Tri novosadske firme na listi poslodavaca koji krše prava trudnica i porodilja

Osam poslodavaca, od kojih su tri iz Novog Sada, prekršilo je prava trudnica ili porodilja tokom avgusta i tako se našlo na "Crnoj listi poslodavaca" objavljenoj na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Tri novosadske firme na listi poslodavaca koji krše prava trudnica i porodilja
Foto: Pixabay
Na crnoj listi našle su se novosadski poslodavci "Stylos" d.o.o, trgovina na veliko "TDC" d.o.o . i trgovina na malo satovima i nakitom "Bomar" d.o.o. Pored novosadskih firmi, na listi su i radnja za održavanje i popravku računara "Hronos Computers" iz Vranja, trgovina na malo delovima i opremom "PD Unikomerc Filter" iz Prokuplja, trgovina "You Mak" iz Žitorađe, motel "Solley" iz Aleksandrovca i trgovina "Miss you" iz Kopaonika. 
 
Navedene firme su na listu dospele nakon prijave kršenja prava trudnica ili porodilja Inspekciji rada i pošto je Inspekcija rada utvrdila da postoji prekršaj.
 
"Centar za mame" koji je ovu listu objavio na svom sajtu pozvao je poslodavce da posluju u skladu sa zakonom, a one koji su se ovoga puta našli na listi da svoje poslovanje usklade sa pozitivnim propisima, kako se ubuduće ne bi našli na listi. 
 
"Istovremeno, pozivamo mame da prijave sva eventualna kršenja prava na broj 0800 300 307 za prijavu nepravilnosti u oblasti rada, gde će prioritet imati trudnice, porodilje i roditelji", navodi se u obaveštenju.
 
Jovana Ružičić, direktorka "Centra za mame" rekla je da se nada da će ova lista podstaći poslodavce u Srbiji da poštuju zakone, ali i "probuditi i naterati ih da vide da mame nisu laka meta i da se njihova prava moraju poštovati".
 
Sledeća "Crna lista" biće objavljena prve nedelje oktobra.
  • Salani

    06.09.2019 09:56
    Radim u kulturi 4 godine po ugovoru o delu, roditelj sam dvoje dece nemam pravo na bolovanje, godišnji odmor, praktično nemam nikakava prava. Plaćen sam duplo manje nego kolege koje imaju isti stepen stručne spreme, a radim duplo više posla. I šta ćemo sad? Sve po zakonu, a ustvari ništa nije po zakonu.
  • R

    06.09.2019 08:21
    IM Matic
    Radila sam 2 meseca u IM Matic na Klisi, ni dinara nisam dobila, ni plata, ni pokazna ni jedan cvarak makar za topli obrok. Inspekcije nigde. Ali dosao im djavo po svoje
  • Neobavestena

    05.09.2019 21:56
    Sorry
    Izvinjavam se, ovima sto udaraju minuse, jel to mozda neko od preostalih 9 radnika botuje za Boleta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti