedan stan postoji jedno parking mesto. Ukoliko je u pitanju poslovni prostor, onda ide jedno parking mesto na svakih 70 kvadratnih metara.
 
Plan se na javnom uvidu nalazi do 25. septembra, do kada građani mogu da podnesu primedbe. Plan se može pogledati na sajtu JP "Urbanizam" i u prizemlju zgrade ovog preduzeća radnim danima od 9 do 14 časova. Svoje pisane primedbe građani mogu da dostave Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove za vreme trajanja javnog uvida.
 
Javna sednica Komisije za planove na kojoj će se razmatrati prispele primedbe biće organizovana 3. oktobra u Plavoj sali Skupštine Grada Novog Sada.
  • Darko

    15.11.2019 00:19
    Obećanje jadnom radovanje
    Već dvadeset godina slušamo iste priče još toliko godina i neće imati kome da prave
  • slobodan vlaisavljev

    31.08.2019 13:18
    APOLUTNO ZA
    Najpre, ja sam Slobodan Vlaisavljević iz Adica. Ovaj program Radija 021 neda mi da napišem puno ime. Otud ova mala intervencija. A sad da kažem da sam apsolutno za PLANIRANJE sportskog centra. Zašto kada znam da Adice imaju najviše sportskih sadržaja od svih MZ u N. Sadu. Ali to su komercijalni sportski objekti. Sportski centar Adice treba da izgradi Grad. Priroda sportskog centra je ono što smo ranije imali i u svim selima. Uglavnom su to bili fudbalski tereni, ali bilo je i ima i drugih objekata sportskog karaktera. To je druga, narodskija filozofija.
    To što će se SC Adice naći u jednom urbanističkom planskom dokumentu ne znači da će se on odmah i graditi. Ali neka ga u planskom dokumentu.
    Jednom sam izjavio da će Adice biti potpuno komunalno opremljene za 280 godina ako se budu uređivale brzinom koju sam imao u vidu kada sam tu izjavu dao.
    Apsolutno se slažem da ima prečih stvari ali bi argumenti da sa uskoro krene i sa SC dosta jaki ali je mali prostor ovde da ja to elaboriram ovom prilikom.
    ONO ŠTO JE APSOLUTNI PRIORITET U OVOM TRENUTKU JE DOM ZDRAVLJA SA KOJIM SE KREĆE U SEPTEMBRU KAKO JE JAVNO REKAO GRADONAČELNIK NOVOG SADA I OSNOVNA ŠKOLA KOJU JE TAKOĐE POMINJAO GRADONAČELNIK ALI NE TAKO IZRIČITO. USKORO ĆU MU SE PISMENO OBRATITI NA TEMU IZGRADNJE ŠKOLE NA LOKALITETU IZMEĐU ULICA VASKA POPE I GRAČANIČKE .TAJ LOKALITET ODREĐEN JE U DETALJNOM URBANISTIČKOM PLANU ADICA IZ 2007.
  • Dragan

    29.08.2019 11:48
    TEREN za VLIKI fudbal
    U Novom Sadu nedostaje terena za veliki fudbal. Neka savez reaguje ako misli da razvija fudbal u gradu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti