Spomenik porodici Čenezi uskoro ponovo na Bulevaru Mihajla Pupina

Spomenik porodici Čenezi koji je pre tri godine uklonjen sa Bulevara Mihajla Pupina zbog izgradnje 13-spratnog solitera kompanije Galens, narednih nedelja će biti vraćen na bulevar, saznaje 021.rs.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture za 021 navode da je spomenik u depou firme "Galens" u Novom Sadu i da se čekaju uslovi da bude montiran ispred zgrade "Banke intese", tj. nekoliko metara dalje od prvobitne lokacije na kojoj se nalazio.

"Prošle nedelje započeli su radovi na parternom uređenju i u okviru njih izvodi se planirana izgradnja kosturnice. Nakon okončanja pomenutih radova, spomenik će biti montiran i građani će moći narednih nedelja da se na licu mesta uvere da je spomenik u ispravnom stanju", navodi direktor Zavoda za zaštitu spomeniak kulture Siniša Jokić.

Podsetimo da je spomenik porodici Čenezi, koji predstavlja jedino vidljivo obeležje nekadašnje Jermenske crkve srušene početkom šezdesetih godina i spomenik je kulture od 1997. godine, ukonjen marta 2016. godine pre gradnje 13-spratnog Galensovog solitera. On je tada bio poslat na restauraciju u radionici "Đorđević" u Beogradu.

Prilikom samog početka gradnje ovog solitera bilo je i protesta zbog rušenja zgrade Komunalne banke koja je bila pod zaštitom i postavilo se pitanje šta će biti sa spomenikom. Tada su predstavnici Gradske vlasti naveli da će spomenik biti očuvan i premešten nekoliko metara dalje, a bio je prisutan i predstavnik Jermenije koji se "zahvalio Novom Sadu na očuvanju sećanja na jermensku zajednicu".  

Dodajmo da su ispod zemlje na ovoj lokaciji pronađeni arheološki ostaci naselja od pre 3.000 godina, ali su oni kasnije zabetonirani i uništeni tokom izgradnje.

  • /

    12.09.2019 11:36
    /
    videli smo da je taj spomenik nevesto iskopiran a ostecenje negirano

    otkud sad ispred intese
  • Pokojni Čika Franja

    10.09.2019 18:26
    vratiti sve što je uklonjeno!
    U redu ako je tako. No, ja bih samo da podsetim, što uredništvo 021, što sve čitaoce, da se do 2016. godine, pored u tekstu pomenutog spomenika porodici Čenezi, na istom mestu nalazio i krst, tj. HAČKAR, postavljen kao spomen-obeležje, u znak sećanja na vazduhoplovce, poginule pri prevozu pomoći postradalima od zemljotresa u Jermeniji, 1988. godine. Tek toliko :)

    Više o ovom hačkaru na: https://sh.wikipedia.org/wiki/Jermenska_crkva_u_Novom_Sadu
  • Kika Bibić

    10.09.2019 14:37
    Baš su mu lepo mesto našli, ispred bilborda. Dole spomenik i kosturnica, gore neka sise-dupee reklama!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti