Sremski Karlovci dobijaju institut za vinogradarstvo i vinarstvo

Institut za vinogradarstvo i vinarstvo biće izgrađen u Sremskim Karlovcima i objediniće vinogradare iz Srbije i regiona, javlja RTS.
Sremski Karlovci dobijaju institut za vinogradarstvo i vinarstvo
Foto: 021.rs
Pod zasadima vinove loza nalazi se 26.000 hektara, a površine se iz godine u godinu povećavaju. Za to je potrebna i logistička podrška stručnih ljudi. Višedecenijski stručno-naučni rad posebno je značajan segment vinogradarstva i vinarstva, tradicija koja obavezuje i proizvođače, kao i departman Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.
 
"Na samu ideju razvoja ovog instituta smo došli baš u saradnji sa proizvođačima, sa Pokrajinskom vladom i naravno na našu inicijativu gde smo svi prepoznali da je od velikog značaja kako bi pre svega unapredili naše vinogradarstvo i doveli do svih specifičnosti koje jesu presudne, a to je da istaknemo specifičnosti podneblja, ali uz najsavremeniju tehniku i tehnologiju i zaštitu. Očekujemo da će razvoj ovoga instituta i vinogradarstvo u celoj Srbiji i regiji biti značajno unapređeno", ističe za RTS profesor Dragoslav Ivanišević sa Poljoprivrednog fakulteta.
 
Studenti poljoprivrednog fakulteta kada je reč o vinogradarstvu i vinarstvu praktični deo nastave do sada su obavljali isključivo na oglednom dobru u Sremskim Karlovcima, gde je u planu i gradnja ovog instituta.
 
"Budući nacionalni institut za vinogradarstvo i vinarstvo imaće veliki značaj za naše studente, pre svega će moći na jednom mestu da savladaju teoretska i praktična znanja. Istovremeno, to će biti jedan centar u kome ćemo objediniti sve zainteresovane subjekte kada su u pitanju i podsticaji za vinogradarsku i vinarsku proizvodnju. Biće to centar snabdeven najsavremenijom opremom koja će biti na raspolaganju svim našim proizvođačima vina", navodi dekan Poljoprivrednog fakulteta, prof. dr Nedeljko Tica.
 
Cilj budućeg instituta pre svega je na polju edukacije, adekvatne infomisanosti, a sve sa namerom pomoći vinogradarima te povećanju zasada pod vinovom lozom.
 
Međutim, još nije poznato kada će Sremski Karlovci dobiti ovaj institut.
  • Pravdoljub

    28.09.2019 19:06
    Rebalans
    Pa ovo je za rubriku "Verovali ili ne"! Karlovački opštinari spremaju rebalns budžeta jer na poziciju nema dosta para za reprezentaciju. Naime, nekoliko elitnih restorana od nedavno ima novi cenovnik hrane i piće, pa se ispostavilo da u opštinskom budžetu nema para da se komotno i bez stresa ručka i gucka do kraja godine. Da ovo nije prazna priča, molim pogledati Odluku o budžetu za 2019. godinu i predstojeći reblans, na poziciji sredstva za reprezntaciju!
  • Tokmak

    11.09.2019 21:02
    Mućka
    Treba istražiti kako se od grožđa iz Makedonije pravi fruškogorsko vino.
  • eeeeeee

    11.09.2019 18:17
    zar nijhe tamo bilo vec nesto slicno
    https://moovitapp.com/index/sr/gradski_prevoz-institut_Za_Vocarstvo_I_Vinogradarstvo-Novi_Sad-site_37398761-3848
    Данашњи Департман за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру, као део Пољопривредног факултета у Новом Саду, је једна од најстаријих научноистраживачких установа на територији Војводине, па и Србије. Настанак Департмана, односно његов зачетак, везује се за оснивање Покрајинског завода за виноградарство и винарство 1. априла 1947. године, са седиштем у Сремским Карловцима. Поред овог датума, за Департман је важна и 1956. година када је на две године раније основаном Пољопривредном факултету у Новом Саду формирана катедра за воћарство и виноградарство.

    До интеграције Института из Сремских Карловаца и Пољопривредног факултета из Новог Сада долази 1972. године, а Институт постаје једна од основних организација факултета. Смер за хортикултуру се оснива 1974. године.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti